ECDC: Ποιες χώρες της ΕΕ έχουν λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Σε οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε εξαπλωθεί έως τα τέλη Ιουλίου ο ιός του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από τα μολυσμένα κουνούπια, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).
Στις χώρες αυτές καταγράφονταν τοπικά (εγχώρια) κρούσματα αλλά και εισαγόμενα κρούσματα. Τα εισαγόμενα προέρχονταν από αρκετές άλλες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ).
Από τις οκτώ χώρες με εγχώρια κρούσματα, η Ελλάδα και η Ισπανία παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα του ιού του Δυτικού Νείλου σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.
Τα σχεδόν έξι στα δέκα περιστατικά αφορούν ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν και την μεγαλύτερη θνησιμότητα από τη νόσο.
Αυτά είναι συνοπτικά τα δεδομένα νέας έκθεσης του ECDC, που αφορά την πορεία που έχει εφέτος ο ιός του Δυτικού Νείλου στην ΕΕ/ΕΟΧ. Σύμφωνα με αυτά, έως τις 31 Ιουλίου 2024 είχαν αναφερθεί σε οκτώ χώρες συνολικώς 69 εγχώρια κρούσματα. Οι οκτώ χώρες ήταν:
- Ελλάδα: 31 κρούσματα
- Ιταλία: 25
- Ισπανία: 5
- Αυστρία: 2
- Ουγγαρία: 2
- Σερβία: 2
- Γαλλία: 1 κρούσμα
- Ρουμανία: 1 κρούσμα
Είχαν επίσης αναφερθεί οκτώ θάνατοι, οι 5 εκ των οποίων στην Ελλάδα. Δύο άνθρωποι είχαν πεθάνει στην Ιταλία και 1 στην Ισπανία.
Τα εγχώρια κρούσματα έως τις 31 Ιουλίου 2024 είχαν αναφερθεί σε 27 περιοχές των οκτώ χωρών. Μία από αυτές ήταν η Θεσπρωτία, όπου ο ιός του Δυτικού Νείλου νόσησε άνθρωπο για πρώτη φορά.
Ηλικίες, νοσηλείες, θνησιμότητα
Το 59% των ασθενών που μόλυνε ο ιός εντός της ΕΕ/ΕΟΧ είχαν ηλικία 65 ετών και άνω. Το αντίστοιχο ποσοστό την προηγούμενη δεκαετία ήταν 54% κατά μέσον όρο.
Το ποσοστό νοσηλείας εφέτος είναι 91%, έναντι 94% που ήταν ο μέσος όρος της προηγούμενης δεκαετίας. Το 75% των ασθενών είχαν σοβαρές νευρολογικές εκδηλώσεις. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο έναντι της προηγούμενης δεκαετίας. Ο μέσος όρος ήταν 65%.
Η δε θνησιμότητα είναι έως στιγμής 13%, έναντι 11% τη ν τελευταία 10ετία. Όλοι οι θάνατοι έως τις 31 Ιουλίου 2024 ήταν άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών.
Όσον αφορά τα εισαγόμενα περιστατικά που προκάλεσε ο ιός του Δυτικού Νείλου, αυτά προέρχονταν από διάφορες χώρες όπως:
- Αλβανία
- Ινδία
- Κένυα
- Μαρόκο
- Ομάν
- Τυνησία
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- ΗΠΑ
Αυξητικές τάσεις σε Ελλάδα – Ισπανία
Τα ECDC επισημαίνουν ότι το πρώτο κρούσμα στην ΕΕ/ΕΟΧ ο ιός του Δυτικού Νείλου το προκάλεσε τον Μάρτιο, στη Σεβίλλη. Ήταν όμως μεμονωμένο. Τα υπόλοιπα παρατηρήθηκαν από τον Ιούνιο και μετά.
Σε όλη την ΕΕ/ΕΟΧ τα μηνιαία κρούσματα ήταν έως τις 31 Ιουλίου 2024 χαμηλότερα από τον μέσο όρο των ετών 2014-2023. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούσαν η Ελλάδα και η Ισπανία. Στην Ελλάδα παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα του ιού, με τον αριθμό των διαγνώσεων να εγγίζει εκείνες του 2018.
Στην Ισπανία επίσης καταγράφονται περισσότερα κρούσματα απ’ ό,τι ο μέσος όρος των προηγούμενων ετών. Όλα όμως εντοπίζονται σε γνωστές περιοχές όπου ενδημούν μολυσμένα κουνούπια.
Σημειώνεται ότι τα κρούσματα τώρα πια είναι πολύ περισσότερα. Μόνο στην Ελλάδα είχαν φτάσει τα 140 μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2024. Επιπλέον οι θάνατοι στη χώρα μας ήταν 17.
Φωτογραφία: iStock