Iatropedia

ΕΦΕΤ: Ανάκληση πλαστικής κουτάλας από το ΙΚΕΑ

Καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί την συγκεκριμένη κουτάλα να μην την χρησιμοποιήσουν.

Την ανάκληση μιας πλαστικής κουτάλας από την αγορά, επειδή αναλύσεις έδειξαν ότι υπάρχει διαφυγή υψηλότερης ποσότητας από ορισμένα χημικά από την επιτρεπόμενη, αποφάσισε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι διενεργήθηκε δειγματοληψία στην πλαστική κουτάλα πολυαμιδίου «Κουτάλα FULLÄNDAD». Η κουτάλα αυτή έχει γκρι χρώμα, μήκος 33 εκατοστά και κωδικό προϊόντος 203.929.88.

Το δείγμα βρέθηκε «Μη Κανονικό» επειδή διαπιστώθηκε μετανάστευση πρωτοταγών αρωματικών αμινών σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο νομοθετικά επιτρεπόμενο όριο για τη χρήση της σε επαφή με τρόφιμα.

Την κουτάλα διέθετε στο εμπόριο η επιχείρηση HOUSEMARKET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ  (ΙΚΕΑ).

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλεί επίσης καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί την συγκεκριμένη παρτίδα, να μην την χρησιμοποιήσουν.

Τους ελέγχους πραγματοποίησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, σε συνεργασία με την Β’ Χημική Υπηρεσία Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ.

Στην φωτογραφία που ακολουθεί παρατίθεται η ετικέτα του προϊόντος.