Iatropedia

Έγινε με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς – πνευμόνων στην χώρα μας

surgery

Το γεγονός γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Μία γυναίκα ηλικίας 52 ετών έγινε η πρώτη ασθενής στην Ελλάδα στην οποία διενεργήθηκε επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς πνευμόνων, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), ο υπουργός αναφέρει ότι δότρια των μοσχευμάτων  ήταν μία 49χρονη από το Νοσοκομείο Σωτηρία. Η 52χρονη ασθενής είναι μητέρα ενός μικρού παιδιού. Παρουσίαζε πολλαπλά επεισόδια αιμόπτυσης και βρισκόταν σε μακροχρόνια ιατρική παρακολούθηση.

Για τη μεταμόσχευση συνεργάστηκαν ιατρικές ομάδες από διάφορα νοσοκομεία, κάθε ένα από τα οποία είχε τον δικό του ξεχωριστό ρόλο. «Όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας αποδείχτηκαν ανθεκτικοί», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης. Και προσθέτει πως η μεταμόσχευση αυτή πριν 5 χρόνια θα θεωρούνταν ανέφικτη για την ελληνική υγειονομική πραγματικότητα. «Είμαστε περήφανοι για όλες τις ομάδες μας, συνεχίζουμε δυνατά», συμπληρώνει.

Ολόκληρη η ανάρτηση του υπουργού Υγείας έχει ως εξής:

«Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε επιτυχώς, η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς πνευμόνων στην Ελλάδα. Πρόκειται για γυναίκα 52 ετών, μητέρα ενός μικρού παιδιού, η οποία έλαβε το δώρο ζωής από 49χρονη δότρια από το νοσοκομείο Σωτηρία.

»Όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας αποδείχτηκαν ανθεκτικοί. Τα πολλαπλά επεισόδια αιμόπτυσης αντιμετωπίστηκαν από το σύστημα επείγουσας ιατρικής των νοσοκομείων της Θεσσαλίας και του νοσοκομείου Αττικόν, η γυναίκα ήταν σε μακροχρόνια παρακολούθηση και χορήγηση εξειδικευμένων παρεμβατικών θεραπειών στο Αττικόν, η διαχείριση της δότριας ήταν υποδειγματική στο νοσοκομείο Σωτηρία και τέλος οι μεταμοσχευτικές ομάδες καρδιάς και πνευμόνων σε συνεργασία με την αναισθησιολογική ομάδα του Ωνασειου καρδιοχειρουργικού κέντρου συνέβαλαν σε κάτι, που πριν 5 χρόνια θα θεωρούνταν ανέφικτο για την ελληνική υγειονομική πραγματικότητα.

»Είμαστε περήφανοι για όλες τις ομάδες μας, συνεχίζουμε δυνατά. Καλή ανάρρωση στη λήπτρια, θερμές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη στην οικογένεια της δότριας».


Φωτογραφία: iStock