Κορωνοϊός: Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Δημήτρης Κρεμαστινός
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Ο καθηγητής Ιατρικής και τέως υπουργός Υγείας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με κορωνοϊό, από τις 26 Μαρτίου. Αμέσως είχε εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς είχε εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές από το αναπνευστικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, όλες αυτές τις ημέρες ο 78χρονος πολιτικός και γιατρός, έδωσε πολύ δύσκολη και γενναία μάχη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, όμως, τελικά δεν τα κατάφερε.
Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού, εξέφρασε με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας «Ο κόσμος της επιστήμης και της πολιτικής έχασαν σήμερα ένα επίλεκτο στέλεχός τους. Στην μακρά διαδρομή του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα αξιοπρέπειας, ευθύνης και αποτελεσματικότητας. Θερμά συλληπητήρια στην οικογένειά του».
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έσπευσε να συλληπηθεί την οικογένεια του εκλιπόντος:
Ποιός ήταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπήρξε διακεκριμένος γιατρός με ειδικότητα την Καρδιολογία, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και πολιτικός, προσωπικός γιατρός και φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Υπήρξε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Είχε διατελέσει υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και το 2015 είχε εκλεγεί Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Επίσης, βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy’s Hospital 1973-1976).
Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ήταν ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και είχε διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).
Υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από το 1996. Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 – 1996), χρημάτισε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ αρχικά από το 2000 ως το 2004. Επανεξελέγη το 2009 και ήταν βουλευτής μέχρι το 2019. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Αντιπρόεδρος της.
Κρεμαστινός: Η θητεία του στο Υπουργείο Υγείας
Κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας του στο Υπουργείο Υγείας στη θέση του υπουργού Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1993 – 1996), ο Δημήτρης Κρεμαστινός θεωρήθηκε ως συνεχιστής του έργου και οράματος του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά στη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Σε αυτόν οφείλεται η πρόσληψη γιατρών -καρδιολόγων και αναισθησιολόγων- στα πληρώματα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), καθώς μέχρι τότε τα ασθενοφόρα πραγματοποιούσαν διακομιδές ασθενών μόνο με νοσηλευτές. Στον Δημήτρη Κρεμαστινό «πιστώνεται» και η εμπλοκή των αεροπλάνων του ΕΚΑΒ στην πραγματοποίηση αεροδιακομιδών ασθενών από τα νησιά και τις ακριτικές περιοχές. Επίσης, ήταν από τους θεμελιωτές του συστήματος τηλεϊατρικής στα νησιά.
Δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη.
Εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά.
Αναμόρφωσε την ψυχική υγεία με πρότυπο το ψυχιατρείο Λέρου που από «κοινωνικό όνειδος», όπως το χαρακτήριζε τότε ο διεθνής Τύπος, αναγνωρίστηκε ως πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο.
Δημιούργησε την επιτροπή των 7 ξένων εμπειρογνωμόνων από καθηγητές των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρύτανη του London School of Economics, η οποία εισηγήθηκε το νόμο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με βάση κυρίως το σκανδιναβικό πρότυπο. Το έργο ωστόσο δεν υλοποιήθηκε λόγω της αποχωρήσεως του από το υπουργείο ως αποτέλεσμα της παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας.
Ως πανεπιστημιακός γιατρός, ο Δημήτρης Κρεμαστινός δημιούργησε τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Αθήνας. Υπήρξε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, ενώ διετέλεσε και διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου δημιούργησε το Β’ Καρδιολογικό τμήμα.
Ακαδημαϊκό Έργο
Έχει συγγράψει ακαδημαϊκά συγγράμματα, καθώς και βιβλία για το ευρύ κοινό σχετικά με την καρδιολογία («Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς» και «Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες»). Επίσης, περισσότερες από 2500 επιστημονικές εργασίες, εκ των οποίων 486 έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα διεθνή ερευνητικά περιοδικά με υψηλό impact factor.
Κυριότερες μονογραφίες του είναι η Διδακτορική διατριβή του (ως Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών): Η συγκέντρωση του C3 κλάσματος του συμπληρώματος στην εχινοκοκκίαση, η υφηγεσία: Η επίδραση της εναπόθεσης του σιδήρου στη λειτουργικότητα του μυοκαρδίου, Διαστολική λειτουργία της αριστερής κοιλίας και Preconditioning.
Ήταν παντρεμένος με την καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κουρέα.