Iatropedia

ΕΕΜΥΥ για διοικητές ΕΣΥ: «Απογοητευτική η διαδικασία επιλογής – Να μην προχωρήσει ο διορισμός τους»

Αναστολή της πρόσληψης στους διοικητές και τους αναπληρωτές τους και επανεκτίμηση των κριτηρίων διορισμού τους ζητά από την κυβέρνηση, η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ).

Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει την δύσκολη απόφαση να μην προχωρήσει τη διαδικασία του διορισμού των 111 διοικητών που επέλεξε για τα νοσοκομεία, αναφέρουν τα μέλη της ΕΕΜΥΥ, και προτάσσουν σοβαρά επιστημονικά επιχειρήματα, ως προς τα λανθασμένα – όπως επιστηρίζουν – κριτήρια επιλογής τους.

«Είναι λυπηρή και απογοητευτική η διαπίστωση ότι η διαδικασία επιλογής ακολούθησε την πεπατημένη, χωρίς να συμβάλει στον εμπλουτισμό του ΕΣΥ με τεχνογνωσία επιστημονικής διοίκησης, όπως είχε εξαγγείλει ο κ. Πρωθυπουργός. Οι αψιμαχίες των κομμάτων, με συγκριτική αναφορά στο μέγεθος των συναφών και διαχρονικών αμαρτημάτων τους, απλά συσκοτίζει το μεγάλο ερώτημα:

ΕΕΜΥΥ: «Το στρατιωτικό μοντέλο management δεν ανταποκρίνεται στην συγκρότηση του ΕΣΥ»

Η ΕΕΜΥΥ δηλώνει ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι οι 111 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που επιλέχθηκαν από την Επιτροπή ήταν «άριστοι» ή έστω καταλληλότεροι, μεταξύ των 1.650 υποψηφίων και τονίζουν ότι γνωρίζουν ότι υπήρχαν υπηψήφιοι «με πολλαπλάσια ειδικά προσόντα και σημαντική επαγγελματική εμπειρία στο υγειονομικό σύστημα».

Χωρίς αναφορά σε προσωπικές περιπτώσεις που, όπως λένε τα μέλη της ΕΕΜΥΥ, «προκάλεσαν (ή θα προκαλέσουν σύντομα) δηκτικά και χιουμοριστικά σχόλια της κοινής γνώμης», διευκρινίζουν τα εξής:

«Το αξιόλογο, στρατιωτικό μοντέλο management δεν ανταποκρίνεται, κατ’ αρχάς, στις ιδιαιτερότητες και στην πολυ – επαγγελματική συγκρότηση του ΕΣΥ. Θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμοι μόνο πρώην διοικητές στρατιωτικών νοσοκομείων ή άλλοι αξιωματικοί ε.α. με αποδεδειγμένη εξειδίκευση στο health/hospital management, αν υπάρχουν. Η διεθνώς ισχύουσα θεωρία της ενεργού γήρανσης δεν συμβιβάζεται με το γενικευμένο αποκλεισμό από θέσεις ευθύνης όλων των στελεχών τρίτης ηλικίας (άνω των 65 ετών), που είναι φορείς χρήσιμης εμπειρίας και γνώσης και επιθυμούν να τις μεταλαμπαδεύσουν στους νεότερους. Προφανώς, η προσέγγιση είναι διαφορετική για άτομα χωρίς σχετικά προσόντα και τέταρτης ηλικίας (άνω των 75 ετών)».

ΕΕΜΥΥ: «Λανθασμένη η διαδικασία τρίμηνης αξιολόγησης των Διοικητών»

«Ατυχή έμπνευση» χαρακτηρίζουν την τρίμηνη ρήτρα αποδοτικότητας τα μέλη τη ΕΕΜΥΥ:

«Η υπογραφή συμβολαίων αποτελεσματικότητας των διοικητών εφαρμόσθηκε ήδη το 2001, αλλά χωρίς συνέχεια μετά το 2004, με ευθύνη όλων των κυβερνώντων κατά την τελευταία 15ετία. Ιδιαίτερα οι πολλές δεκάδες «εξωτικοί» (ως προς το υγειονομικό σύστημα και το επάγγελμά τους) διοικητές είναι αδύνατο να εξοικειωθούν με το εργασιακό πνεύμα και τις συνθήκες της νοσοκομειακής λειτουργίας ή να πληροφορηθούν τι σημαίνει VBHC, ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΤΝ, DRGs, ICD, BI (ή έστω… σκοραμίδα!), πόσο μάλλον να ανταποκριθούν σε δείκτες PROs, PREMs και KPIs, με ασαφείς προσδιορισμούς του μέτρου αποτελεσματικότητας (αύξηση, μείωση)».

Η ΕΕΜΥΥ τέλος εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεκτιμήσει την κατάσταση και είτε να αναστείλλει τους διορισμούς, είτε να προσφέρει θητεία μόνο έξι (6) μηνών, σε όσους το αποδεχθούν.

«Σκοπός της πρότασης είναι η επαναπροκήρυξη των θέσεων για την επιλογή κατάλληλων στελεχών, με άλλο νομικό καθεστώς, όπως αυτό που έχει προταθεί παλαιότερα από την ΕΕΜΥΥ και διασφαλίζει επιλογή μεταξύ εχόντων τα προσόντα για το κρίσιμο καθήκον διοίκησης οργανισμών με τεράστιους προϋπολογισμούς και αντικείμενο υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας», καταλήγουν τα μέλη της ΕΕΜΜΥ.