Ειδική αγωγή: Ζητούν κατάργηση της απίστευτης διάκρισης από τον ΕΟΠΥΥ, στα άτομα που υποβάλλονται σε φυσικοθεραπείες!

  • Iatropedia
δυσικοθεραπεια
Δικαιούχοι δύο ταχυτήτων δημιουργούνται μέσω νέας τροπολογίας για τις θεραπείες ειδικής αγωγής που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με επιστολή διαμαρτυρίας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν την άμεση κατάργηση της διάταξης του ν. 4737/2020 που υποχρεώνει τους νέους δικαιούχους φυσικοθεραπείας να αναζητούν συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές για τις θεραπείες τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, δεν αποζημιώνονται για τις θεραπείες αυτές.

Η «απίστευτη διάκριση», όπως τη χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι φυσικοθεραπευτές, ενάντια στους δικαιούχους ειδικής αγωγής θεσπίστηκε από την Κυβέρνηση το 2020 με το άρθρο 16 του ν.4737/2020 και έχει δημιουργήσει μόνο προβλήματα, όπως τονίζουν, καθώς διαχωρίζει τις θεραπείες που χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ στους νέους δικαιούχους ειδικής αγωγής που ξεκίνησαν τις θεραπείες μετά τη δημοσίευση του ν.4737/2020, σε δυο κατηγορίες:

Α) σε αυτές που μπορούν να παρέχονται και να αποζημιώνονται εξ ολοκλήρου στους δικαιούχους (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.λπ.) και

Β) σε αυτές που δεν αποζημιώνονται αν δεν παρέχονται από συμβεβλημένους Φυσικοθεραπευτές.

Για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, ο διαχωρισμός που γίνεται με τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι «ακατανόητος και τιμωρητικός για τους γονείς που θα αποκτήσουν ένα παιδί με κινητικά προβλήματα, καθώς εξαναγκάζονται να καταβάλουν από το υστέρημά τους τις φυσικοθεραπείες για την κινητική αποκατάσταση του παιδιού τους, αν δεν καταφέρουν να βρουν συμβεβλημένο φυσικοθεραπευτή που να έχει τη δυνατότητα παροχής φυσικοθεραπειών ειδικής αγωγής», όπως λένε.

Η συγκεκριμένη διάταξη δεν είχε τελικά κανένα οικονομικό αποτέλεσμα, γιατί, είτε σε συμβεβλημένο εκτελεστούν οι φυσικοθεραπείες, είτε σε μη συμβεβλημένο, η αποζημίωση είναι ίδιου ύψους από τον ΕΟΠΥΥ.

Κι αυτό γιατί το 2017, δημιουργήθηκε η ειδική επιστημονική επιτροπή – με πολυπληθή διεπιστημονική σύνθεση – η οποία κατέληξε σε προτάσεις που υλοποιήθηκαν στο σύστημα συνταγογράφησης. Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, ο ΕΟΠΥΥ παρέχει – βάσει των πρωτοκόλλων της ειδικής επιστημονικής επιτροπής – αποζημίωση ίσης αξίας στους δικαιούχους, είτε παρέχονται από συμβεβλημένους, είτε από μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές.

Διευκρινίζεται δε ότι, οι παροχές φυσικοθεραπείες στην ειδική αγωγή γίνονται σε περιστατικά με μεγάλη βαρύτητα, με σοβαρά κινητικά προβλήματα και πολλές φορές επιβάλλονται μετά από μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις (τενοντομεταθέσεις κ.λπ.)

ΠΣΦ: Τιμωρούνται τα παιδιά που πάσχουν από προβλήματα υγείας

Το πρόβλημα έχει διογκωθεί όλο αυτό το διάστημα των δύο ετών, καθώς “τιμωρούνται” τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και οι γονείς τους, όπως λένε τα μέλη του ΠΣΦ, «αφού δεν αποζημιώνονται για τις φυσικοθεραπείες που εκτελούνται σε μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, από τη δημοσίευση του Νόμου και μέχρι σήμερα».

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε την πλήρη αντίθεσή μας στην ψήφιση αυτής της διάταξης, που περιέχονταν στο άρθρο 16 του ν. 4737/2020 και που, κατά την άποψή μας, αποτελεί ντροπή για το ασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα της χώρας, καθώς θέσπισε έντονες διακρίσεις τόσο μεταξύ των παιδιών που πάσχουν από βαριά κινητικά προβλήματα, όσο και μεταξύ των επαγγελματιών υγείας. Ζητήσαμε επανειλημμένα την κατάργηση της συγκεκριμένης απαράδεκτης διάταξης τόσο από τη διοικήτρια του οργανισμού κα Καρποδίνη, όσο και από τον Υπουργό Υγείας κο Πλεύρη. Αυτό λοιπόν προτείνουμε και σήμερα με την επιστολή μας προς τον ΕΟΠΥΥ και τον Υπουργό Υγείας, δηλαδή την κατάργηση της διάταξης και την επαναφορά της δυνατότητας ελεύθερης επιλογής φυσικοθεραπευτή για τους δικαιούχους ειδικής αγωγής. Φτάνει πια η τιμωρία από το Κράτος σε αυτά τα παιδιά!», αναφέρει ο Πρόεδρος.

Σύμφωνα  με τους φυσικοθεραπευτές, υπάρχει αγαστή συνεργασία με τους συλλόγους ασθενών και ΑΜΕΑ, οι οποίοι προτείνουν την αλλαγή του πλαισίου και την επαναφορά του καθεστώτος όπως ίσχυε πριν το 2020, καθώς οι ίδιοι «βιώνουν έναν πρόσθετο Γολγοθά που θέσπισε η Βουλή το 2020», όπως λένε.

Τέλος, ο κ. Λυμπερίδης τονίζει πως οι ασθενείς που βιώνουν ειδικές δυσκολίες και ειδικά προβλήματα, θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται διαχρονικά με μεγαλύτερη ευαισθησία από τις Κυβερνήσεις και πρέπει να μην επιβαρύνονται οικονομικά και ψυχολογικά με λανθασμένες αποφάσεις.