Έχασε την φωνή του λόγω ασθένειας – Την «ξαναβρήκε» χάρη σε σύστημα Τεχνητής Νοσημοσύνης και ξαναδουλεύει στο ραδιόφωνο!
Ο Τζέιμι Ντουπρί, ο οποίος κάλυπτε τις ειδήσεις του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον επί σχεδόν 35 χρόνια και συνεργαζόταν με έξι ραδιοφωνικούς σταθμούς, άρχισε να χάνει τη φωνή του το 2016. Αφού επισκέφθηκε πολλά μεγάλα αμερικανικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία, τελικά διαγνώσθηκε με μια μορφή δυστονίας της γλώσσας, που είχε ως συνέπεια να μην μπορεί πλέον να πει πάνω από δύο-τρεις λέξεις – μια σκέτη καταστροφή ειδικά για ένα ραδιοφωνικό ρεπόρτερ.
Προσπαθώντας να κρατήσει τη δουλειά του, συνέχισε να παίρνει συνεντεύξεις χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστή-ταμπλέτα για να γράφει τις ερωτήσεις του και μετά να ηχογραφεί τις απαντήσεις. Επίσης έγραφε άρθρα, αλλά είχε πια ουσιαστικά σταματήσει να ακούγεται η φωνή του στο ραδιόφωνο, αφού δεν ήταν σε θέση ο ίδιος να παρουσιάσει το ρεπορτάζ του.
Τελικά, σύμφωνα με το BBC, η βρετανική εταιρεία τεχνολογίας CereProc εκπαίδευσε ένα νευρωνικό δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης με ηχογραφήσεις του Ντουπρί. Έτσι του «χάρισε» μια τεχνητή φωνή παρόμοια με τη δική του για να εκφωνεί τα κομμάτια που ο ίδιος γράφει στον υπολογιστή του.
«Αυτό έσωσε τη δουλειά μου και την οικογένειά μου από ένα τρομερό οικονομικό άγνωστο: δεν υπάρχει πολλή ζήτηση για ραδιοφωνικούς συντάκτες που να μην μπορούν να μιλήσουν», δήλωσε ο Ντουπρί.
Χάρη στην τεχνητή φωνή του, από τις 25 Ιουνίου ο Ντιπρέ θα ξανακούγεται στο ραδιόφωνο από τους σταθμούς που ανήκουν στον όμιλο Cox σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ, καθώς και από το σταθμό WSB στην Ατλάντα.
Ο Ντιπρέ θα γράφει το ρεπορτάζ του και μετά θα χρησιμοποιεί στο φορητό υπολογιστή του το Balabolka, ένα πρόγραμμα μετατροπής του κειμένου σε φωνή. Αν κάτι δεν του ακούγεται καλά, θα μπορεί να κάνει τις αναγκαίες βελτιώσεις στην εκφορά και στο περιεχόμενο του λόγου του.
«Η φωνή “μου” είναι σαν τη δική μου χωρίς αμφιβολία. Εντάξει, είναι λιγάκι ρομποτική, αλλά κανείς δεν μου υποσχέθηκε ότι θα είναι τέλεια», όπως είπε. Σε διαπροσωπικό επίπεδο, με την οικογένεια και τους συναδέλφους του, επικοινωνεί κυρίως με τη βοήθεια του «τάμπλετ» ή λέει με τη δική του φωνή λίγες λέξεις αργά.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ