ECDC: Ανησυχητικά τα περιορισμένα δεδομένα για τον HIV και τα ΣΜΝ στους εργαζόμενους στο σεξ στην Ευρώπη
Ανησυχία για την απουσία αξιόπιστων δεδομένων που καθιστά δύσκολη την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV, που προκαλεί τη νόσο του AIDS, στον πληθυσμό των εργαζομένων στο σεξ, εκφράζει σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Όπως επισημαίνει το ECDC, λόγω της απουσίας αξιόπιστων δεδομένων είναι επίσης δύσκολη και η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σε ό,τι αφοά την πρόσβαση των εν λόγω εργαζομένων σε πρόληψη, εξέταση και θεραπεία, όπως και η παρακολούθηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.
Γενικά, όπως σημειώνει, η παροχή δεδομένων είναι καλύτερη στην ανατολική Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η καλύτερη παρακολούθηση υποστηρίζει τη στοχευμένη παροχή υπηρεσιών, αν και δεν είναι σαφές ότι αυτό ισχύει για την περιοχή της ανατολικής Ευρώπης όπου, για παράδειγμα, εξακολουθούν να αναφέρονται χαμηλά ποσοστά εξετάσεων μεταξύ των εργαζομένων του σεξ.
Όπως αναφέρει το ECDC, η έλλειψη δεδομένων σε πολλές χώρες μπορεί να υποδεικνύει ότι οι ανάγκες κάποιων ομάδων εργαζομένων του σεξ δεν είναι ορατές, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στις επικίνδυνες συμπεριφορές που είναι κοινό φαινόμενο μεταξύ των πληθυσμών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η υπέρβαση των φραγμών, υπογραμμίζει, είναι ζωτικής σημασίας για την κατάλληλη στόχευση των υπηρεσιών για την κάλυψη των ποικίλων αναγκών του πληθυσμού των εργαζομένων του σεξ.
Τα περιορισμένα δεδομένα που είναι διαθέσιμα προκαλούν ανησυχία. Μεταξύ των χωρών που μπορούν να αναφέρουν δεδομένα επιπολασμού του HIV στον πληθυσμό που εργάζεται σεξ, το 71% εντόπισε σχετικά υψηλό επιπολασμό. Ο πολύ περιορισμένος αριθμός συνεχών δεδομένων περίθαλψης που ήταν διαθέσιμος δείχνει ότι υπάρχουν εμπόδια για την επίτευξη καταστολής του ιού μεταξύ του πληθυσμού των εργαζομένων στο σεξ σε κάθε στάδιο: διάγνωση, πρόσβαση σε θεραπεία και καταστολή του ιού για όσους υποβάλλονται σε θεραπεία. Πρέπει, όπως σημειώνει, να βελτιωθεί η παρακολούθηση για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η επιδημία.
Η αποτυχία εφαρμογής επαρκών προγραμμάτων εξετάσεων για HIV και Σεξουαλικών Μεταδιδόμενα Νοσήματα που απευθύνονται σε εργαζόμενους του σεξ σε όλη την περιοχή δεν υποστηρίζει μέτρα δημόσιας υγείας που σχετίζονται με την έγκαιρη θεραπεία του HIV.
Επιπλέον, τα δεδομένα σχετικά με την παροχή συμβουλών για ασφαλές σεξ και τη χρήση προφυλακτικού είναι σχεδόν ανύπαρκτα και, όπου παρέχονται, η κάλυψη είναι ανεπαρκής, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι του σεξ που κινδυνεύουν δεν εκπαιδεύονται σχετικά με το πώς μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση.
Η εισαγωγή Προφύλαξη Πριν την Έκθεση (PrEP) μπορεί να δημιουργήσει νέες δυνατότητες πρόληψης που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους εργαζόμενους του σεξ σε καταστάσεις όπου δεν μπορούν να διαπραγματευτούν τη χρήση προφυλακτικού. Καθώς οι εργαζόμενοι του σεξ είναι πιο πιθανό να περιθωριοποιηθούν οικονομικά, η άρση του κόστους ως φραγμού σε επίπεδο PrEP είναι απαραίτητη. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας τα προγράμματα PrEP να κυκλοφορήσουν καθολικά, το συντομότερο δυνατό.
Δεδομένα για την Ελλάδα παρείχαν οι Βασίλειος Ραφτόπουλος, Σταύρος Πατρινός και Σωτήρης Τσιόδρας.
Φωτογραφία: Pixabay
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 65-74 ο καρκίνος στην Ελλάδα
Καμπανάκι για γνωστό παυσίπονο: Προσέξτε μην παίρνετε μεγάλες δόσεις