Iatropedia

ΕΙΝΑΠ: Προτάσεις στον ΕΟΦ για τα ιατρικά συνέδρια

Το "νοικοκύρεμα" ήταν θετικό βήμα σε ό,τι αφορά τα ιατρικά συνέδρια αλλά το να φτάσουμε στο άλλο άκρο είναι μια εξίσου κακή εξέλιξη. Αυτό λέει λίγο ως πολύ το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και αντιπροτείνει μέτρα στον ΕΟΦ.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ενημερώθηκε για την πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΟΦ σχετικά με την συμμέτοχη στα συνέδρια επιστημόνων υγείας και πιστεύει ότι αποτελεί μια άστοχη κίνηση, τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και συμβολισμού.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί παρά τις αντιξοότητες διατηρούν υψηλό επίπεδο επιστημονικής επάρκειας, αποτελώντας πολλές φορές ζωντανή διαφήμιση της χώρας μας σε συνέδρια του εξωτερικού. Η συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους θεωρούμε ότι θα έπρεπε να αποτελεί υποχρέωση του υπουργείου Υγείας και του κράτους και για την κάλυψη του κόστους. Ωστόσο μέχρι σήμερα τα κονδύλια για το σκοπό αυτό είναι μηδενικά. Με την ως άνω εγκύκλιο έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα εμπόδιο στη διαδικασία συμμετοχής των γιατρών.

Ως ΕΙΝΑΠ προτείνουμε:

1.                          Πλήρη διαφάνεια στη χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας,  για συμμετοχή σε συνέδρια με περιοδική δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων.

2.                          Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την συμμετοχή των επιστημόνων υγείας σε προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης με την ευθύνη και οικονομική κάλυψη του κράτους.

Περί τίνος πρόκειται

Οι νέες, αυστηρές οδηγίες για τη διοργάνωση, χρηματοδότηση και συμμετοχή σε ιατρικά συνέδρια μπήκε σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου. Εγκύκλιος της πρόεδρου του ΕΟΦ Αικατερίνης Αντωνίου έχει θέσει από τον Αύγουστο περιορισμούς σε επιστημονικές εταιρείες, φαρμακευτικές εταιρείες και γιατρούς σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συνεδρίων και εκδηλώσεων στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν αλλά και τους όρους συμμετοχής.

Στην εγκύκλιο, υπενθυμίζεται μάλιστα ότι δεν επιτρέπονται εκδηλώσεις ενημέρωσης ασθενών από φαρμακευτικές εταιρείες, όπως και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων από αυτές τις εταιρείες σε πανεπιστήμια ή νοσοκομεία. Εξάλλου, επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε δημόσιες δομές δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις προώθησης πωλήσεων. Τα συνέδρια, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις έχουν διάρκεια έως 3 ημέρες, ενώ οι επιστημονικοί φορείς δύνανται να πραγματοποιούν έως 4 εκδηλώσεις τον χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή σε συνέδρια των επαγγελματιών υγείας, τίθενται όρια στο κόστος φιλοξενίας τους, τον αριθμό των επαγγελματιών που μπορεί να χορηγεί μία φαρμακευτική εταιρεία, και τον αριθμό των εκδηλώσεων που επιτρέπεται να λαμβάνει μέρος ένας επαγγελματίας υγείας. Έτσι, το κόστος φιλοξενίας των επαγγελματιών υγείας δεν μπορεί να υπερβαίνει σε συνέδρια εσωτερικού τα 70 ευρώ κόστος διατροφής και 150 ευρώ κόστος διαμονής ημερησίως, και στα συνέδρια του εξωτερικού τα 70 και 250 ευρώ αντίστοιχα.

Κάθε εταιρεία μπορεί να καλύπτει τα έξοδα συμμετοχής έως 10 επαγγελματιών υγείας ανά συνέδριο εξωτερικού εντός Ευρώπης και 5 ανά συνέδριο εκτός Ευρώπης. Οι εταιρείες δεν δύνανται να επιχορηγούν τη συμμετοχή του ίδιου επαγγελματία υγείας περισσότερο από δύο φορές ετησίως, ενώ και ο κάθε επαγγελματίας υγείας δεν μπορεί να συμμετέχει σε περισσότερα από 3 συνέδρια για το εξωτερικό και 4 για το εσωτερικό ετησίως (με εξαιρέσεις για επαγγελματίες με ενεργή συμμετοχή, όπως, π.χ., μέλη οργανωτικών επιτροπών).