Έφηβοι-επιστήμονες καινοτομούν με δύο βραβευμένες εφευρέσεις
Οι επιστημονικές καινοτομίες τους χάρισαν στον 17χρονο Raymond Wang και την 16χρονη Sabina Ticea κορυφαία διεθνούς κύρους βραβεία στην πρόσφατη έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας Ιntel International Science and Engineering Fair 2015 που έγινε στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε αυτές 1.700 νεαρών επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο.
Το τεστ διάγνωσης της μόλυνσης από τον HIV που ανέπτυξε η Σαμπίνα θέλει μόνο μια σταγόνα αίμα και κόστος λιγότερο από 5 δολάρια για να τεθεί σε παραγωγή. Η συσκευή είναι απλή, χρησιμοποιεί μια αυτοδύναμη, μιας χρήσεως κασέτα μικρο-ρευστομηχανικής για μικροανάλυση η οποία δεν απαιτεί ηλεκτρικό ρεύμα και προορίζεται για χρήση σε περιοχές όπου ζει πληθυσμός χαμηλών εισοδημάτων με στόχο την μείωση των μολύνσεων από τον ιό.
Το πρώτο βραβείο δόθηκε στον Ρέϋμοντ για την έρευνά του σχετικά με ένα σύστημα που θα περιορίζει την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών στον περιορισμένο χώρο της καμπίνας των επιβατικών αεροσκαφών ρυθμίζοντας κατάλληλα την ροή του αέρα. Όπως λέει, έμπνευσή του στάθηκαν οι ειδήσεις για την επιδημία του Έμπολα και στατιστικές σύμφωνα με τις οποίες ένα άτομο με τον ιό της γρίπης Η1Ν1 θα μπορούσε να μολύνει 17 συνεπιβάτες του σε ένα αεροσκάφος τύπου Boeing 737.
Προσομοιώνοντας στον υπολογιστή την κίνηση των παθογόνων οργανισμών στην ροή του αέρα εντός της καμπίνας επιβατών ενός B737, ανακάλυψε έναν τρόπο βελτίωσης του αέρα που αναπνέουν οι επιβάτες κατά 190%, δημιουργώντας «τοίχους φρέσκου αέρα» και απομακρύνοντας τον μολυσμένο αέρα. Παράλληλα, οι συγκεντρώσεις παθογόνων μικροβίων μειώθηκαν έως και 55 φορές σε σύγκριση με άλλες συμβατικές σχεδιάσεις, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε περίπτωση μιας μελλοντικής πανδημίας.