Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΑΧΕΠΑ
Εγκαινιάζοντας το έργο της ανακαίνισης της Πανεπιστημιακής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, ανέφερε: ««Η σημερινή ημέρα του εορτασμού των 40 χρόνων λειτουργίας της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ βρίσκει το ΕΣΥ σε φάση ανάπτυξης. Η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική ΑΠΘ αποτελεί τη μεγαλύτερη Πανεπιστημιακή Κλινική της ειδικότητας στη χώρα μας, προσφέροντας σημαντικές ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες. Εξυπηρετεί, ως η πληρέστερη Κλινική στη Βόρεια Ελλάδα, τόσο τα προγραμματισμένα χειρουργεία καρδιάς και θώρακα όσο και τα επείγοντα περιστατικά. Η Κλινική αποτελεί διεθνές Κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στην Καρδιοθωρακοχειρουργική και στην εξωσωματική κυκλοφορία. Τα σημερινά εγκαίνια της εκτενούς ανακαίνισης των Χειρουργείων της Κλινικής, των πιο άρτιων με εκπαιδευτικό εξοπλισμό χειρουργείων στη χώρα μας, και η επέκταση της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης της Κλινικής αποτελούν τη βάση για τη νέα δυναμική λειτουργία της».
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σ. Τριαρίδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σ. Αγγελούδης, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ. Δερμεντζοπούλου, ο Συντονιστής του γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γ. Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ν. Νίτσας, ο Διοικητής της 3ης ΥΠε Δ. Τσαλικάκης και ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Π. Μπογιατζίδης.
Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας υποδέχθηκε στην Κεντρική είσοδο του Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ», τους λαμπαδηδρόμους της 22ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος, με σκοπό τη διάδοση της ιδεας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η Λίλιαν Βιλδιρίδη επισκέφθηκε την Β’ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ, και τη Μονάδα Παιδικής και Εφηβικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, όπου συνομίλησε με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και ενημερώθηκε για το έργο και τις ανάγκες της Κλινικής και της Μονάδας.
Τέλος, επισκέφθηκε το Εργαστήριο Μικροβιολογίας, το οποίο συγκροτείται από τρία Τμήματα (Αιματολογικό, Ανοσολογικό και Μικροβιολογικό Τμήμα) και τις επιμέρους Μονάδες τους. Το Εργαστήριο ασκεί σημαντικό διαγνωστικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Οι δραστηριότητες αυτές υποστηρίζονται από εκπαιδευμένο προσωπικό, κατάλληλες και υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Αναπόσπαστο στοιχείο του δημόσιου συστήματος υγείας είναι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και οι πανεπιστημιακές κλινικές που με την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στη διάγνωση και τη θεραπεία συμβάλλουν αποφασιστικά στην παροχή υψηλού επιπέδου υγειονομικής περίθαλψης στον πληθυσμό της χώρας.
Ο διευθυντής της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης, από την πλευρά του, σημείωσε ότι με την ανακαίνιση αυτή αρχίζει μία νέα εποχή εναρμόνισης της Κλινικής με τα ψηφιακά δεδομένα.
«Δεν ανακαινίστηκαν μόνο τα χειρουργεία αλλά η Κλινική ανακαινίστηκε και ψηφιακά. Πρόκειται ίσως για το πιο σύγχρονο εκπαιδευτικό χειρουργείο στη χώρα, το οποίο μπορεί να προσφέρει εκπαίδευση από εμάς, ένα παγκόσμιο Κέντρο Εξωσωματικής Κυκλοφορίας το οποίο είναι η Κλινική μας» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.
Παράλληλα επισήμανε ότι η Κλινική μπορεί πλέον να προσφέρει εκπαίδευση στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της και πρόσθεσε: «Είμαστε το Κέντρο Εξωσωματικής Κυκλοφορίας στην Ελλάδα αλλά και ένα παγκόσμιο Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Εξωσωματικής Κυκλοφορίας. Κι όλοι αυτοί οι επιστήμονες που κατά καιρούς έχουμε εκπαιδεύσει, από πολλές ηπείρους, από την Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία, την Αμερική μπορούν πλέον διαδικτυακά να είναι μαζί μας να μπορούμε να προσφέρουμε αυτήν την εκπαίδευση με τις νέες συνθήκες».
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι το έργο της ανακαίνισης ξεκίνησε πριν την πανδημία λόγω της οποίας καθυστέρησε η ολοκλήρωσή του. Παράλληλα σημείωσε ότι το κόστος της ολοκλήρωσης του έργου καλύφτηκε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, χορηγιών από εταιρείες κυρίως από τις ΗΠΑ, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια από το το υπουργείο Υγείας στο κτιριακό καθώς και του ΑΠΘ στο ψηφιακό κομμάτι του έργου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πάνω από 7 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από εγκεφαλικό και οι θάνατοι αυξάνονται