«Ο καρκίνος είναι ένα δημόσιο πρόβλημα υγείας, παγκόσμιο. Ευθύνεται για περίπου 10 εκατ. θανάτους το 2020. Ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του προστάτου, είναι οι καρκίνοι οι οποίοι προκαλούν τους περισσότερους θανάτους μεταξύ των υπολοίπων» σημείωσε η καθηγήτρια ογκολογίας Σοφία Αγγελάκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο του Economist «Greece’s agenda to combat Cancer», το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί.
Η ίδια επισήμανε πως τελικά «συνολικά ο καρκίνος ευθύνεται για τον ένα στους έξι θανάτους οι οποίοι συμβαίνουν παγκοσμίως», ενώ πρόσθεσε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «ένας στους δύο πολίτες θα αναπτύξει καρκίνο κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του και μόνο οι μισοί από αυτούς θα επιβιώσουν».
Τα δεδομένα που έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της η ιατρική κοινότητα δείχνουν ότι «οι καρκίνοι το 2040 θα αυξηθούν», όπως είπε η κ. Αγγελάκη, «τα καλά νέα όμως είναι ότι το 40% αυτών των καρκίνων μπορούν να προληφθούν», με «απλά πράγματα, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής».
Εκτός από την πρόληψη, «για τον έλεγχο του καρκίνου» είναι επίσης «απαραίτητη» η «αποτελεσματική πρώιμη διάγνωση», «η ανακουφιστική φροντίδα και η φροντίδα των επιβιωσάντων με καρκίνο και αυτά αποτελούν τους θεμελίους λίθους του συνολικού ελέγχου του καρκίνου» υπογράμμισε η κ. Αγγελάκη.
Vanessa Witte: «Ραγδαία αύξηση εγκρίσεων νέων φαρμάκων»
Από την πλευρά της η Vanessa Witte, executive director & oncology medical affairs strategy lead, EMEAC, MSD, μίλησε για το αποτύπωμα της φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα για τον καρκίνο.
Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ζούμε μια περίοδο επανάστασης στην αντιμετώπιση του καρκίνου, έχουν μειωθεί τα ποσοστά θνησιμότητας σε πολλούς τύπους καρκίνου και αυτό σχετίζεται με την πρόληψη και με την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές.
Μίλησε για ραγδαία αύξηση εγκρίσεων νέων φαρμάκων, σημειώνοντας ότι σε διάρκεια μιας δεκαετίας έχουμε 150 νέες δραστικές ουσίες.
Υπάρχει τεράστια έρευνα και επένδυση που έχει γίνει σε αυτό τον τομέα, σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανοσοθεραπεία, όπου, όπως είπε, έχουμε δει μια μετατόπιση, από την θεραπεία του ίδιου του καρκίνου σε στοχευμένη θεραπεία. Η ανοσοθεραπεία, τόνισε, προκάλεσε επανάσταση.
Μιλώντας για τον καρκίνο του πνεύμονα, την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη, είπε ότι πριν την ανοσοθεραπεία ο ασθενής με μεταστατικό καρκίνο των πνευμόνων επιβίωνε λιγότερο από 12 μήνες, ενώ με την ανοσοθεραπεία το προσδόκιμο ζωής έχει διπλασιαστεί.
Οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι ένας στους πέντε ασθενείς επιβιώνει μετά από 5 χρόνια αντιμετωπίζοντας τον μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα.
«Υπάρχει σημαντική πρόοδος και στο χρόνο που παραμένουν σε θεραπεία πρώτης γραμμής οι ασθενείς, σε σύγκριση με τα δεδομένα προηγούμενων ετών», ανέφερε η κ. Witte.
Θέλουμε, είπε, οι ασθενείς να επωφελούνται αρκετά γρήγορα από αυτές τις θεραπείες, καθώς τότε υπάρχει πιθανότητα να απαλλαγούν από την ασθένεια και αυτή είναι η στρατηγική για το μέλλον. Κατέληξε ότι στο μέλλον πρέπει να κινηθούμε περισσότερο προς την εξατομικευμένη προσέγγιση, με νέες διαγνωστικές τεχνικές και νέα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να εντοπίζουμε πια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον κάθε ασθενή στην κατάλληλη χρονική στιγμή.
Δείτε επίσης: Στο συνέδριο ECONOMIST η Ειρήνη Αγαπηδάκη: Τα προγράμματα πρόληψης κατά του καρκίνου
Φροντίδα στο σπίτι για τους ογκολογικούς ασθενείς στην Ελλάδα
Για την αξία των ψηφιακών εργαλείων στην κλινική πράξη μίλησε ο Μιχαήλ Νικολάου, ιατρός ογκολόγος, 1ο Ιατρικό Ογκολογικό Τμήμα, Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «’Αγιος Σάββας».
Τα «Έξυπνα Νοσοκομεία» με τα χειρουργικά ρομπότ, η τηλεπαρέμβαση, η συλλογή δεδομένων, ο ψηφιακός φάκελος, η θεραπεία στο σπίτι με ηλεκτρονικές μορφές, είναι κάποια από τα ψηφιακά εργαλεία που αναπτύχθηκαν για τη μείωση των σφαλμάτων και την εξοικονόμηση κόστους, περιέγραψε, μεταξύ άλλων ο κ. Νικολάου.
Στην εφαρμογή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας του προγράμματος Οίκοθεν σε ογκολογικούς ασθενείς, το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίηση, αναφέρθηκε η Όλγα Μπαλαούρα, πρόεδρος ΔΣ & διευθύνουσα σύμβουλος, Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «’Αγιος Σάββας».
Πρόκειται για καινοτόμες υπηρεσίες και θεραπεία εκτός του νοσοκομείου, το οποίο θα εξοικονομήσει περίπου 10.000 νέες θέσεις νοσηλευομένων ασθενών, με 15-20% αύξηση της δυναμικότητας του νοσοκομείου.
Επίσης ο ασθενής, τόνισε η κ. Μπαλαούρα, ωφελείται με καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας, μεταξύ άλλων.
Η κ. Μπαλαούρα περιέγραψε τα βήματα που ακολουθήθηκαν για το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, τη διακυβέρνηση, τους ρόλους και τις οργανωτικές δομές, τις διαδικασίες, την τεχνολογία, το νομοθετικό πλαίσιο.
Τέλος, στάθηκε στη μελέτη που εκπονήθηκε και την καταγραφή των προβλημάτων και στον οδικό χάρτη προτεραιοποίησης.