Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχουν μπει τα φάρμακα για τον διαβήτη Ozempic και για απώλεια βάρους Saxenda, για να εξεταστεί εάν σχετίζονται με αυτοκτονικό ιδεασμό ή τάσεις αυτοτραυματισμού.
Έναυσμα για την απόφαση αυτή αποτέλεσαν αναφορές από τον Ισλανδικό Οργανισμό Φαρμάκων για τρία ύποπτα περιστατικά. Τα δύο από αυτά αφορούσαν αυτοκτονικό ιδεασμό σε ασθενείς που είχαν λάβει Ozempic ή Saxenda. Το τρίτο αφορούσε σκέψεις αυτοτραυματισμού μετά από λήψη του Saxenda.
Η έρευνα εξετάζει το ενδεχόμενο να σχετίζονταν αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες με τα εν λόγω φάρμακα. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η έρευνα του ΕΜΑ επικεντρώνεται σε όλα τα φάρμακα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες:
- Σεμαγλουτίδη ή
- Λιραγλουτίδη
Η έρευνα του ΕΜΑ ανακοινώθηκε λίγες εβδομάδες μετά την είδηση ότι ζήτησε περισσότερα στοιχεία για τη δυνητική συσχέτιση της σεμαγλουτίδης με τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Ο αυτοκτονικός ιδεασμός δεν συμπεριλαμβάνεται προς το παρόν στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.
Το Reuters τονίζει ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν παρεμποδίσει αρκετές προγενέστερες προσπάθειες της βιομηχανίας φαρμάκων να αναπτύξει επικερδή φάρμακα αδυνατίσματος. Το 2008, λ.χ. αποσύρθηκε από την ευρωπαϊκή αγορά το φάρμακο Acomplia, το οποίο σχετίσθηκε με αυτοκτονικό ιδεασμό.
Έμμεση δράση
Ωστόσο το Acomplia ήταν σχεδιασμένο να επεμβαίνει στα τμήματα του νευρικού συστήματος που ρυθμίζουν την όρεξη. Αντιθέτως, η σεμαγλουτίδη ως φάρμακο αδυνατίσματος (διατίθεται ως Wegovy) ρυθμίζει την όρεξη μιμούμενη μία ορμόνη του εντέρου. Επομένως, δεν επεμβαίνει με άμεσο τρόπο στην χημεία του εγκεφάλου.
Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επεκταθεί η έρευνά του σε όλα τα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας. Τα φάρμακα αυτά ανήκουν στους λεγόμενους αναστολείς του υποδοχέα GLP-1.
Η παρασκευάστρια εταιρεία των φαρμάκων Novo Nordisk συνεργάζεται με τον ΕΜΑ. Όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί την κύρια προτεραιότητά της και η εταιρεία λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν όλες τις αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες.
Πρόσθεσε όμως ότι τα στοιχεία ασφαλείας δεν δείχνουν να υπάρχει «αιτιολογική συσχέτιση» μεταξύ του αυτοκτονικού ιδεασμού και των φαρμάκων.
Φωτογραφία: iStock