Έχω χαμηλό σίδηρο πρέπει να ανησυχώ;
Τα συμπτώματα της αναιμίας ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:
Κούραση
Αδυναμία
Χλωμό δέρμα
Γρήγορο ακανόνιστο καρδιακό παλμό
Δύσπνοια
Πόνος στο στήθος
Ζάλη
Κρύα χέρια και πόδια
Πονοκέφαλος
Αρχικά, η αναιμία μπορεί να περνά απαρατήρητη αλλά σταδιακά επιδεινώνονται.
Η χαμηλή αιμοσφαιρίνη μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα αλλά μπορεί να διορθωθεί με την κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε σίδηρο ή τη λήψη πολυβιταμινών που περιέχουν σίδηρο.
Αιτίες της αναιμίας
Η σιδηροπενική αναιμία προκαλείται από την έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό .Χωρίς επαρκή σίδηρο, το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη.
Αυτό το είδος της αναιμίας συχνά προκαλείται από απώλεια αίματος, όπως από βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία, έλκος, καρκίνος, πολύποδα κάπου στο πεπτικό σύστημα, αλλά και εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης φαρμάκων που είναι γνωστά ως μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).
Αναιμίες λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης. Εκτός από το σίδηρο, το σώμα χρειάζεται φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β-12 για την παραγωγή ικανοποιητικού αριθμού υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μια δίαιτα φτωχή σε βασικά θρεπτικά συστατικά μπορεί να προκαλέσει μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ορισμένες χρόνιες ασθένειες – όπως ο καρκίνος, HIV / AIDS, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νόσο του Crohn και άλλες χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες και η νεφρική ανεπάρκεια αποτελούν αιτία εκδήλωσης αναιμίας.
Αναιμίες που σχετίζονται με τη νόσο του μυελού των οστών. Ορισμένες ασθένειες, όπως λευχαιμία μπορεί να προκαλέσουν αναιμία επηρεάζοντας την παραγωγή του αίματος στο μυελό των οστών.
Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι κληρονομική πάθηση που πολλές φορές εξελίσσεται σε σοβαρή αναιμία.
Άλλες αναιμίες. Υπάρχουν διάφορες άλλες σπανιότερες μορφές αναιμίας, όπως η μεσογειακή αναιμία και αναιμίες που προκαλούνται από ελαττωματικά αιμοσφαιρίνης.
Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εκδήλωση της είναι:
Μια δίαιτα από την οποία λείπουν ορισμένες βιταμίνες. Επιλέγοντας μια διατροφή που δεν περιλαμβάνει, βιταμίνη Β-12 και φυλλικό οξύ αυξάνεται ο κίνδυνος αναιμίας.
Εντερικές διαταραχές. Μια εντερική διαταραχή που επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών στο λεπτό έντερο ρίχνει το σίδηρο.
Η έμμηνος ρύση. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες που δεν έχουν περάσει την εμμηνόπαυση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από σιδηροπενική αναιμία από ό, τι οι άνδρες και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτό συμβαίνει γιατί εμμηνόρροια προκαλεί την απώλεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Εγκυμοσύνη. Εάν είστε έγκυος, είστε σε αυξημένο κίνδυνο σιδηροπενική αναιμία, επειδή τα αποθέματα σιδήρου ελαττώνονται για την ανάπτυξη του μωρού σας.
Οι χρόνιες παθήσεις. Αυτές οι παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Οικογενειακό ιστορικό. Εάν η οικογένειά σας έχει ιστορικό μιας κληρονομικής αναιμίας, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, αυξάνει τις πιθανότητες να πάθετε αναιμία
Πηγή: mayoclinic
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όταν τα κοριτσάκια γίνονται μητέρες!
Νέα μέθοδο ''χτυπά'' την κήλη!