Χάρη στη σωτήρια κινητοποίηση του πατέρα του, ένας Ινδός έφηβος βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού ανθρώπους που κατάφεραν να επιβιώσουν από μια σπάνια αμοιβάδα που τρώει εγκέφαλο.
Ο 14χρονος πιστεύεται ότι μολύνθηκε τον Ιούνιο, όταν πήγε για μπάνιο σε λίμνη στην περιοχή της Κεράλα.
Σύμφωνα με τον γιατρό του, η αμοιβάδα -που ονομάζεται Naegleria fowleri- πιθανότατα εισήλθε στο σώμα του από το νερό.
Η πρωτοπαθής αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, η λοίμωξη που προκαλείται από την αμοιβάδα, έχει ποσοστό θνησιμότητας 97%.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), στο διάστημα 1971-2023, από τη λοίμωξη έχουν επιζήσει μόνο οκτώ άνθρωποι, πέραν του 14χρονου.
Σε όλες τις περιπτώσεις, η λοίμωξη διαγνώστηκε από εννέα ώρες μέχρι και πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων – κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάρρωσή τους.
Τα συμπτώματα της πρωτοπαθούς αμοιβαδικής μηνιγγοεγκεφαλίτιδας περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία, έμετο, αποπροσανατολισμό, ακαμψία στον λαιμό, απώλεια ισορροπίας, επιληπτικές κρίσεις ή και παραισθήσεις.
Ο 14χρονος άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα πέντε ημέρες μετά. Εκδήλωσε επιληπτικές κρίσεις και άρχισε να παραπονιέται για έντονους πονοκεφάλους.
Οι γονείς του τον πήγαν στο γιατρό, αλλά η κατάσταση της υγείας του δεν βελτιώθηκε.
Ευτυχώς, ο πατέρας του είχε την ψυχραιμία και τη διαύγεια να συνδέσει τα συμπτώματα του γιου του με κάτι που είχε διαβάσει στα social media.
Σύμφωνα με το BBC, όπως λέει ο ίδιος ο πατέρας του 14χρονου, διάβαζε για τις επιπτώσεις του ιού Nipah, από τον οποίο πέθανε πρόσφατα ένα αγόρι, όταν έπεσε το μάτι του σε κάποιες πληροφορίες για τη θανατηφόρα αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο. Έτσι, μόλις ο γιος του εκδήλωσε επιληπτικές κρίσεις, τον πήγε εσπευσμένα στο τοπικό νοσοκομείο.
Όμως οι κρίσεις δεν σταμάτησαν. Έτσι, αφού πήγε τον γιο του σε άλλο νοσοκομείο, το οποίο, όμως, δεν είχε νευρολόγο, πήγαν τελικά στο Baby Memorial Hospital στην περιοχή Kozhikode, όπου το αγόρι νοσηλεύτηκε από τον εντατικολόγο Δρ Abdul Rauf.
«Η νόσος διαγνώστηκε μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων», είπε ο γιατρός στο BBC.
Ο Δρ Rauf αναγνωρίζει ότι κατάφεραν να διαγνώσουν έγκαιρα την ασθένεια χάρη στον πατέρα, που ενημέρωσε τους γιατρούς ότι ο γιος του είχε πάει για κολύμπι σε λίμνη της περιοχής, όπως και για τα επακόλουθα συμπτώματά του.
Η αμοιβάδα είναι γνωστό ότι εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω των ρινικών διόδων από τις οποίες φτάνει στον εγκέφαλο.
«Το παράσιτο στη συνέχεια απελευθερώνει διάφορες χημικές ουσίες και καταστρέφει τον εγκέφαλο», λέει ο Δρ Rauf.
Οι περισσότεροι ασθενείς πεθαίνουν εξαιτίας της ενδοκρανιακής πίεσης [που ασκείται από υγρά μέσα στο κρανίο και στον εγκεφαλικό ιστό].
Η αμοιβάδα απαντάται σε λίμνες γλυκού νερού, ιδιαίτερα σε ζεστά νερά.
Από το 1965, έχουν αναφερθεί περίπου 400 περιπτώσεις πρωτοπαθούς αμοιβαδικής μηνιγγοεγκεφαλίτιδας σε όλο τον κόσμο.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άνδρας έχασε τη ζωή του από τσιμπούρι
Σπιτική βυσσινάδα της γιαγιάς: 8 οφέλη για την υγεία, αλλά και 2 παρενέργειες