Τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν και άλλο, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με τη λήψη αντιπηκτικών.
Ωστόσο, τα αντιπηκτικά μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικές αιμορραγίες. Οι κατευθυντήριες γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου προτείνουν ότι οι ασθενείς με ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς που έχουν υποστεί μέτριο ή σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν αρχίσουν να παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα.
Τώρα, δύο νέες μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια 2024, δείχνουν ότι τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα νωρίτερα από ό,τι συνιστάται σήμερα, όχι μόνο είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας σε σχέση με εκείνους που τα λαμβάνουν αργότερα.
Διεθνής ομάδα ερευνητών διεξήγαγε μετα-ανάλυση τεσσάρων τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που εξέταζαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της έγκαιρης έναρξης των αντιπηκτικών φαρμάκων σε σύγκριση με τη μεταγενέστερη, σε άτομα με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο και κολπική μαρμαρυγή.
Οι ακαδημαϊκοί συνέκριναν περισσότερους από 5.000 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν αντιπηκτικά μέσα σε τέσσερις ημέρες από το εγκεφαλικό επεισόδιο με εκείνους που ξεκίνησαν τα αντιπηκτικά την πέμπτη ημέρα ή αργότερα. Διαπίστωσαν ότι το 2,12% των ασθενών που έλαβαν αντιπηκτικά εντός τεσσάρων ημερών συνέχισαν να έχουν άλλο εγκεφαλικό επεισόδιο εντός 30 ημερών, σε σύγκριση με το 3,02% εκείνων που τα ξεκίνησαν αργότερα – μια διαφορά 35%.
Μια δεύτερη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς και δημοσιεύθηκε στο Lancet, διαπίστωσε ότι η χορήγηση αντιπηκτικών εντός τεσσάρων ημερών από το εγκεφαλικό επεισόδιο – αντί της καθυστέρησης της θεραπείας – δεν αύξησε τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας, ακόμη και για όσους είχαν πιο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 3.621 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μεταξύ 2019 και 2024, σε 100 νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες ξεκίνησαν αντιπηκτική αγωγή εντός τεσσάρων ημερών από το εγκεφαλικό επεισόδιο (πρώιμη) και οι άλλοι μισοί ξεκίνησαν τη θεραπεία επτά έως 14 ημέρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο (καθυστερημένη). Διαπιστώθηκε ότι η πρώιμη θεραπεία ήταν εξίσου αποτελεσματική με την καθυστερημένη και δεν αύξησε τον κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο.
Ο David Werring, καθηγητής κλινικής νευρολογίας στο University College του Λονδίνου και κύριος συγγραφέας και των δύο μελετών, δήλωσε: «Δεν είναι μαγικό φίλτρο, αλλά σε επίπεδο πληθυσμού είναι πραγματικά σημαντικό. Εάν μπορούμε να χορηγούμε αντιπηκτικά νωρίτερα, σε 20.000 άτομα ετησίως – ο κατά προσέγγιση αριθμός των ατόμων με κολπική μαρμαρυγή που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο – αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να σταματήσουμε έως και 200 εγκεφαλικά επεισόδια δυνητικά. Και το κρίσιμο είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικής αιμορραγίας από την έναρξη αυτής της θεραπείας νωρίτερα».
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θαμπά μαλλιά: Το «κρύο» μυστικό για να είναι και πάλι λαμπερά
Η κίνηση μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι που μπορεί να δείχνει διάσειση
Ένα 10% των γυναικείων εσωρούχων έχει τοξικές χημικές ουσίες πάνω από τα όρια ασφαλείας