Iatropedia

ECDC: Ανησυχία λόγω πολλαπλών κρουσμάτων σαλμονέλωσης από ντοματίνια σε 16 ευρωπαϊκές χώρες

Latino woman picking cherry tomato in a small basket on her permaculture garden. Home grown products.

Συναγερμό προκαλεί η ευρεία διάδοση κρουσμάτων σαλμονέλας από ντομάτες σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, όπως αποκαλύπτει σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σύμφωνα με την έκθεση, από την αρχή του έτους μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, έχουν καταγραφεί 232 επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από το βακτήριο Salmonella Strathcona.

Οι χώρες που επηρεάστηκαν είναι οι εξής: Αυστρία (33 κρούσματα), Κροατία (3), Τσεχία (10), Δανία (9), Εσθονία (1), Γερμανία (62), Φινλανδία (3), Γαλλία (23), Ιρλανδία (1 ), Ιταλία (67), Λουξεμβούργο (2), Ολλανδία (2), Νορβηγία (3), Σλοβακία (5), Σλοβενία ​​(2) και Σουηδία (6), ενώ 29 κρούσματα εντοπίστηκαν και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ιταλία είναι η χώρα που συγκεντρώνει τους περισσότερους ταξιδιώτες με σχετικές λοιμώξεις.

Τα κρούσματα συνδέονται κυρίως με την κατανάλωση μικρών ντοματών από τη Σικελία, ενώ μοριακές αναλύσεις έδειξαν κοινή πηγή μόλυνσης του βακτηρίου.

Η έρευνα κατέδειξε ότι οι γυναίκες εμφανίζονται πιο επιρρεπείς στη λοίμωξη από τους άνδρες, με το 71,1% των ασθενών να έχουν καταναλώσει ντομάτες και ιδιαίτερα ντοματίνια. Το βακτήριο ανιχνεύθηκε επίσης σε σύνθετα τρόφιμα, όπως πιάτα με σιτηρά (σελτ) με ντομάτες και πέστο.

Το ECDC συνιστά στις χώρες να συνεχίσουν τους συστηματικούς ελέγχους, επικεντρώνοντας στα ντοματίνια ως πιθανή πηγή μόλυνσης. Οι πολίτες και καταναλωτές καλούνται να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και η προσεκτική καθαριότητα των λαχανικών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης.