Εγκρίθηκε νέα θεραπεία για σπάνιο καρκίνο που επηρεάζει συχνότερα τους νέους

  • Iatropedia newsroom
Τα κεντρικά γραφεία του FDA
Το αρθρικό σάρκωμα είναι κακοήθης όγκος ο οποίος αναπτύσσεται στην αρθρική μεμβράνη των αρθρώσεων

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πρώτη στο είδος της θεραπεία της Adaptimmune για έναν σπάνιο τύπο καρκίνου των μαλακών μορίων που επηρεάζει συχνότερα τους νέους: το αρθρικό σάρκωμα.

Η θεραπεία, με την ονομασία Tecelra, εγκρίθηκε ως θεραπεία για ασθενείς που έχουν λάβει προηγούμενη χημειοθεραπεία.

Το αρθρικό σάρκωμα είναι κακοήθης όγκος ο οποίος αναπτύσσεται στην αρθρική μεμβράνη των αρθρώσεων.

Για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου οι εγκεκριμένες θεραπείες περιλαμβάνουν, επίσης, το Votrient της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis, χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Το Tecelra, μία εφάπαξ ενδοφλέβια θεραπεία, τροποποιεί και χρησιμοποιεί την ανοσολογική απόκριση του ίδιου του ασθενούς που δημιουργεί Τ-κύτταρα για την καταπολέμηση της νόσου.

Το Tecelra φέρει, ωστόσο μια σοβαρή προειδοποίηση για τον κίνδυνο να παρουσιαστεί σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών, μια επικίνδυνη επιθετική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ταχεία έγκριση του FDA για το Tecelra βασίστηκε σε δεδομένα από μελέτη με τη συμμετοχή 44 ασθενών, στην οποία το 43,2% των συμμετεχόντων έδειξε μερική ή πλήρη ανταπόκριση στη θεραπεία για μέση διάρκεια έξι μηνών.

Το αρθρικό σάρκωμα, το οποίο αναπτύσσεται πιο συχνά στα άκρα, επηρεάζει περίπου 1.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον FDA.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είχε τελειώσει ο γύψος και ακινητοποίησαν το σπασμένο πόδι ασθενούς με χάρτινο κουτί

Βήχας: Πότε και πως μπορεί να μας προκαλέσει κάταγμα στα πλευρά

Ποιοι καρκίνοι απειλούν περισσότερο όσους γεννήθηκαν μετά το 1965