Εισαγγελική παρέμβαση για τον θάνατο 10χρονου από οξεία μυοκαρδίτιδα
Οι γονείς του παιδιού ζητούν απαντήσεις για τον θάνατο του παιδιού τους. Ο μικρός ήταν καλά μέχρι την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και μέσα σε δύο μέρες έχασε τη ζωή του.
Σύμφωνα με τους γιατρούς κόλλησε γρίπη και πολύ γρήγορα ανέβασε υψηλό πυρετό. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών υπέκυψε. Η Εισαγγελία Βόλου διέταξε έρευνα για να διαπιστωθούν αν υπήρξαν λάθη στον χειρισμό της όλης κατάστασης.
Το χρονικό της τραγωδίας
Ο 10χρονος πέθανε το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου, ενώ νοσηλευόταν στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, όπου τον πήγαν οι γονείς του τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, καθώς παρουσίασε υψηλό πυρετό. Κόλλησε γρίπη τύπου Α και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού, δεν τα κατάφερε.
Ο 10χρονος είχε πάει κανονικά στο σχολείο την περασμένη Πέμπτη για τα μαθήματά του. Έφτασε στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς, με βανάκι που μεταφέρει καθημερινά τους μαθητές από την περιοχή του Πηλίου. Προσήλθε χαρούμενος και όπως πάντα αναστάτωσε ευχάριστα με τις φωνές του, το σχολείο.
Κατά την πρωινή θερμομέτρηση που κάνει νοσηλευτής σε όλα τα παιδιά του σχολείου, ο 10χρονος δεν έδειξε συμπτώματα. Ηταν περίπου στις 10:30 το πρωί, όταν σε δεύτερη θερμομέτρηση, παρουσίασε δέκατα. Αμέσως ειδοποιήθηκε η οικογένειά του και με το βανάκι, ο μαθητής επέστρεψε στο σπίτι, προκειμένου οι γονείς του να φροντίσουν μέσω γιατρού για την υγεία του.
Το παιδί παρακολουθήθηκε από ιδιώτη γιατρό. Ωστόσο την Παρασκευή ανέβασε υψηλό πυρετό και η οικογένειά του δεν καθυστέρησε. Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής τον πήγαν στο Νοσοκομείο Βόλου και έγινε αμέσως εισαγωγή του στην Παιδιατρική Κλινική.
Του έγινε τεστ και διαπιστώθηκε ότι προσβλήθηκε από γρίπη τύπου Α (πιθανόν η Η1Ν1) και του χορηγήθηκε κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Στο προσκέφαλό του ο δεκάχρονος είχε τους γονείς του, αλλά και τη διευθύντρια της Παιδιατρικής, Αναστασία Αναστασίου – Κατσιαρδάνη, η οποία εφημέρευε.
Ο πυρετός άρχισε να υποχωρεί και η κ. Αναστασίου χθες το πρωί θα έφευγε από το νοσοκομείο μετά την λήξη της εφημερίας της. Ξαφνικά όμως, η υγεία του Κωνσταντίνου επιδεινώθηκε. Πάνω από το παιδί έπεσαν όλοι οι διαθέσιμοι γιατροί του Νοσοκομείου. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες δεν μπόρεσαν να του προσφέρουν βοήθεια. «Η γρίπη προκάλεσε οξεία μυοκαρδίτιδα», ενημέρωσε η κ. Αναστασίου για τον θάνατο του παιδιού, που προκάλεσε σπαραγμό στο Νοσοκομείο Βόλου.
Τι είναι η μυοκαρδίτιδα και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται
Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή του καρδιακού μυός (μυοκάρδιο). Μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό μυ και το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς, μειώνοντας την ικανότητά της να αντλεί αίμα και προκαλεί γρήγορο ή ανώμαλο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες).
Μυοκαρδίτιδα: Συμπτώματα
Εάν έχετε ήπια περίπτωση μυοκαρδίτιδας ή είστε στα αρχικά στάδια, μπορεί να μην έχετε συμπτώματα ή αυτά να είναι ήπια, όπως πόνος στο στήθος ή δύσπνοια.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας ποικίλλουν, ανάλογα με την αιτία της νόσου. Τα συνήθη συμπτώματα μυοκαρδίτιδας είναι:
- Πόνος στο στήθος
- Γρήγορος ή μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία)
- Δύσπνοια,τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και σωματικής άσκησης
- Κατακράτηση υγρών με πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους και το πέλμα
- Κούραση
- Πόνοι στο σώμα
- Πόνος στις αρθρώσεις
- Πυρετός
- Πονόλαιμος
- Διάρροια
Μυοκαρδίτιδα σε παιδιά
Όταν τα παιδιά αναπτύσσουν μυοκαρδίτιδα, μπορεί να εκδηλώσουν τα εξής συμπτώματα:
- Πυρετός
- Λιποθυμία
- Δυσκολίες στην αναπνοή
- Ταχεία αναπνοή
- Γρήγορος ή μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία)
Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό
Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα μυοκαρδίτιδας, ιδιαίτερα πόνο στο στήθος και δύσπνοια. Εάν είχατε λοίμωξη, έχετε τον νου σας για τα συμπτώματα και ενημερώστε τον γιατρό σας αμέσως μόλις εμφανιστούν. Εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, μεταβείτε στα Επείγοντα νοσοκομείου ή ζητήστε ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης.