Εγκεφαλικά επεισόδια: Λειτουργικά ανεξάρτητοι 7 στους 10 ασθενείς που βγαίνουν από εξειδικευμένες μονάδες

  • Ρούλα Τσουλέα
μονάδα
Τα οφέλη από τη νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες αυξημένης φροντίδας αντί σε γενικές νευρολογικές κλινικές.

Σημαντικά οφέλη παρέχει στους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο η νοσηλεία σε εξειδικευμένη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και όχι σε κοινό θάλαμο μίας νευρολογικής κλινικής.

Τα δεδομένα από τους πρώτους 9 μήνες λειτουργίας της ΜΑΦ Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ) του Νοσοκομείου «Αττικόν» αποκαλύπτουν εντυπωσιακή μείωση:

  • Της θνητότητας
  • Της αναπηρίας
  • Των ημερών νοσηλείας
  • Των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από το 70% των ασθενών βγήκαν από τη μονάδα πλήρως λειτουργικοί, παρότι νοσηλεύθηκαν λιγότερες ημέρες.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε στο Πρακτορείο Fm ο καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ Γιώργος Τσιβγούλης, υπεύθυνος της ΜΑΦ ΑΕΕ του «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας.

Η ΜΑΦ ΑΕΕ του «Αττικόν» άρχισε να λειτουργεί στις 18 Δεκεμβρίου 2023. Είναι η πρώτη μονάδα του Εθνικού Δικτύου ΜΑΦ Εγκεφαλικών, η δημιουργία του οποίου ψηφίστηκε πέρυσι. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν 19 αντίστοιχες μονάδες σε όλη τη χώρα.

Πληρότητα στο 99%

Κατά τους πρώτους 9 μήνες λειτουργίας, η πληρότητα στην μονάδα έφτασε το 99%. Νοσηλεύτηκαν συνολικώς 261 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, εκ των οποίων:

  • Το 85% ήταν ισχαιμικά (υπήρχε απόφραξη σε κάποια αρτηρία του εγκεφάλου από ένα θρόμβο αίματος)
  • Το 15% ήταν αιμορραγικά (υπήρχε ρήξη σε κάποια αρτηρία και αιμορραγία μέσα στον εγκέφαλο)

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιβγούλης, ο μέσος όρος νοσηλείας ήταν 5 ημέρες, όταν αντίστοιχα στους γενικούς θαλάμους μιας νευρολογικής κλινικής είναι περίπου 8 έως 10 ημέρες. Διενεργήθηκαν επίσης 37 θρομβολύσεις (διάλυση του θρόμβου) και 9 μηχανικές θρομβεκτομές (αφαίρεση του θρόμβου).

Η θνησιμότητα ήταν πολύ χαμηλή. Τη ζωή τους έχασαν μόλις 4 ασθενείς ή ποσοστό 1,5%. Πολύ χαμηλό (κάτω του 5%) ήταν και το ποσοστό λοιμώξεων μέσα στη μονάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό στους θαλάμους γενικής νοσηλείας είναι 15-20% στους ασθενείς με εγκεφαλικό.

Η διαφορά «οφείλεται στην άρτια νοσηλευτική φροντίδα που έλαβαν οι ασθενείς μας», υπογράμμισε ο κ. Τσιβγούλης. Και εξήγησε πως οι νοσηλευτές που στελεχώνουν την μονάδα είναι εξειδικευμένοι, καθώς υποβλήθηκαν σε ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης, βασισμένο σε αντίστοιχα προγράμματα του εξωτερικού.

Επιπλέον, πάνω από το 70% των ασθενών έφυγαν για το σπίτι τους με λειτουργική ανεξαρτησία. Μόλις το 22% (ή 53 ασθενείς) μετακινήθηκαν προς Κέντρα Αποκατάστασης.

Όπως είπε ο κ. Τσιβγούλης, τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί σημαντικά η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων στην χώρα μας. Μολονότι μένουν ακόμα αρκετά να γίνουν, «τα πράγματα έχουν μπει στο σωστό δρόμο», τόνισε.

Στα πρότυπα μονάδων του εξωτερικού

Η μονάδα εγκεφαλικών του «Αττικόν» εφημερεύει καθημερινά. Ο εξοπλισμός της είναι αντίστοιχος με εκείνων κέντρων του εξωτερικού, ενώ εκτός από τον υπεύθυνό της στελεχώνεται από:

  • 3 επιμελητές ΕΣΥ εξειδικευμένους στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ)
  • 4-5 ειδικευόμενους ιατρούς (σε κυκλικό ωράριο)
  • Προϊσταμένη
  • 9 νοσηλεύτριες
  • 1 βοηθό νοσηλευτή
  • 1 βοηθό θαλάμου
  • Φυσικοθεραπευτές (2 ανά βάρδια/ΣΚ)
  • Επιστημονικούς συνεργάτες (1 φυσίατρος, 1 εργοθεραπεύτρια, 1 λογοθεραπευτής, 1 φυσικοθεραπεύτρια, 1 πνευμονολόγος).

Που θα γίνουν οι επόμενες

Εκτός από την ΜΑΦ ΑΕΕ του Αττικόν, λειτουργεί και η αντίστοιχη μονάδα στο Παπαγεωργίου. «Η μονάδα του Παπαγεωργίου λειτουργούσε πολλά χρόνια πριν, αλλά χάρη στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναβαθμίστηκε και σε εξοπλισμό και σε προσωπικό», διευκρίνισε ο κ. Τσιβγούλης.

«Έπονται οι μονάδες σε άλλα νοσοκομεία, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, το Γενικό Κρατικό, το Αιγινήτειο, έτσι ώστε οι όποιες μονάδες υπάρχουν, να αναβαθμιστούν και αυτές», πρόσθεσε.

Σημαντική πρόοδος

Γενικά, τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί σημαντικά η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων στην χώρα μας. Μολονότι μένουν ακόμα αρκετά να γίνουν, «τα πράγματα έχουν μπει στο σωστό δρόμο», τόνισε είπε ο κ. Τσιβγούλης.

«Η θρομβόλυση, που είναι η πιο διαδεδομένη οξεία θεραπεία για το ισχαιμικό εγκεφαλικό και αφορά στην πλειονότητα των περιστατικών, έχει αυξηθεί ραγδαία στη χώρα μας. Πρακτικά γίνεται πλέον σε όλες τις μεγάλες νευρολογικές κλινικές και σε κάποιες παθολογικές. Την τελευταία 5ετία η αύξηση των θρομβολύσεων αγγίζει το 60-70% πανελλαδικά. Υπάρχει πλέον ένα αξιοπρεπέστατο δίκτυο θρομβολύσεων που μπορεί να καλύψει την επικράτεια», εξήγησε.

Η ραγδαία αυτή αύξηση οφείλεται σε δύο λόγους, συνέχισε. «Πρώτον, υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί. Και δεύτερον φτάνουν εγκαίρως οι ασθενείς στα νοσοκομεία. Το ΕΚΑΒ οφείλω να πω ότι έχει ευαισθητοποιηθεί. Υπενθυμίζω ότι η θρομβόλυση είναι χρονοεξαρτώμενη θεραπεία και πρέπει να γίνει τις πρώτες 4,5 ώρες», ανέφερε.

Όσον αφορά τη θρομβεκτομή, είναι πιο δύσκολη και σύνθετη θεραπεία για τα βαριά ισχαιμικά εγκεφαλικά. «Σημειώνονται αυξήσεις στη διενέργειά της και πιστεύω ότι με τις κατάλληλες ενέργειες του υπουργείου Υγείας, αυτή τη θεραπεία θα μπορούμε να την προσφέρουμε σε 24ωρη βάση 365 μέρες το χρόνο, τουλάχιστον στην Αττική», κατέληξε ο κ. Τσιβγούλης, ο οποίος είναι επίσης γενικός γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock