Iatropedia

Δορυφορική παρακολούθηση επικίνδυνων παρασίτων

Επιστήμονες αναπτύσσουν τώρα μια μέθοδο χρήσης δορυφορικών και υγειονομικών δεδομένων για την πρόβλεψη έξαρσης παρασιτικών ασθενειών όπως η ελονοσία και η υδατίδωση με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπισή τους.

Ο συνδυασμός δορυφορικών και υγειονομικών δεδομένων σε ένα μηχανογραφημένο σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) είναι το νέο όπλο που θα δοκιμάσουν οι επιστήμονες για να αναχαιτίσουν και να καταπολεμήσουν μολυσματικές ασθένειες που προκαλούν μικροσκοπικά, επικίνδυνα παράσιτα.

Πληροφορίες σχετικά με το κλίμα, την θερμοκρασία, τον ρυθμό βροχοπτώσεων, και την βλάστηση συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών, μαζί με τις ειδικές γνώσεις εντομολόγων, επιδημιολόγων και υπηρεσιών υγείας, ελπίζεται ότι θα επιτρέψουν καλύτερη και έγκαιρη πρόβλεψη για το πού αναμένεται να ξεσπάσει μια ενδημική παρασιτική νόσος καθώς ορισμένες ασθένειες εξαρτώνται σημαντικά από το περιβάλλον.

Οι περισσότερες παρασιτικές ασθένειες απαντώνται σε τροπικές και υποτροπικές χώρες, απειλώντας εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο. Οι «χάρτες κινδύνου» αναμένεται ότι θα βοηθήσουν ιδίως τις υγειονομικές αρχές μικρών χωρών χωρίς επάρκεια μέσων διαχείρισης και αντιμετώπισης επιδημιών. Το σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί για την παρακολούθηση της ελονοσίας στο Μπουτάν και χώρες όπως το Βανουάτου και τα Νησιά του Σολομώντος στον Ειρηνικό.

Το επόμενο βήμα είναι η χρήση του GIS για την παρακολούθηση παρασίτων όπως οι ταινίες αλλά και προνύμφες ταινιών (όπως στην εχινοκοκκίαση) που προκαλούν υδατίδες κύστεις σε διάφορα όργανα –ένα πρόβλημα ιδιαίτερα οξύ στην Κίνα, τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες στην περιοχή.