Iatropedia

Εφιάλτες: Ποιοι βλέπουν περισσότερους και γιατί

Young asian woman depression and anxiety on the bed at night.

Απάντηση στο ποιοι άνθρωποι βλέπουν περισσότερους εφιάλτες δίνει νέα μελέτη, που συνδέει τη μοναξιά με τα άσχημα όνειρα

Απάντηση στο ποιοι άνθρωποι βλέπουν περισσότερους εφιάλτες δίνει νέα μελέτη, που συνδέει τη μοναξιά με τα άσχημα όνειρα.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychology, ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Αριζόνα, της Τάμπα και του Whitworth σημειώνουν ότι το άγχος παίζει κι αυτό κάποιο ρόλο στη σχέση μεταξύ της μοναξιάς και της συχνότητας και της έντασης των κακών ονείρων.

Άλλοι παράγοντες που συνδέουν τη μοναξιά με τους εφιάλτες φαίνεται να είναι η υπερβολική εστίαση και καθήλωση σε αρνητικές σκέψεις, συναισθήματα και πιστεύω, καθώς και η υπερδιέγερση, που περιγράφεται ως κατάσταση υπερβολικής εγρήγορσης και συγκέντρωσης. Όπως και το άγχος, οι δύο αυτές καταστάσεις του μυαλού συνδέονται επίσης με τη μοναξιά.

Προειδοποιητικό «καμπανάκι»

Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι η αίσθηση του ανήκειν είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπου και πως η μοναξιά μπορεί να λειτουργεί ως «καμπανάκι», προειδοποιώντας το άτομο ότι υπάρχει κάτι που του λείπει.

«Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι σε μεγάλο βαθμό βασική ανθρώπινη ανάγκη», ανέφερε ο Colin Hesse, διευθυντής του Τμήματος Επικοινωνίας της Σχολής Καλών Τεχνών του Oregon State University. «Όταν η ανάγκη των ανθρώπων για στενές σχέσεις δεν ικανοποιείται, υποφέρουν σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά. Όπως η πείνα και η κούραση σημαίνουν ότι χρειάζεστε περισσότερες θερμίδες και ύπνο, έτσι και η μοναξιά προειδοποιεί τον άνθρωπο όταν οι ανάγκες του για διαπροσωπική σύνδεση δεν καλύπτονται», πρόσθεσε.

Η μοναξιά είναι μια διάχυτη πάθηση που εμποδίζει σημαντικά την ευεξία, επισημαίνουν οι ερευνητές, διαταράσσοντας, μεταξύ άλλων, και τον ύπνο. Οι εφιάλτες, δε, είναι ένας από τους τρόπους με τον οποίο υποβαθμίζεται η ποιότητα του ύπνου.

Τα ευρήματα που συνδέουν τη μοναξιά με τους εφιάλτες προέρχονται από μελέτες σε περισσότερους από 1.600 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ηλικίας από 18 έως 81 ετών.

Τα αποτελέσματα προσφέρουν επίσης μια εξήγηση για τους εφιάλτες που δεν οφείλονται σε καταστάσεις όπως το βιώμα μιας τραυματικής κατάστασης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τυχόν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της μοναξιάς θα μπορούσαν να βοηθήσουν και με τους εφιάλτες, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, με ελεγχόμενες, κλινικές δοκιμές.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηθοποιός του Star Wars μιλά για τη μάχη της με τη νόσο του Graves

Τα πυροτεχνήματα προκαλούν μεγάλη ρύπανση σε αέρα και νερό

Λιγούρες: Από πού προέρχονται και πώς μπορούμε να τις σταματήσουμε