»Έφυγε» ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής Επιδημιολογίας του Harvard Δημήτρης Τριχόπουλος!

  • Iatropedia
Θλίψη και έντονη συγκίνηση προκάλεσε στο πανελλήνιο ο θάνατος του καθηγητή Harvard και επιδημιολόγου Δημήτρη Τριχόπουλου. Σήμερα το πρωί έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς και ακαδημαϊκούς της Ελλάδας ο Δημήτρης Τριχόπουλος ο οποίος υπηρέτησε με πάθος την Ιατρική και τίμησε όσο λίγοι τον όρκο στον Ιπποκράτη.

Ο Δημήτρης Τριχόπουλος γεννήθηκε το 1938 στον Βόλο. Το 1963 πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική Αθηνών.

Ακολούθησε μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Χάρβαρντ και Οξφόρδης. Το 1972 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Αθηνών, ενώ το 1981 δημοσιεύθηκε η εργασία του για τον ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα.

Το 1989 εξελέγη τακτικός καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, ενώ το 1994 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.

Το 1997 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν αντεπιστέλλον μέλος στις Ακαδημίες Γαλλίας και Βελγίου, ενώ το 2007 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Τιμής του Διεθνούς Κέντρου Ερευνας Καρκίνου του ΠΟΥ για το σύνολο του έργου του.

Τι δήλωσε ο Bορίδης

Με αφορμή την είδηση του θανάτου του Ακαδημαϊκού Δημήτρη Τριχόπουλου, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, από την Κίνα, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, έκανε την εξής δήλωση:

«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Δημήτρη Τριχόπουλου, ενός ξεχωριστού ανθρώπου και επιστήμονα.

Ενός ακαδημαϊκού, ο οποίος με την προσφορά του σημάδεψε το χώρο της Υγείας. Ενός από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους διεθνώς ιατρούς, με φήμη και ικανότητα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τίμησε την χώρα μας.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του».

Συλλυπητήριο Μήνυμα ΚΕΕΛΠΝΟ

Η Πρόεδρος, κ. Τζ. Κρεμαστινού, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Θ. Παπαδημητρίου, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και όλο το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., εκφράζουν τη βαθύτατη λύπη τους για την απώλεια του ακαδημαϊκού καθηγητή Δημητρίου Τριχόπουλου, ενός ανθρώπου που η ανεκτίμητη προσφορά του στο χώρο της επιστήμης αποτελεί υποθήκη και σημείο αναφοράς στους νέους επιστήμονες που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του και συνεργάτιδά μας, καθηγήτρια κ. Αντ. Τριχοπούλου.