Iatropedia

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για τις Πυρκαγιές: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας δίνει σαφείς οδηγίες για όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για να προστατευθούν κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτές που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην πατρίδα μας.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας (ΕΚΕΠΥ) είναι σε αυξημένη ετοιμότητα αυτές τις ημέρες, ενώ λίγο έλλειψε χθες να επιχειρήσει την εκκένωση του Κέντρου Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης» στο Κορωπί, από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονταν στην Παιανία.

Μιλώντας στο iatropedia.gr o Διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Νίκος Ευσταθίου, τονίζει ότι η κινητοποίηση αυτές τις ημέρες είναι τεράστια: «Υπήρξε τεράστια κινητοποίηση, παραλίγο να υπάρξει εκκένωση του «Φιλοκτήτη», αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε. Είχαμε ζητήσει να υπάρχουν λεωφορεία σε ετοιμότητα και τέθηκε σε ετοιμότητα και το Σισμανόγλειο, αλλά ευτυχώς! Είμαστε συνεχώς σε στενή επαφή με την Πολιτική Προστασία καθώς αυτό επιβάλλεται όταν η επικινδυνότητα αγγίζει τον βαθμό 4 και 5. Υπάρχει μόνιμα δικός μας γιατρός στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, ώστε να βελτιστοποιηθεί το κομμάτι της άμεσης επικοινωνίας και ανταποκρίσης σε μια περιοχή που έχει φωτιά».

Εγκύκλιος Κικίλια για τις Πυρκαγιές: Τι θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

«H πιθανότητα εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών είναι αυξημένη κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών», αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, το κοινό θα πρέπει να είναι ενημερωμένο «σχετικά με τους κινδύνους στην υγεία από αυτές, καθώς και για τη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Οι αναφερόμενοι κίνδυνοι και τα μέτρα προστασίας αφορούν τόσο τον πληθυσμό που βρίσκεται στην περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς όσο και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε αυτήν και ενδέχεται να επηρεαστούν από αυτήν εξαιτίας της μεταφοράς του καπνού μέσω των ανέμων.

Για λόγους πρόληψης και διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, η εγκύκλιος που φέρει την υπογραφή του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, επισημαίνει τα εξής:

1. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς

1.1. Προκαλούμενα προβλήματα υγείας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ανάφλεξη οργανικής καύσιμης ύλης απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διάφορους ρυπαντές όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου (ΝΟx), διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια (Α.Σ.) καθώς και άλλες ουσίες οι οποίες ενδέχεται να βρίσκονται εντός του πεδίου της πυρκαγιάς και να περιέχονται σε σκουπίδια, εγκαταλειμμένα υλικά, οικίσκους κλπ. και απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της καύσης.

Η προσωρινή υπερσυγκέντρωση αυτών των ουσιών καθώς και η μεταφορά τους με τη βοήθεια του ανέμου σε γειτνιάζουσες περιοχές ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας στο γενικό πληθυσμό και στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές.

Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς ενδέχεται να προκαλέσει:

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κίνδυνος εγκαυμάτων του εσωτερικού αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές.

1.2. Προτεινόμενα μέτρα προστασίας του πληθυσμού

Μία πυρκαγιά, εκτός από την περιοχή στην οποία εκδηλώνεται, ενδέχεται να επηρεάσει και άλλες περιοχές, εξαιτίας της μεταφοράς του καπνού μέσω των ανέμων. Επομένως, η λήψη μέτρων προστασίας είναι απαραίτητη ακόμη και σε περιοχές όπου η καθημερινή δραστηριότητα δεν επηρεάζεται άμεσα, αλλά καλύπτονται από το νέφος του καπνού της πυρκαγιάς.

Αυτά είναι:

2. Φάση αποκατάστασης των ζημιών

Στην περίπτωση όπου, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, απαιτείται αποκατάσταση ζημιών ή πληγέντων, επισημαίνονται τα εξής:

2.1. Διασφάλιση ποιότητας τροφίμων

Σε περίπτωση που απαιτηθεί, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, καθώς ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων. Σε περίπτωση εκτεταμένων διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρείται επιβεβλημένο να ενημερωθεί το κοινό για το σωστό και υγιεινό χειρισμό και συντήρηση των τροφίμων.

Απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής των τροφίμων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ενδελεχείς και να καλύπτουν όχι μόνο την παρασκευή αλλά και την μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση μέχρι την παράδοσή τους στους πληγέντες.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλεια τροφίμων, δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ

2.2. Φιλοξενία σε ξενοδοχειακές μονάδες

Στην περίπτωση που απαιτηθεί φιλοξενία των πληγέντων σε ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιαίτερη σχολαστικότητα απαιτείται στους ελέγχους που αφορούν: συστήματα κλιματισμού και αερισμού, πόσιμο νερό, αποχωρητήρια, διαχείριση λυμάτων και υγρών αποβλήτων, διαχείριση απορριμμάτων ως προς τις διαδικασίες συλλογής και διάθεσης αυτών, προσωπικό (κανόνες ατομικής υγιεινής), ποιότητα των τροφίμων

2.3. Μηχανικές βλάβες στα δίκτυα

Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης μηχανικών βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης και εισόδου σ’ αυτό ξένων υλών (π.χ. αιωρούμενα σωματίδια, χώματα, λάσπες κ.λ.π.), που είναι δυνατόν να υποβαθμίσουν την ποιότητα του πόσιμου νερού. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να διενεργηθεί αμέσως υγειονομικός έλεγχος λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης (γεώτρηση ή πηγή υδροληψίας, δεξαμενές, εγκαταστάσεις, δίκτυο διανομής).

2.4. Ποιότητα αέρα μετά τις πυρκαγιές

Δεδομένου ότι εξαιτίας των πυρκαγιών η κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος εκτιμάται ως επιβαρυμένη, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας του πληθυσμού ως εξής:

2.4.1. Ευπαθείς Ομάδες.

Θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση και έντονη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ συνιστάται και η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ σε περίπτωση επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

2.4.2. Γενικός πληθυσμός.

Στο γενικό πληθυσμό, συνιστάται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, συνιστάται να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

2.5. Διαχείριση αμιάντου και λοιπών επικίνδυνων υλικών κατά την αποκατάσταση των ζημιών των κατοικιών

Σε περίπτωση που απαιτηθεί αποκατάσταση ζημιών σε κατοικίες όπου έχει χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό ο αμίαντος ή άλλα επικίνδυνα υλικά, είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων προστασίας των εκτελούντων τις εργασίες και όσων βρίσκονται πλησίον του αντίστοιχου χώρου. (…) Για το λόγο αυτό, όπου, κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, απαιτηθούν εργασίες (κοπής, αποξήλωσης κλπ) σε υλικά που περιέχουν αμίαντο, η εκτέλεση των εργασιών αφαίρεσης αμιάντου πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένες για την εργασία αυτή εταιρείες που διαθέτουν ειδική άδεια από το Υπουργείο Εργασίας (άρθρο 14 του ΠΔ 212/2006 –ΦΕΚ 212/Α/9.10.2006).

3. Οδηγίες για την προστασία της υγείας των κατοίκων κατά την επιστροφή τους σε κατοικίες που κρίθηκαν κατάλληλες

Η τέφρα στις καμένες περιοχές μπορεί να είναι επικίνδυνη λόγω της φύσης των απανθρακωμένων υλικών. Οι οσμές καπνού μπορεί να παραμείνουν στην περιοχή για αρκετό χρονικό διάστημα.

Για το λόγο αυτό δίδονται οι ακόλουθες Οδηγίες:

3.1. Καθαρισμός κατοικιών μετά από πυρκαγιά

Συνιστάται:

3.2. Πρόσθετες Οδηγίες

Ενημερώνουμε ότι το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) και ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) βρίσκονται σε εικοσιτετράωρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, στα τηλέφωνα επικοινωνίας: ΕΚΕΠΥ -210 68 22 445, ΕΟΔΥ – 210 52 12 000. Τέλος υπενθυμίζουμε ότι η υγειονομική επιτήρηση θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και με πνεύμα καλής συνεργασίας με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Η υπηρεσία μας βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα να συνδράμει σε οτιδήποτε χρειασθεί.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο ΕΔΩ