Προγράμματα για τη μείωση των κρουσμάτων ελονοσίας, Δάγκειου Πυρετού και ιού Δυτικού Νείλου, ζητεί άμεσα με εγκύκλιό του από τις Περιφέρειες και Δήμους ο κ. Μπασκόζος καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από το 2010 ως το 2014 είχαμε καταγραφή πολλών περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και της ελονοσίας, όπως επίσης φόβο για μετάδοση των ιών Zika, Chikungunya, Δάγκειου πυρετού…
Η πρόληψη και αντιμετώπιση των νόσων που μεταδίδονται με κουνούπια βασίζεται στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών στα σημεία αναπαραγωγής τους, και ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και στην παρεμπόδιση της επαφής τους με τους ανθρώπους.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιοχές όπου κατά τα τελευταία έτη καταγράφηκαν κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου ή κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης ή εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας σε ευάλωτες περιοχές, καθώς και στις σημαντικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και ιδιαίτερα κοντά σε περιοχές όπου διαμένουν μετανάστες / πρόσφυγες από χώρες ενδημικές νόσων.
Ειδικά στις περιοχές αυτές, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν τα προγράμματα προστασίας, ενημερώνοντας παράλληλα τους κατοίκους για μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.
Καλούνται οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι να εκπονήσουν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες τους ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών σε επίπεδο Περιφέρειας – Περιφερειακών Ενοτήτων – Δήμων και αφού εξασφαλίσουν εγκαίρως τα απαραίτητα κονδύλια θα πρέπει να ορίσουν τον αρμόδιο φορέα για την υλοποίησή του καθώς και τον φορέα για τον έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του, ο οποίος συνιστάται να είναι διαφορετικός από τον φορέα υλοποίησης του έργου και να διαθέτει προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο.
Συνιστάται επίσης ο Περιφερειάρχης να ορίσει το συντονιστή – επιβλέποντα του ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που διενεργείται στη χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς υποχρεούνται να αναφέρονται στον ανωτέρω συντονιστή – επιβλέποντα δίνοντας και παρέχοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι παράλληλα θα πρέπει να γίνεται συνεχής εντομολογική επιτήρηση, παρατίθενται οι μέθοδοι καταπολέμησης κουνουπιών και τα επιτρεπόμενα σκευάσματα για την καταπολέμηση προνυμφών ή ακμαίων κουνουπιών, μέτρα προστασίας του προσωπικού και ενημέρωση του κοινού για αποφυγή έκθεσης στα βιοκτόνα φάρμακα.
Επίσης τονίζεται ότι θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για υπολείμματα από τα βιοκτόνα, αξιολόγηση και απολογισμός των προγραμμάτων, αλλά και θέματα επιμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας για τα παραπάνω νοσήματα που προκαλούν τα κουνούπια.
Τέλος, για τη διευκόλυνση του συντονισμού προτείνεται η χρήση τυποποιημένου πρωτοκόλλου εφαρμογών καθώς και επίβλεψης – παρακολούθησης.