Οι ανωμαλίες του εγκεφάλου σε σημεία που σχετίζονται με την μάθηση από την τιμωρία εμποδίζουν τους ψυχοπαθείς να αλλάξουν συμπεριφορά, γι’ αυτό και η παραβατικότητα στα άτομα αυτά είναι επαναλαμβανόμενη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Lancet Psychiatry, ένα στα πέντε βίαια παραβατικά άτομα είναι ψυχοπαθές παρουσιάζοντας υψηλή συχνότητα υποτροπής και αδυναμία συμμόρφωσης.
Με την βοήθεια μαγνητικού τομογράφου οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ψυχοπαθή άτομα παρουσίαζαν μειωμένη φαιά ουσία στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την ενσυναίσθηση, την ηθική λογική και την επεξεργασία αισθημάτων όπως είναι η ντροπή και η ενοχή. Αντίθετα, οι ανωμαλίες που χαρακτηρίζουν τον εγκέφαλο ψυχοπαθών δεν απαντώνται σε μη ψυχοπαθείς εγκληματίες ή στους κανονικούς, φιλήσυχους ανθρώπους.
Οι ψυχοπαθείς παραβάτες διαφέρουν από τον συνηθισμένο εγκληματία με πολλούς τρόπους, εξηγεί ο Δρ. Νάϊτζελ Μπλάκγουντ. Εκεί που οι απλοί εγκληματίες αντιδρούν άμεσα στην απειλή και είναι ευέξαπτοι και επιθετικοί, οι ψυχοπαθείς αντιδρούν συγκρατημένα σε απειλές, είναι ψύχραιμοι και η επιθετικότητά τους είναι προμελετημένη. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι τα χαρακτηριζόμενα από ψυχοπαθητική συμπεριφορά άτομα έχουν διαφορετική οργανωτική δομή στο δίκτυο του εγκεφάλου που μας επιτρέπει να μαθαίνουμε από την τιμωρία και την ανταμοιβή.
Οι επιστήμονες συγκεντρώνουν τώρα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι και οι δύο κατηγορίες παραβατικών ατόμων εμφανίζουν ανώμαλη αλλά χαρακτηριστική ανάπτυξη εγκεφάλου από την νεαρή ηλικία. Ο εντοπισμός των εγκεφαλικών λειτουργιών που κρύβει η επαναλαμβανόμενη παραβατικότητα είναι το «κλειδί» για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού προγράμματος επανένταξης για την αποτροπή νέων εγκλημάτων στο μέλλον, επισημαίνουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: