Iatropedia

E.coli: Οι κολοσσοί του fast food πετούν ο ένας μετά τον άλλο εκτός καταλόγου τα κρεμμύδια

Top view of a bowl full of red and golden sliced onions surrounded by a wooden cutting board with a kitchen knife on top and whole and sliced golden and red onions. The bowl is at the center of the image. Low key DSLR photo taken with Canon EOS 6D Mark II and Canon EF 24-105 mm f/4L

Με την τελευταία επιδημία E.coli που ξεκίνησε από προϊόν της εταιρείας McDonald's να αποδίδεται στα κρεμμύδια και, μάλιστα, σε συγκεκριμένο προμηθευτή, οι αλυσίδες fast food στις ΗΠΑ αποσύρουν η μία μετά την άλλη τα κρεμμύδια από τα μενού τους.

Εκπρόσωποι των Burger King, Taco Bell, KFC και Pizza Hut στις ΗΠΑ δήλωσαν στο NBC News ότι κάποια από τα καταστήματά τους θα αφαιρέσουν τα κρεμμύδια από τα μενού τους.

Τα κρεμμύδια που συνδέονται με το ξέσπασμα της επιδημίας παράγονται σε αγρόκτημα στο Κολοράντο.

Από την επιδημία έχουν ήδη αρρωστήσει 49 άτομα σε 10 πολιτείες, ενώ ένα άτομο έχασε τη ζωή του και άλλα 10 χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Σε δήλωσή του στο TODAY.com του NBC την Πέμπτη, εκπρόσωπος της Burger King ανέφερε ότι ζήτησαν προληπτικά από το 5% των εστιατορίων τους που είχαν πάρει κρεμμύδια από τον ίδιο προμηθευτή να τα πετάξουν αμέσως.

Τι είναι τα βακτήρια e.coli και τι μπορούν να προκαλέσουν

Τα βακτήρια e.coli υπάρχουν εκ φύσεως στο περιβάλλον, στα τρόφιμα, στο νερό και στο έντερο ανθρώπων και ζώων.

Υπάρχουν πολλά είδη, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αβλαβή, αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Τα αβλαβή e.coli που υπάρχουν στο υγιές έντερο έχουν σημαντικούς ρόλους αφού:

Ωστόσο υπάρχουν και μερικά είδη που προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και έξι είδη τα οποία προκαλούν γαστρεντερίτιδα. Ένας άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από αυτά όταν τα καταπιεί. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού ή όταν εκτεθεί με οποιονδήποτε τρόπο στα κόπρανα άρρωστων ανθρώπων ή ζώων.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Όλοι μπορεί να πάθουμε γαστρεντερίτιδα από e.coli. Ωστόσο μερικές πληθυσμιακές ομάδες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης και σοβαρής νόσου. Στις ομάδες αυτές ανήκουν:

Πότε να πάτε στον γιατρό

Η γαστρεντερίτιδα από το βακτήριο e.coli προκαλεί διάρροια. Αναλόγως με το είδος του βακτηρίου που προσβάλλει έναν ασθενή, η διάρροια μπορεί να είναι αιματώδης, υδαρής ή και τα δύο. Μερικά είδη του βακτηρίου προκαλούν και άλλα συμπτώματα, όπως κράμπες στην κοιλιά, έμετο και πυρετό.

Τον γιατρό πρέπει να καλέσετε αμέσως εάν έχετε ένα ή περισσότερα από τα εξής συμπτώματα, συνιστούν τα CDC:

Η αφυδάτωση μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα όταν κάποιος έχει γαστρεντερίτιδα και αδυνατεί να πιει αρκετά υγρά. Ύποπτα συμπτώματα αφυδάτωσης είναι:

Το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο είναι μία διαταραχή του αίματος. Αποτελεί σοβαρή επιπλοκή από την γαστρεντερίτιδα και μπορεί να προκαλέσει:

Το σύνδρομο είναι επείγον περιστατικό. Αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως και σωστά μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, μόνιμα προβλήματα υγείας ή και θάνατο, προειδοποιούν τα CDC. Με την κατάλληλη θεραπεία οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε λίγες εβδομάδες. Το σύνδρομο είναι πιο συχνό σε μικρά παιδιά (κάτω των 5 ετών).

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

E.coli, λιστέρια, σαλμονέλα: Γιατί αυξάνονται κρούσματα και ανακλήσεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο

Μητέρα μηνύει εταιρεία AI για την αυτοκτονία του γιου της

Το χρώμα του δέρματός μας μπορεί να επηρεάζει το πόσο εύκολα μας «πιάνει» ένα φάρμακο