Ειδικά μισθολόγια: Αλλαγές σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ιατροδικαστές…
Όπως προβλέπεται από το 4ο μνημόνιο, αν υπάρξουν μειώσεις από τον νέο υπολογισμό των μισθών, θα καλύπτονται ως «προσωπική διαφορά» όπως έγινε με το ενιαίο μισθολόγιο. Βέβαια ο φόβος της μείωσης πάντοτε θα υπάρχει αφού και στις παλιές συντάξεις υπήρχε η «προσωπική διαφορά» η οποία όμως καταργείται την 1η Ιανουαρίου 2019.
Στους νέους βασικούς μισθούς ενσωματώνεται το καταργούμενο χρονοεπίδομα. Ενιαία κλίμακα ισχύει και για το σύνολο των υπαγόμενων ειδικών κατηγοριών λειτουργών και υπαλλήλων, με εξαίρεση τους ένστολους και τους αρχιερείς.
Επίσης προβλέπεται:
-Ειδικό επίδομα διδασκαλίας και έρευνας το οποίο διαφοροποιείται ανά βαθμό και ανά κατηγορία για τα μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων.
-Ειδικό επίδομα έρευνας που επίσης διαφοροποείται ανά βαθμίδα και κατηγορία ερευνητών.
–Επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης για τους γιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ.
-Επίδομα ιατροδικαστικής υπηρεσίας.
-Επίδομα ειδικών καθηκόντων για τους υπάλληλους του διπλωματικού κλάδου.
-Επίδομα μουσικής και οργάνου για τους υπαγόμενους στο κεφάλαιο Η.
-Αναγνωρίζεται για μισθολογική εξέλιξη η υπηρεσία σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
–Ενοποιούνται σε κοινό σύστημα αμοιβών οι γιατροί-οδοντίατροι του ΕΣΥ .
–Χορηγείται επίδομα θέσης ευθύνης το οποίο δεν συνδέεται με τον βαθμό αλλά με την άσκηση καθηκόντων προϊσταμένου.
–Εντάσσονται στο ειδικό μισθολόγιο ιατρών και οι μόνιμοι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου .
–Αυξάνεται κατά 6% το ωρομίσθιο της αποζημίωσης εφημεριών ανά βαθμό, το οποίο αποσυνδέεται από τον βασικό μισθό όπως ισχύει σήμερα.
–Καταργείται το καθεστώς μισθολογικών προαγωγών των ιατρών και οδοντιάτρων των Κέντρων Υγείας .
-Καθορίζεται ο βασικός μισθός των Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος διαφοροποιούμενος ανά θέση και αξίωμα.
-Διατηρείται η προσωπική διαφορά που προκύπτει στους υπαλλήλους – λειτουργούς από την εφαρμογή των ρυθμίσεων σε σχέση με τις αποδοχές που λάμβαναν στις 31.12.2016.
–Παύει να ισχύει η αναστολή κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και μισθολογικής προαγωγής των λειτουργών και υπαλλήλων που υπάγονται στις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.
Ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα:
-Καταργείται το επίδομα βιβλιοθήκης και το χρονοεπίδομα.
-Αυξάνεται ο βασικός μισθός ανάλογα με τον βαθμό και τον χρόνο προϋπηρεσίας.
-Το ωρομίσθιο της εφημερίας καθορίζεται αριθμητικά και όχι ως κλάσμα του βασικού μισθού.
-Εντάσσονται στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και οι αγροτικοί γιατροί.
-Αν ισχύσει η (λογική) ερμηνεία πως για την κατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια θα λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας, τότε στις ονομαστικές ΜΕΙΚΤΕΣ (προ ασφαλιστικής εισφοράς και φορολόγησης) τακτικές αποδοχές προκύπτει μικρή αύξηση (40-60 ευρώ) για τον ειδικευόμενο, και παρόμοια μικρή μείωση για τον διευθυντή – «ουδετερότητα» πάνω κάτω στις ενδιάμεσες βαθμίδες. Π.χ. με το ισχύον ο νεοπροσλαμβανόμενος (χωρίς χρονοεπίδομα) ειδικευόμενος έχει (μεικτές τακτικές μηνιαίες αποδοχές) βασικό μισθό 1007 + νοσοκομειακό επίδομα 174 + επίδομα βιβλιοθήκης 123 = 1320 ευρώ. Με τις νέες διατάξεις βασικός μισθός 1199 + νοσοκομειακό επίδομα 180 = 1379. Αντίστοιχα ο διευθυντής νέος στον βαθμό (με 15 χρόνια προϋπηρεσία αυτονόητα) έχει σήμερα (μεικτές τακτικές αποδοχές) βασικό μισθό 1580 + νοσοκομειακό επίδομα 238 + επίδομα βιβλιοθήκης 225 + επίδομα θέσης 62,40 + χρονοεπίδομα 632 = 2737,40. Με τις νέες διατάξεις βασικός μισθός (βαθμός διευθυντή – μισθολογικό κλιμάκιο Μ.Κ.11) 2441 + νοσοκομειακό επίδομα 250 = 2691.
Με την κατάργηση του επιδόματος βιβλιοθήκης (το οποίο ως σήμερα ήταν αφορολόγητο, μια παλιότερη ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ του νοσοκομειακού κινήματος που είχε ανατραπεί με το 1ο μνημόνιο αλλά είχε επανέλθει πάλι με κινητοποιήσεις) και την αντίστοιχη αύξηση στον βασικό μισθό ο οποίος υπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα και σε συνδυασμό με την μείωση του αφορολόγητου αναμένεται μεγάλη τελική μισθολογική απώλεια. Αυτό αν παραμείνει έτσι σημαίνει απώλεια τουλάχιστον χιλίων (1000) ευρώ καθαρά από την τσέπη κάθε γιατρού ετησίως.