Στις 10:30 ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με το δήμαρχο Θήρας, Αναστάσιο-Νικόλαο Ζώρζο και στις 11:30 ξεκίνησε την ομιλία του στα εγκαίνια του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας. Αργότερα, περί τις 13.00 είχε συνάντηση με τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου το προσωπικό του ΓΝΘ αποτελείται από 22 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, 56 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, καθώς και 59 άτομα διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό.
Σχολιάζοντας αναφορά του δημάρχου ότι είχε να έρθει πρωθυπουργός στο νησί 60 χρόνια, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σήμερα δεν έρχεται ένας πρωθυπουργός λόγω ενός φυσικού φαινομένου, μίας φυσικής καταστροφή, αλλά διότι υλοποιείται μία υπόσχεση χρόνων και μία ανάγκη για την τοπική κοινωνία.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα «κύματα», από τα οποία πέρασε το νοσοκομείο, που κατασκευάστηκε το 2011 και θα λειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 ιουλίου, στηλιτεύοντας την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να το ιδιωτικοποιήσει εις βάρος του Δημοσίου. «Σήμερα ερχόμαστε να εγκαινιάσουμε ένα πραγματικό στολίδι», επεσήμανε και ευχαρίστησε τοπικούς φορείς και παράγοντες που πάλεψαν, προκειμένου τα ιδιωτικά συμφέροντα που ήθελαν αυτό το δημόσιο νοσοκομείο να λειτουργήσει κάτω από την ομπρέλα κάποιου ιδιώτη, ώστε να μην το πετύχουν.
«Πέντε χρόνια παρέμενει αραχνιασμένο, με τον εξοπλισμό να σκουριάζει, γιατί άραγε; Γιατί δεν υπήρξε η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, πέντε χρόνια κοσκινίζει εδώ στη Σαντορίνη. Πέντε χρόνια. Μπορεί κάποιος να πει ότι δεν είμαστε 100% έτοιμοι, αλλά βαρεθήκαμε να κοσκινίζουμε και θέλουμε να φάμε ψωμί, γι’ αυτό ανοίγουμε και λειτουργούμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι έως το τέλος του έτους το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας θα έχει εξοπλιστεί πλήρως από γιατρούς και προσωπικό. Πρόσθεσε, δε, ότι και ο αξονικός τομογράφος και η μονάδα τεχνητού νεφρού, που ακόμα δεν περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό του νοσοκομείου, θα λειτουργήσουν σε λίγο διάστημα, ενώ οι γυναίκες του νησιού θα μπορούν να γεννούν εδώ και να μην αναγκάζονται να φεύγουν από τον τόπο τους.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ταλαιπωρημένο χώρο της υγείας, τονίζοντας ότι στέκεται σήμερα όρθιος χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες νοσηλευτών και γιατρών που τιμούν τον όρκο τους για να προσφέρουν στους συμπολίτες, οι οποίοι έχουν ανάγκη. Όπως σημείωσε, το ΕΣΥ χρειάζεται ανασυγκρότηση και πρωτίστως στο πρωτοβάθμιο επίπεδο.
Επίσης, άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και σε κάθε λογής συμφέροντα, λέγοντας ότι κάποιοι ήθελαν να είναι και η υγεία ένας χώρος, από τον οποίο λογής συμφέροντα θα «ανθίσουν». Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αφαίρεσε το «απαράδεκτο εισιτήριο των πέντε ευρώ» και συμπλήρωσε ότι παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2016 ήταν προϋπολογισμός περικοπών στην πραγματικότητα, μίας προσαρμογής, πάντως, πιο ήπιας, η κυβέρνηση, κατ’ εξαίρεση, αύξησε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση υλοποίησε μία δέσμευση που αποτελεί και σημαντική κοινωνική ανάγκη, αναφερόμενος στο γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα σε πάνω από 2 εκατ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας να έχουν δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία.
«Φωτογραφίζοντας» τη ΝΔ, ο ανέφερε ότι κάποιοι λένε για περικοπές δαπανών, αλλά εννοούν μισθούς και συντάξεις και περικοπές δαπανών σε παιδεία και υγεία. «Δεν εννοούν τις σπατάλες και τα θαλασσοδάνεια τραπεζών, που τα δίνουν σε ημέτερους. Εννοούν περικοπές στις άμεσα αναγκαίες δαπάνες για τον πολίτη και την κοινωνία. Όταν εμείς μιλάμε για την ανάγκη στήριξης της δημόσιας υγείας, με χώρους όπου ο πολίτης, ανεξάρτητα από το εισόδημά του, θα έχει τη δυαντότητα να εξετάζεται και να νοσηλεύεται, δεν εννοούμε αυτές τις υπερπολυτελείς οφ σορ τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ, που μοίραζαν δεξιά κι αριστέρα τη διαφημιστική πίτα και ενδεχομένως και «μαύρο χρήμα» …», σημείωσε. Αφήνοντας αιχμές και προς πολιτικά πρόσωπα, διερωτήθη ποσά νοσοκομεία σαν κι αυτό θα μπορούσαν να γίνουν στην περιφέρεια αν δεν σπαταλούνταν τα χρήματα δεξιά κι αριστερά, προκειμένου κάποιοι να έχουν την εύνοια των ΜΜΕ.
«Μέσα σε δύσκολες συνθήκες προσπαθούμε να στηρίξουμε το μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και προχωράμε, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, σε προσλήψεις. Είναι μία σημαντική ααρχή», επεσήμανε.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε:
– Φέτος, το ύψος των μόνιμων προσλήψεων στον χώρο της υγείας θα αγγίξει περίπου τους 3.500 γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ενώ ευελπιστούμε να έχουν τοποθετηθεί όλοι έως το τέλος του 2016.
– Αυξήσαμε το κονδύλι για τις εφημερίες των γιατρών και τις υπερωρίες του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, από τα 297 εκατ. ευρώ στα 335 εκατ. ευρώ και εξασφαλίσθηκε 1,5 εκατ. ευρώ, ώστε να δοθεί ως οικονομικό κίνητρο για μηνιαίο επίδομα ύψους 400 ευρώ σε 311 ιατρούς που υπηρετούν, ή θα υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές, με στόχο να ενισχύσουμε τις περιοχές αυτές και να διασφαλίσουμε την καθολική και ισότιμη υγειονομική φροντίδα των κατοίκων όλης της χώρας. Ακόμα και αν κάποιος βρίσκεται στην πιο απομονωμένη γωνιά της Ελλάδας.
– Με τη δέσμη μέτρων του Παράλληλου Προγράμματός μας- για το οποίο δεσμευτήκαμε τον περασμένο Σεπτέμβρη- πέρα από το νοσοκομείο της Θήρας, θεσμοθετήσαμε την πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση για πάνω από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους.
Ακόμη, σημείωσε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δημόσιες δαπάνες στην υγεία και η καταπολέμηση τη διαφθοράς πρέπει να είναι προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η τοπική κοινωνία έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι θα ξαναέρθει και σε αυτήν και στην επόμενη τετραετία.
Μετά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του νοσοκομείου και συζήτησε με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.