Ε. Αγαπηδάκη: Δωρεάν συνεδρίες και app διατροφής για να αντιμετωπιστεί η παιδική παχυσαρκία

  • Ρούλα Τσουλέα
Αγαπηδάκη
Τι ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας για τα μέτρα που λαμβάνονται και για τα άλλα προγράμματα πρόληψης.

Δωρεάν συνεδρίες με διατροφολόγους, ειδικές εφαρμογές για κινητά που θα διατεθούν σε όλες τις οικογένειες και δυνατότητα άθλησης για όλα τα παιδιά είναι μερικά από τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Η χώρα μας έχει από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία στην Ευρώπη», είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. «Το 37,5% των παιδιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ειδικά στις ηλικίες 2 έως 14 ετών. Τα παιδιά 5-7 ετών είναι «πρωταθλητές» με 43%. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η παχυσαρκία δεν είναι ατομική επιλογή. Δεν είναι ότι εγώ δεν προσέχω αν τρώω παραπάνω, δεν κινούμαι και είμαι παχύσαρκος».

«Έχει τεράστια σημασία να εστιάσουμε στο εξής: πρέπει να αποδεχόμαστε όλα τα παιδιά. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση, δικαίωμα για τα παιδιά και υποχρέωση όλων μας να αποδεχόμαστε όλα τα παιδιά (…). Η έρευνα μας δείχνει, και γι’ αυτό το συνδέω με τις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία, ότι τα παιδιά μεγαλώνουν σε συνθήκες οι οποίες καταλήγουν να τα οδηγούν στην παχυσαρκία. Και έτσι, το Υπουργείο Υγείας έρχεται να αλλάξει τις συνθήκες προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας στα παιδιά».

Η κυρία Αγαπηδάκη πρόσθεσε πως οι γονείς είναι αβοήθητοι, διότι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. «Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη ιστορία το να είσαι γονιός», είπε. «Οι γονείς δεν έχουν όλα αυτά τα χρόνια από το κράτος τη βοήθεια που θα χρειάζονταν για να φροντίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τα παιδιά τους. Ερχόμαστε λοιπόν να δώσουμε αυτά τα εργαλεία».

Τα μέτρα

Στη συνέχεια, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας παρέθεσε τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

«Δωρεάν συνεδρίες με διατροφολόγους για τα παιδιά και τις οικογένειες. Εξατομικευμένα στα παιδιά που έχουν προβλήματα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας θα δίνουμε τη δυνατότητα και με τηλεσυμβουλευτική. Άρα σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας και να βρίσκεται μια οικογένεια, θα μπορεί να κάνει δωρεάν τις συνεδρίες με διατροφολόγο» ανέφερε η κυρία Αγαπηδάκη.

Είπε ακόμα ότι άρχισε ήδη σε 60 σχολεία της χώρας πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. «Μέσα από το παιχνίδι και τις βιωματικές δραστηριότητες, να μάθουμε ότι το φαγητό μπορεί να είναι νόστιμο χωρίς να είναι ανθυγιεινό. Πάμε να βάλουμε σεφ διάσημους στα σχολεία που τα παιδιά πολλές φορές έχουν ως πρότυπο και επηρεάζονται από αυτό», τόνισε.

Και συνέχισε: «Έχουμε ψηφιακά εργαλεία που θα διαθέσουμε δωρεάν για όλες τις οικογένειες. Να δώσω ένα παράδειγμα. Ελάχιστοι από εμάς ξέρουμε τι πρέπει να προσλαμβάνουμε σε σχέση με το νάτριο, δηλαδή το αλάτι. Άρα θα έχουμε ένα app το οποίο θα μας δίνει τη δυνατότητα να ξέρουμε, για παράδειγμα, τι θρεπτικά συστατικά θα έπρεπε να έχω πάρει σήμερα εγώ ή το παιδί μου, τι έχει φάει σήμερα, ποιες είναι οι διατροφικές επιλογές, τα φαγητά που μπορώ να μαγειρέψω. (…) Θα βγει το φθινόπωρο η εφαρμογή. Θα είναι σαν διαδικτυακό παιχνίδι».

Δωρεάν τρόφιμα και ρυθμίσεις για τα κυλικεία

Η κυρία Αγαπηδάκη ανέφερε ακόμα πως παρέχονται δωρεάν τρόφιμα στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην προμήθειά τους. Παρέχεται επίσης δυνατότητα δωρεάν άθλησης σε όλα τα παιδιά της χώρας.

Επιπλέον, «έχει αρχίσει ήδη η Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής και έχει γνωμοδοτήσει για το τι πρέπει να υπάρχει στα κυλικεία», αποκάλυψε. Και υπογράμμισε ότι «οι κοινωνικές ανισότητες στην υγεία είναι η χειρότερη μορφή κοινωνικής αδικίας».

Αναφερόμενη, τέλος στα προγράμματα πρόληψης είπε ότι ήδη έχει αρχίσει αυτό για τον καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ αρχίζει το αντίστοιχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Αυτές τις μέρες εκπαιδεύονται οι φαρμακοποιοί για να αρχίσουν να διαθέτουν τα rapid test. Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε όλο το πρόγραμμα σε εξέλιξη και με τις κολονοσκοπήσεις. Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει και το πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά», εξήγησε. «Έχουμε καταφέρει σε ένα χρόνο να στήσουμε έναν νέο πυλώνα πρόληψης ο οποίος δεν δίνει μόνο ίσες ευκαιρίες αλλά παράγει ίσα αποτελέσματα στην υγεία».

Φωτογραφία: ΕΡΤ