Δεν σταματώ να ονειρεύομαι.
Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Η αγάπη για τη ζωή είναι.
Θετική διάθεση… αυτό είναι το μυστικό.
Κοιτάζω μπροστά με αισιοδοξία.
Διεκδικώ μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Εμπιστεύομαι τον δερματολόγο μου.
Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα μηνύματα που κοσμούν τους τοίχους των αναδιαμορφωμένων χώρων αναμονής των Ιατρείων Ψωρίασης και Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», με στόχο να καταστεί η εμπειρία της αναμονής της ιατρικής εξέτασης όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη για τους ασθενείς. Επιπλέον, οι ασθενείς και οι επισκέπτες του Νοσοκομείου έχουν πλέον πρόσβαση σε ψηφιακό ενημερωτικό υλικό για τα δύο αυτά νοσήματα, δεδομένου ότι η σωστή ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Την αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία παρουσίασε κατά τη διάρκεια της σχετικής τελετής εγκαινίων η Διοικήτρια και Διευθύντρια της Α’ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Καθηγήτρια Χριστίνα Αντωνίου, στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης της Διοίκησης του Νοσοκομείου για τη στήριξη των ασθενών με χρόνια δερματικά νοσήματα.
Η ευεργετική επίδραση της καλής ψυχολογικής διάθεσης στην πορεία εξέλιξης των χρόνιων νοσημάτων, είναι γνωστή στην ιατρική κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια. Επιπλέον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμβολή ενός «ζεστού» και «φιλικού προς τον ασθενή» νοσοκομειακού περιβάλλοντος συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων που προκαλεί η αναμονή της ιατρικής εξέτασης. Ο σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι επομένως, διττός. Από τη μία πλευρά, επιδιώκεται η βελτίωση της ψυχολογίας του ασθενούς κατά την παραμονή του στους χώρους του νοσοκομείου και – το κυριότερο – η διατήρηση της καλής ψυχικής διάθεσης μετά την αποχώρησή του από αυτούς. Από την άλλη, η ενδυνάμωση του ασθενούς μέσα από την παροχή έγκυρης πληροφόρησης για το νόσημά του, ώστε να είναι σε θέση να κατανοεί πληρέστερα τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού του, να επικοινωνεί καλύτερα μαζί του και να συμμορφώνεται στην αγωγή.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι «απρόσωποι» χώροι αναμονής των Ιατρείων Ψωρίασης και Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας απέκτησαν φωτεινά χρώματα και οι τοίχοι «ντύθηκαν» με αισιόδοξα μηνύματα που εμψυχώνουν και εμπνέουν τους ασθενείς να αντιμετωπίζουν θετικά την κατάσταση της υγείας τους, ενισχύοντας την αυτοεικόνα και την αυτοπεποίθησή τους. Παράλληλα, τα μηνύματα αυτά λειτουργούν ως όχημα για την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών του νοσοκομείου για τα συγκεκριμένα νοσήματα. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς και οι επισκέπτες των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου μπορούν να ενημερώνονται για τα χρόνια δερματικά νοσήματα μέσω της προβολής σχετικών video σε οθόνες που τοποθετήθηκαν ειδικά για αυτόν το σκοπό, ενώ στο Ιατρείο Ψωρίασης βρίσκεται επιπλέον στη διάθεση των ασθενών ένα tablet που παρέχει πρόσβαση σε ενημερωτικό υλικό μέσω μιας ειδικά σχεδιασμένης ψηφιακής εφαρμογής.
Η Ψωρίαση και η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα είναι χρόνια αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα που χωρίς την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, επιβαρύνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Όπως ανέφερε η κ. Αντωνίου κατά την ομιλία της, πολλοί ασθενείς εγκλωβίζονται σε έναν φαύλο κύκλο συναισθημάτων χαμηλής αυτοεκτίμησης, θλίψης και εγκατάλειψης των δραστηριοτήτων που τους ευχαριστούν, με συχνά καταστροφικές συνέπειες στις διαπροσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις τους. Για αυτόν το λόγο, η θεραπευτική διαχείριση της Ψωρίασης και της Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τη φροντίδα των συμπτωμάτων, αλλά και την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών.
«Σε αυτά τα δύο ιατρεία δίνουμε καθημερινό αγώνα για να συμβάλουμε στην ορθή ενημέρωση των ασθενών για το νόσημά τους και για να τους προσφέρουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής, με στόχο τη βελτίωση όχι μόνο της σωματικής, αλλά και της ψυχικής υγείας τους. Οι χρόνιοι ασθενείς έχουν ανάγκη έναν χώρο και έναν επιστήμονα που θα μπορέσει να τούς παρέχει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη σε συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο, προκειμένου να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον αυτοαποκλεισμό από κοινωνικές, επαγγελματικές και οικογενειακές τους δραστηριότητες, αλλά και να συμβάλει στη γενικότερη βελτίωση της υγείας τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.