Δώρα ζωής από 62χρονο που πέθανε στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης

  • Ρούλα Τσουλέα
Τα όργανά του θα μεταμοσχευθούν σε πέντε ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ζωή χάρισε με τον θάνατό του ένας 62χρονος ο οποίος νοσηλευόταν μετά από ανακοπή καρδιάς στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης.

Οι γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας πιστοποίησαν ότι ο άτυχος άνδρας ήταν εγκεφαλικά νεκρός και η οικογένειά του αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά του.

Οι γιατροί έκριναν ότι μπορούσαν να μεταμοσχευθούν το ήπαρ, οι νεφροί και οι κερατοειδείς χιτώνες των ματιών του. Η λήψη τους ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ και οι μεταμοσχεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της ημέρας.

Χειρουργοί, αναισθησιολόγοι και γιατροί άλλων ειδικοτήτων χρειάστηκε να επιστρέψουν εσπευσμένα ακόμη κι από τις άδειές τους στο νοσοκομείο, προκειμένου να συμβάλουν στην αποτελεσματική έκβαση του εγχειρήματος που τελούσε υπό τον κεντρικό συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Η λήψη του ήπατος έγινε από ομάδα ιατρών από την Ιταλία. Η λήψη των νεφρών έγινε από ομάδα ιατρών της Θεσσαλονίκης και κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα. Τέλος, η λήψη των οι κερατοειδών έγινε από οφθαλμολόγους της Θεσσαλονίκης.

Οι μεταμοσχεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ώρες σε υποψήφιους λήπτες του Εθνικού Μητρώου Αναμονής του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) σε μεταμοσχευτικά κέντρα της χώρας.

Φωτογραφία: iStock