Iatropedia

ΕΦΕΧ: Τα ΜΥΣΥΦΑ λύσεις για Πολιτεία, φαρμακοποιούς, γιατρούς αλλά και τους πολίτες

Έρευνα για τα ΜΥΣΥΦΑ και την αυτοφροντίδα που έκανε το ΕΦΕΧ (Σύνδεσμος Εταιριών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης) για να έχει μια "φωτογραφία της στιγμής" την οποία θα δει μέσα στην εξέλιξή της, έδειξε την τάση... Αυτό που προκύπτει είναι, ότι για να γίνει σωστή χρήση των πόρων για το Φάρμακο, γεννάται η ανάγκη για αναβάθμιση του επιστημονικού ρόλου του φαρμακοποιού και για ενημέρωση γύρω από την αυτοφροντίδα. Όπως επισημαίνουν, πρέπει να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις, να αλλάξουν τα κανάλια αγοράς ΜΥΣΥΦΑ και να προωθηθεί η ασφαλής αυτοθεραπεία...

Τα τελευταία χρόνια το 11% των πωλήσεων παγκοσμίως στα φάρμακα είναι ΜΥΣΥΦΑ, κάτι που είναι και στόχος των κυβερνήσεων ώστε μέσω της αυτοθεραπείας του πολίτη ( για ήπια συμπτώματα) να μειωθούν τα κόστη για τις κυβερνήσεις. Σημαντικό είναι ότι η αύξηση της αυτοθεραπείας και η ορθή της χρήση μπορεί να εξοικονομήσει 6 εκατ. σε 7 χώρες με μετατόπιση των δημοσίων πόρων ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρότερα προβλήματα υγεία.

Μελέτες στην Ευρώπη για την αξία της αυτοθεραπείας: Στη Γαλλία γίνεται εξοικονόμηση 1,5 δισ  ευρώ το έτος με 200 φάρμακα στη λίστα. Το ίδιο και στη Βρετανία με 2,3 δις λιρών από την χρήση της αυτοθεραπείας. Στη Γερμανία 4 εκατ. πολίτες προτιμούν την αυτοθεραπεία μειώνοντας τα ιατρικά ραντεβού.

ΜΥΣΥΦΑ σε διάφορες χώρες

Πρώτη είναι η Γερμανία με 6 δις ευρώ μερίδιο των ΜΥΣΥΦΑ, η Πολωνία με 2,8 δις ευρώ και ακολουθούν Ιταλία και Ισπανία.

Το κράτος, ο πολίτης, ο φαρμακοποιός και ο γιατρός συμμετέχουν στην αγορά. Το κράτος μπορεί να κερδίσει χρήματα. Ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα και με μικρότερο κόστος την ασθένειά του. Για τον φαρμακοποιό είναι ευκαιρία για ενίσχυση του επιστημονικού του ρόλου και για τους γιατρούς η χρήση ΜΥΣΥΦΑ σημαίνει λιγότερες ανούσιες επισκέψεις.

Έρευνα Data Power σε 250 φαρμακοποιούς από όλη την Ελλάδα με 24 ερωτήσεις και σε 1000 πολίτες από όλη την χώρα

Στα φαρμακεία:

Το 98% των φαρμακοποιών δήλωσαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο της ΠΦΥ. Η εκπαίδευση και ενημέρωσή τους για ΜΥΣΥΦΑ να γίνονται από φαρμακευτικούς συλλόγους, τις φαρμακευτικές εταιρίες, τον ΣΦΕΕ, τον ΕΦΕΧ και άλλους συνδέσμους. 9 στους 10 φαρμακοποιούς λένε ότι δίνουν συμβουλές , μετρούν πίεση, επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Και 1 στους 3 λέει ότι δαπανά για αυτές τις υπηρεσίες 2 ώρες την ημέρα. Οι 7 στους 10 θεωρούν ότι οι καλές τους γνώσεις για τα ΜΥΣΥΦΑ ενισχύουν και την επαφή τους με τους πολίτες.  Επίσης 9 στους 10 εμπιστεύονται τα ΜΥΣΥΦΑ ως ασφαλή φάρμακα. Και λένε ότι 6 στους 10 πολίτες ρωτούν πάντα πριν αγοράσουν ένα ΜΥΣΥΦΑ τους φαρμακοποιούς. Η συμβολή τους μάλιστα πιστεύουν ότι είναι αυτή που οδηγεί τον πολίτη να αγοράσει ένα ΜΥΣΥΦΑ.

Από πολίτες:

6 στους 10 δεν γνώριζαν τον όρο αυτοφροντίδα, αλλά όταν τους εξήγησαν το 43% δήλωσε ότι προέβη σε αυτοφροντίδα μέσα στο προηγούμενο έτος. Κύριο μειονέκτημα οι μισοί θεωρούν ότι είναι πιο άμεση ενέργεια από το κλείσουν ραντεβού σε γιατρό. Πάνω από 5 στους 10 πολίτες περιμένουν να δουν αν θα νιώσουν καλύτερα πριν πάρουν οποιοδήποτε φάρμακο. 8 στους 10 πολίτες πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του ήπια συμπτώματα. 7 στους 10 πολίτες δεν γνωρίζουν τον όρο ΜΥΣΥΦΑ αλλά όταν τους εξήγησαν, 1 στους 2 είπε ότι αγοράζει. 9 στους 10 θεωρούν ασφαλή λύση τα ΜΥΣΥΦΑ για την αυτοφροντίδα τους. Όταν ρωτήθηκαν από ποιους συμβουλεύονται το 42% εμπιστεύεται τον φαρμακοποιοί. Οι παράγοντες που θεωρούν ότι επηρεάζουν την αγορά των ΜΥΣΥΦΑ, είναι αν το φάρμακο είναι ασφαλές και η γρήγορη δράση του. Τέλος 6 στους 10 πολίτες συμβουλεύονται τον γιατρό και 8 στους 10 φαρμακοποιοί πριν πάρουν αυτοθεραπεία. Και 9 στους 10 δηλώνουν ευχαριστημένοι από τις συμβουλές του φαρμακοποιού. Μάλιστα 8 στους 10 είναι πρόθυμοι να δώσουν το ιατρικό ιστορικό τους στον φαρμακοποιό. Και 9 στους 10 είπαν ότι δεν θα αγόραζαν φάρμακα από ιστοσελίδες.

Ο ΕΦΕΧ ζητεί:

Ζητούν την συλλογική ενημέρωση όλων για την Αυτοθεραπεία, ζητούν από όλους τους φορείς την αναβάθμιση του φαρμακοποιού στο ρόλο ΠΦΥ, χρονικά όρια για έγκριση νέων ΜΥΣΥΦΑ, νέα διεύθυνση στον ΕΟΦ για Αυτοφροντίδα γαι να συμβάλλουν στο θέμα. Μέσω Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προωθούν ενημερωτικές ημερίδες και δια βίου μάθηση των επαγγελματιών για την Αυτοφροντίδα. Και το πιο φιλόδοξο θα είναι, να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα που θα διαφωτίζει για τις ιώσεις από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο. Αυτό έχει γίνει ήδη στη Μεγάλη Βρετανία.