Iatropedia

Έφηβη φορέας HIV με τον ιό σε πολυετή ύφεση χωρίς φάρμακα!

Η περίπτωση μιας 18χρονης Γαλλίδας που ζει με τον ιό HIV σε ύφεση 12 χρόνια μετά την διακοπή της θεραπευτικής αγωγής, εκπλήσσει τους ειδικούς στο διεθνές συνέδριο HIV/AIDS που διεξάγεται στο Βανκούβερ του Καναδά.

Η έφηβη εξετέθη με την γέννησή της στον ιό από την μητέρα της και σήμερα ζει χωρίς εντοπίσιμα ίχνη του HIV στο αίμα της, παρόλο που σταμάτησε να παίρνει φάρμακα σε ηλικία πέντε ετών. Ελάμβανε όμως προληπτική αγωγή από την ημέρα που γεννήθηκε, επισημαίνει ο Δρ. Asier Saez-Cirion από το Ινστιτούτο Παστέρ σε συνέντευξη που έδωσε κατά την διάρκεια του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ιδρύματος για το AIDS με θέμα την παθογένεση, την θεραπεία και την πρόληψη κατά του ιού.

Η νεαρή ανήκει σε έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως που έχουν μολυνθεί αλλά για αρκετά χρόνια δεν εμφανίζουν ενεργό λοίμωξη, κι αυτό χωρίς συνεχή θεραπευτική αγωγή με αντιρετροϊκά φάρμακα. Η περίπτωσή της αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο διάστημα που ένα παιδί έχει ζήσει χωρίς ανιχνεύσιμα επίπεδα του HIV στο αίμα χωρίς σχετική θεραπεία. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχει απαλλαγεί από τον ιό, σημειώνει ο Saez-Cirion. «Τα επίπεδα είναι χαμηλά αλλά ο ιός είναι ακόμη εκεί» λέει.

Αν και τα τεστ έδειξαν ότι το DNA του ιού υπάρχει σε «απόθεμα» στα κύτταρά της, η κοπέλα δεν είναι αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «HIV controller» – ένας στους 14 ενήλικες της ομάδας Visconti (Virological and Immunological Studies in CONtrollers after Treatment Interruption) στην Γαλλία έχει ήδη φθάσει τα 13 χρόνια χωρίς αντιρετροϊκή θεραπεία. Τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας μελέτης ελάμβαναν φάρμακα για τουλάχιστον τρία χρόνια αλλά μετά σταμάτησαν, δίχως αναζωπύρωση της λοίμωξης.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας λόγος που δεν εκδηλώθηκε ενεργώς η λοίμωξη είναι η πρώιμη αντιρετροϊκή θεραπεία. «Γνωρίζουμε όμως ότι αυτό δεν αρκεί, επειδή παιδιά που ελάμβαναν την ίδια πρώιμη θεραπευτική αγωγή δεν κατέστη δυνατόν να ελέγξουν τον ιό όταν σταμάτησαν τα φάρμακα» τονίζει ο Saez-Cirion.

Η περίπτωση της 18χρονης Γαλλίδας υποδεικνύει ότι πέραν της άμεσης θεραπείας που οδήγησε στη ύφεση του ιού σε παιδιά τα οποία μολύνθηκαν από την οροθετική μητέρα τους, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση του ατόμου ή ένα στιβαρό ανοσοποιητικό σύστημα. «Η κοπέλα δεν έχει θεραπευτεί» λέει χαρακτηριστικά «όμως η ύφεση που παρουσιάζει ο ιός σημαίνει ότι δεν χρειαζόταν θεραπεία επί χρόνια. Δεν ξέρουμε ωστόσο αν θα χρειασθεί στο μέλλον».