Με ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις κονσέρβες τόνου που διατίθενται στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου που διεξάγει τακτικά ο Φορέας για τον εντοπισμό σε τρόφιμα ακατάλληλων βαρέων μετάλλων, όπως ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και το κάδμιο.
Έτσι, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «στο πρόγραμμα ελέγχου του 2024 πραγματοποιήθηκε σε κονσερβοποιημένα αλιεύματα, προσδιορισμός υδραργύρου, μολύβδου, καδμίου και όλα τα δείγματα ήταν συμμορφούμενα», δηλαδή εντός των προδιαγραφών ασφαλείας.
Παρακάτω παρατίθενται τα αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας που αφορούν σε ανίχνευση βαρέων μετάλλων σε αλιεύματα, όπως τα δημοσιοποιεί ο ΕΦΕΤ:
Ανησυχητική η κατάσταση στην Ευρώπη
Από την άλλη, στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, η κατάσταση είναι ανησυχητική. Καθώς οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) Bloom και Foodwatch ανέφεραν ότι εντόπισαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου σε κονσέρβες τόνου.
Με βάση τις έρευνες σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώθηκε ότι το 100% των ελεγμένων κονσερβών περιέχουν υδράργυρο, με το 50% να υπερβαίνει το όριο των 0,3 mg/kg, που ισχύει για άλλα είδη ψαριών.
Η διαφορά στα επιτρεπόμενα όρια για τον τόνο (1 mg/kg) εγείρει αντιδράσεις, καθώς ο υδράργυρος είναι τοξικός για το νευρικό σύστημα και συνδέεται με νευρολογικές διαταραχές, όπως επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι ΜΚΟ ζητούν επείγουσα μείωση των επιτρεπόμενων ορίων για τον υδράργυρο στον τόνο, ώστε να εναρμονιστεί με τις προδιαγραφές ασφαλείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κονσέρβα τόνου: Δύο ΜΚΟ καταγγέλλουν «γενικευμένη μόλυνση» με υδράργυρο στην Ευρώπη