ΕΙΝΑ: «Κάποιοι θεωρούν ότι είναι ιδιοκτήτες των ανθρώπων…»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Για τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ, Κ. Μάρκου, "χτυπάει η καμπάνα" ο οποίος εμφανίστηκε αυτόκλητος σε συνεδρίαση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας και μάλιστα ζήτησε τον λόγο για να πει ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι απλά εκπαιδευόμενοι κι όχι εργαζόμενοι... Για τον λόγο αυτό, πραγματοποίησαν χθες στάση εργασίας 12-3 και παράσταση έξω από τα γραφεία της 6ης ΥΠΕ όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί του νομού Αχαϊας. Χθες πάντως υπήρξε και απάντηση του κ. Μάρκου...

Διαβάστε εδώ σχετικό άρθρο του iatropedia.gr.

Προ ενός πρωτοφανούς για τα συνδικαλιστικά χρονικά γεγονότος δηλώνουν ότι βρέθηκαν τα μέλη της ΕΙΝΑ όταν κατά τη διάρκεια μαζικής συνέλευσης της Ένωσης με θέμα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στους τομείς της οργάνωσης των νοσοκομείων και της ιατρικής εκπαίδευσης και λίγο πριν από τη λήξη της, ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) κ. Κ. Μάρκου προσήλθε απρόσκλητος στο χώρο του Αμφιθεάτρου στο ΠΓΝΠ και ζήτησε το λόγο επί των θεμάτων που συζητούνταν.

Όπως αναφέρουν οι γιατροί, «παρά το ότι δε συνηθίζεται να συνυπάρχει εκπρόσωπος της εργοδοσίας κατά τη διάρκεια συνδικαλιστικής διαδικασίας εξ’ υπαρχής του συνδικαλιστικού κινήματος (ο πρόεδρος του ΚΕ.Σ.Υ. αποτελεί επιτελικό στέλεχος της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας), του επετράπη να μιλήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις συναδέλφων, μιας και πρόκειται για το συντάκτη των διατάξεων για την ιατρική μετεκπαίδευση και της οργανωτικής υπόστασης των παν/κών νοσοκομείων.

Αντί λοιπόν να μας ευχαριστήσει και να προχωρήσει στη δική του ενημέρωση για τα τεκταινόμενα, στην αρχή ξοδεύτηκε σε ανοίκειους χαρακτηρισμούς προς την ΕΙΝΑ (ψεύτες, ταπεινά κίνητρα, τυφλό αντιπολιτευτικό μένος κ.α. συναφή), αποκάλεσε τραμπούκο μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑ και απευθύνονταν με απαξιωτικό τρόπο προς τον πρόεδρο της ΕΙΝΑ και άλλους συναδέλφους. Παρ’ όλα αυτά, δεν διεκόπη κατά την ομιλία του και ολοκλήρωσε το διάλογο με τους φοιτητές και τους ειδικευόμενους γιατρούς. Στο τέλος μας έκανε τη χάρη να μας απευθυνθεί στον πληθυντικό, μετά από παραινέσεις του προεδρείου και έφυγε μετά το τέλος της συνέλευσης».

Όπως σχολιάζουν ωστόσο οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑ, «πέραν όμως της απαράδεκτης για γιατρό, καθηγητή και θεσμικό παράγοντα της Πολιτείας συμπεριφοράς του, αποκάλυψε και τις πραγματικές διαθέσεις του υπουργείου Υγείας για τη μετεκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών, τους οποίους αποκάλεσε «εκπαιδευόμενους και όχι εργαζόμενους» επισείοντας την οργή τους και για την παράδοση της διοίκησης των τομέων και των τμημάτων/κλινικών στο Παν/μιο, μετατρέποντας τους γιατρούς του ΕΣΥ σε υποδεέστερο κλάδο εργαζομένων σε πλήρη εξάρτηση ως προς την επιστημονική και διοικητική εξέλιξη και την έρευνα…

Από την ΕΙΝΑ διαμηνύουν στο ΥΥΚΑ ότι:

1.      Τα σχέδια επαναφοράς του αλήστου μνήμης σχεδίου προεδρικού διατάγματος Σούρλα το 1993 που ανετράπη τότε από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών ιατρικής σε όλη τη χώρα θα βρει τους πάντες απέναντι. Δε νοείται εκλογίκευση του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης χωρίς χάρτη υγείας, προγραμματισμό αναγκών επ’ αυτού και –το κυριότερο- προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που αυτές μόνο μπορούν να ανακόψουν την ιατρική μετανάστευση. Και –προφανώς- δεν αποτελεί λύση η μετατροπή της ειδικότητας σε εργασιακή και εξεταστική γαλέρα και η υπαγωγή των ειδικευομένων σε καθεστώς μαθητείας, όπως υπονόησε ο ίδιος ο κος Μάρκου.

2.      Για το θέμα των παν/κών νοσοκομείων, γινόμαστε πιο καθαροί. Σε πρόσφατη επιστολή μας στην ηγεσία της 6ης Υ.Πε. (http://www.eina.gr/?p=5501), δηλώσαμε ότι δεν κάνουμε πίσω από όσα κατακτήσαμε τόσα χρόνια στο ΕΣΥ και απαιτούμε να γίνουν πράξη από αυτούς που κάποτε τα υποστήριξαν και να αναγνωριστεί ο ρόλος των στυλοβατών του συστήματος, των γιατρών του ΕΣΥ, δίδοντας ανεξαρτησία στο κλινικό και επιστημονικό τους έργο στα παν/κά νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αν τώρα, η Κυβέρνηση αποφάσισε να συμβιβαστεί με αυτά που κάποτε καταδίκαζε, ας το πει ανοιχτά και να μην αφήνει τον όποιο κο Πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Υ. να «καθαρίζει» γι’ αυτήν.

3.      Όσον αφορά τη λεκτική επίθεση που υπεστήκαμε από τον Πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Υ. δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε ευγενείς και ήρεμοι. Άλλωστε, ο ίδιος εκτέθηκε με τη συμπεριφορά του και το θεσμό που εκπροσωπεί καταρράκωσε. Άλλοι έπρεπε να του τραβήξουν τα …σχοινιά.

Κινητοποιούμαστε:

1.      Ζητούμε από την ΟΕΝΓΕ να προγραμματίσει πανελλαδικά ημέρα που θα αποφασίσουν οι ειδικευόμενοι τη στάση τους.

2.      Θα είμαστε την Τρίτη στις 12.30 (Στάση Εργασίας 12.00-15.00) έξω από την 6η ΥΠΕ…

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.

Διαβάστε παρακάτω απάντηση του προέδρου του ΚΕΣΥ μέσω του thebest.gr:

Ο κ. Μάρκου υποστηρίζει ότι η όλη φασαρία ξεκινάει από συνδικαλιστικές σκοπιμότητες από προσπαθεί να «ψαρέψει» σε αφελείς. Παράλληλα δεν σχολιάζει την προτροπή της 3μελούς επιτροπής των γιατρών του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» που το καλούν να παραιτηθεί και σημειώνει με νόημα ότι η μεταρρύθμιση στην μεταπτυχιακή εκπαίδευση των γιατρών θα προχωρήσει. Όπως εξηγεί ο Αχαιός πρόεδρος του ΚΕΣΥ εδώ και μήνες ξεκίνησε μια προσπάθεια μεταρρύθμισης.

«Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε τον Απρίλιο, καταναλώθηκαν δεκάδες ανθρωποώρες. Συμμετείχαν όλα τα Πανεπιστήμια, οι Εκπαιδευτικές Εταιρείες όλης της χώρας και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Καταλήξαμε σε κάποια κοινά συμπεράσματα τα οποία ξεκινήσαμε να τα υλοποιούμε. Αυτή η διαδικασία συνάντησε την πλήρη καταγγελία-αδιαφορία, όχι των νοσοκομειακών ιατρών, αλλά των εκπροσώπων τους. Δεν συμμετείχαν παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις μας. Κάποιες στιγμή εδέησαν κι έβγαλαν μόνο μια καταγγελία. Τώρα που είδαν ότι αυτό το πράγμα άρχισε να υλοποιείται, οι «συνδικαλισταράδες» αισθάνονται ότι πρέπει να επιβεβαιώσουν τον ρόλο τους και την παρουσία τους», σημειώνει μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7.

Για την πρόσφατη συνέλευση των γιατρών της περιοχής, ο κ. Μάρκου υποστήριξε ότι ενώ είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την μεταρρύθμιση ποτέ δεν κλήθηκε να συμμετάσχει, αν και το γραφείο του βρίσκεται μόλις 20 μέτρα από το αμφιθέατρο όπου διεξήχθη.

«Όπως εξελισσόταν η συνέλευση, ήρθαν στο γραφείο μου διάφοροι γιατροί που με ρωτούσαν τι λένε αυτοί μέσα; Έτσι πήρα την πρωτοβουλία να μπω να τους ενημερώσω. Οι ειδικευόμενοι γιατροί έχουν μια κύρια ιδιότητα ότι είναι εκπαιδευόμενοι, έχουν αυτή την ιδιότητα και πρέπει το σύστημα να υπηρετήσει αυτή τους την ιδιότητα γιατί μέχρι τώρα τους χρησιμοποιεί μόνο σαν φτηνή εργατική δύναμη. Με αυτό το δεδομένο κατά καιρούς οι συνδικαλιστικοί φορείς είχαν βγάλει ανακοινώσεις ότι «χρησιμοποιούνται για να τους κλείσουν τρύπες και ως φθηνή εργατική δύναμη».

Εμείς λέμε ότι αυτό το σχέδιο που κάναμε θέλουμε να τους δώσουμε την οντότητα του εκπαιδευόμενου. Πρώτα και κύρια οφείλει το σύστημα να τους φροντίσει να πάρουν τις γνώσεις που πρέπει και μετά να τους «χρησιμοποιεί». Δεν έχουν καμία σχέση τα εργασιακά και τα δικαιώματά τους. Αυτά είναι αυτονόητα, ούτε κανείς το σκέφτηκε ποτέ, ούτε το είπε. Είναι ένα ψεύδος το οποίο ξεκινάει από σκοπιμότητες και προσπαθεί να βρει αφελείς, ε λοιπόν δεν βρίσκεται αφελείς».

Για τις αιτιάσεις ότι η μεταρρύμιση θα προκαλέσει χάος επισημαίνει: «Χάος είναι τώρα. Αυτή την στιγμή 36 ειδικότητες που εκπροσωπούνται από 14 άτομα σε κάθε ειδικότητα, ήδη δουλεύουν να προκύψει αναβάθμιση, απλά κάποιοι δεν το θέλουν. Κάνουν συνειδητή παραπληροφόρηση», σχολιάζει για τα όσα ειπώθηκαν ο κ. Μάρκου.

Παράλληλα για την αλλαγή στον τρόπο εξέτασης, το καθορισμό μόνο δύο εξεταστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τον περιορισμό ανά 4μηνο αντί για 2μηνο των εξεταστικών ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, απαντά:

«Στις ΗΠΑ που έχουν 300.000 πληθυσμό οι εξετάσεις γίνονται σε ένα εξεταστικό κέντρο μια φορά τον χρόνο. Αυτό που λένε είναι αληθές αλλά θέλει να ανατρέψει μια φαύλη κατάσταση. Σήμερα σε 7 περιοχές της χώρας που γίνονται 7 εξεταστικές επιτροπές για κάθε ειδικότητα και οποίοι ειδικευόμενοι είναι σε κάθε περιοχή δίνουν σε αυτή την επιτροπή. Το αποτέλεσμα ποιο είναι;

Δίνουν εξετάσεις στους ίδιους τους εκπαιδευτές τους. Αυτό είναι τραγικό. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνεις. Ο εξεταστής ποιον κρίνει; Ουσιαστικά τον εαυτό του, εάν έκανε σωστά την δουλειά του.

Δεύτερον είχε μια καθεστωτική αντίληψη, ήταν δηλαδή περίπου 1.400 γιατρούς που είχαν μάθει να λειτουργούν καθεστωτικά σαν εξεταστές. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι αυτό το καθεστώς είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και κάθε είδους φαυλότητα, από οικονομική, μέχρι πολιτικές και αυτοδιοικητικές παρεμβάσεις κ.α.

Τέλος ήταν άδικο. Σε κάθε περιοχή υπάρχουν άλλα κριτήρια αλλού είναι πιο δύσκολες οι εξετάσεις και αλλού πιο εύκολες. Έχουμε παραδείγματα ειδικευόμενου που έρχονται εδώ, αυτό ήταν άδικο. Με αυτό τον τρόπο που θα γίνονται πανελλαδικές εξετάσεις σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη γίνεται δίκαιο για όλους.

Θα γίνονται κάθε 4 μήνες. Στην πράξη είναι το ίδιο. Αν σήμερα κενώνεται μια θέση, ας πούμε ότι την άλλη μέρα το νοσοκομείο στέλνει τα χαρτιά στις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά από έναν μήνα θα ενταχθεί.

Δίνουν εξετάσεις, παίρνει το χαρτί αυτό κρατάει ένα μήνα κι επίσης από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο δεν το παραλαμβάνει αμέσως γιατί δεν θέλει να κάνει τις βάρδιες των αδειών κ.α. Εξαντλεί την προθεσμία παραλαβής του συστημένου, και μετά έχει άλλες 15 μέρες για να παρουσιαστεί.

Ταυτόχρονα και αυτό το ζήτησε η πλειονότητα των εκπαιδευτικών κέντρων, ο διευθυντής κάθε της κλινικής έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει το πρόγραμμα που παρέχει ώστε ο καθένας που ξεκινάει να μην έρχεται «κομήτης» στην μέση ή στο τέλος του προγράμματος και να μην μπορεί να καταλάβει. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Τέλος απαντώντας στην προτροπή της 3μελούς των γιατρών του Αγ. Ανδρέα να δώσει τα περίπου 200 ευρώ που θα χρειάζονται οι γιατροί για να πηγαίνουν στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στις εξετάσεις ο κ. Μάρκου απαντά: «Όποιος από τους συναδέλφους μου πιστοποιήσει ότι αυτά τα 200 ευρώ θα του είναι εξαιρετικά πολύτιμα είμαι διατεθειμένος να τα δώσω».