«Εφιαλτική» αύξηση της ψώρας στη Βρετανία – Δεν έχουν φάρμακα να την αντιμετωπίσουν
Ραγδαία εξάπλωση παρουσιάζει η ψώρα στη Βρετανία, όπου παρατηρείται τεράστια έλλειψη στα φάρμακα που την καταπολεμούν. Οι γιατροί κάνουν λόγο για «εφιαλτική» κατάσταση που απειλεί σοβαρά τη δημόσια υγεία.
Η ψώρα είναι παρασίτωση του δέρματος που προκαλείται από ένα άκαρι (εκτοπαράσιτο της ψώρας ή Sarcoptes scabiei var. hominis). Τα ακάρεα διανοίγουν σήραγγες στην επιδερμίδα, όπου ζουν και εναποθέτουν τα αυγά τους. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος και επίμονος κνησμός (φαγούρα), ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες.
Η ψώρα είναι πολύ μεταδοτική. Μπορεί κάποιος να μολυνθεί τόσο με την παρατεταμένη επαφή με έναν πάσχοντα, όσο και με μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. πετσέτες, ρούχα, κρεβάτια). Είναι πιο συχνή στα κοινόχρηστα καταλύματα, όπως:
- Οι φοιτητικές εστίες
- Οι μονάδες φιλοξενίας
- Οι φυλακές
- Οι χώροι κράτησης
Για να διακοπεί η μετάδοσή της πρέπει να γίνεται άμεση και σωστή θεραπεία. Ωστόσο στη Βρετανία παρατηρείται «οξεία έλλειψη» στα φάρμακα που την καταπολεμούν. Έτσι, καταγράφονται ήδη επιδημίες σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, αναφέρει ο Guardian. Υπήρξε επίσης συρροή κρουσμάτων σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Τεχνών Central Saint Martins στο βόρειο Λονδίνο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα 27 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου 2023 αναφέρθηκαν 484 κρούσματα ψώρας από 500 οικογενειακούς ιατρούς σε Αγγλία και Ουαλία. Την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 όμως είχαν αναφερθεί μόλις 94 περιστατικά.
Ανησυχούν οι γιατροί
Η όλη κατάσταση έχει θορυβήσει τους γιατρούς. «Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι η ψώρα εξαπλώνεται στις μονάδες φροντίδας, τις φοιτητικές εστίες και άλλους χώρους μαζικής διαβίωσης», δήλωσε ο Dr. Mabs Chowdhury, ομότιμος καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Δερματολογίας (BAD).
«Οι συνθήκες αυτές δυσχεραίνουν πολύ την αντιμετώπισή της. Ακόμα και ένας ασθενής να μην θεραπευθεί πλήρως, μπορεί να ξαναμολύνει όλους τους άλλους. Δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην κοινωνική φροντίδα και τις ελλείψεις σε θεραπείες, οι οργανισμοί δημόσιας Υγείας πρέπει να προετοιμαστούν για πολλαπλά κρούσματα στις μονάδες φροντίδας».
Η ψώρα αντιμετωπίζεται συνήθως με τοπική επάλειψη αντιψωρικών παρασιτοκτόνων σκευασμάτων. Αυτά πρέπει να εφαρμόζονται ακριβώς όπως συνιστούν οι οδηγίες χρήσεως.
Τα πιο σοβαρά περιστατικά μπορεί να χρειασθούν θεραπεία με ειδικό φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα.
«Η ψώρα δεν είναι από μόνη της σοβαρή πάθηση. Ωστόσο είναι πάρα πολύ ενοχλητική και επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Επομένως έχει μεγάλη σημασία η γρήγορη θεραπεία των ασθενών», δήλωσε η καθηγήτρια Kamila Hawthorne, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Οικογενειακών Ιατρών (RCGP).
«Από τον περασμένο Ιούλιο, όμως, βλέπουμε ολοένα περισσότερα κρούσματα – πολύ περισσότερα απ’ ό,τι ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας. Αυτό είναι ιδιαιτέρως εμφανές στη βόρεια Αγγλία. Στα τέλη Νοεμβρίου τα κρούσματα εκεί ήταν διπλάσια από τον μέσο όρο της εποχής. Έφταναν στα 3 ανά 100.000 πληθυσμού».
Φωτογραφία: iStock