Iatropedia

ΕΙΝΑΠ: «Καρικατούρα» ΠΦΥ προωθείται από το υπουργείο Υγείας

Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει στις συναντήσεις μας με τον υπουργό Υγείας ότι η ΠΦΥ δεν είναι ούτε απλό θέμα ούτε μπορεί να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και τυμπανοκρουσίες. Αυτό αναφέρει η ΕΙΝΑΠ και επιχειρηματολογεί κατά του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί από την περασμένη εβδομάδα για την νέα ΠΦΥ.

Διαβάστε παρακάτω τις θέσεις της ΕΙΝΑΠ:

Χρειάζεται σχεδιασμός, επαρκή κονδύλια, Κ.Υ αγροτικού και αστικού τύπου οργανωμένα, πλήρως στελεχωμένα με σύγχρονο εξοπλισμό, με οικογενειακό γιατρό, 24ωρη εφημερία και φυσικά δωρεάν για τους κατοίκους της χώρας μας.

Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται τις μέρες αυτές δεν καλύπτει όλο τον πληθυσμό, παρά μόνο το 1/3. Στις ΤΟΜΥ 3 εργαζόμενοι θα καλύπτουν 10.000 πληθυσμό με ημερομηνία λήξης των μονάδων αυτών αφού χρηματοδοτούνται για 2 + 2 χρόνια από το ΕΣΠΑ. Θα λειτουργούν ως πραγματικός «κόφτης» για την πρόσβαση στα νοσοκομεία και όχι ως διευκόλυνση των ασθενών.

Τα προαναγγελόμενα Κ.Υ «θα καλύπτουν» τεράστιες πληθυσμιακές ομάδες αφού, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα αντιστοιχεί ένας καρδιολόγος για 20.000 πληθυσμό ή ένας ουρολόγος για μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού και φυσικά δε θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση.

Για τους γιατρούς προβλέπεται η μετακίνησή τους για εφημεριακό έργο σε νοσοκομεία τα οποία είναι γνωστό ότι στενάζουν από προσωπικό. Δε φτάνει που χρησιμοποιούνται οι γιατροί ως περιπλανώμενοι λειτουργοί, για να τους δελεάσει τους δίνει και τη δυνατότητα να κάνουν ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους αντλώντας όμως χρήματα από τις τσέπες των φτωχών ασθενών.

Δημιουργεί ακαδημαϊκές μονάδες ΠΦΥ –οι οποίες φαίνεται ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ποτέ- για την εκπαίδευση των ήδη ειδικευμένων γιατρών με ειδικότητα οι οποίοι κάλλιστα θα μπορούσαν να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα – σεμινάρια που γίνονται στα νοσοκομεία. Άλλωστε, εκπαίδευση στους γιατρούς κάνουν κατά 75% τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και κατά 25% οι πανεπιστημιακές κλινικές.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δε δέχθηκε καμία από τις προτάσεις μας αλλά έκανε ακόμα πιο αντιδραστικό το νόμο.

Καλούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν αυτή την καρικατούρα ΠΦΥ και να διεκδικήσουν δωρεάν υπηρεσίες από ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας.