Η άσκηση στηρίχθηκε στην υπόθεση ότι έχουν σημειωθεί δύο ισχυρότατοι σεισμοί στην Κρήτη με καταρρεύσεις σπιτιών και απεγκλωβισμούς τραυματιών, ακόμη και από το φαράγγι της Σαμαριάς, και εκτελέστηκε μεταξύ 22 και 23 Απριλίου με τη συμμετοχή του ΕΚΑΒ. Τον συντονισμό είχε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης.
Βάσει του σεναρίου της άσκησης, μετά από 2 ισχυρές σεισμικές δονήσεις (6.4 R & 7.2 R) που σημειώθηκαν στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων και στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πύλης του Ηρακλείου αντίστοιχα, εκδηλώθηκαν αρκετά συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα (κατολισθήσεις, καταπτώσεις, καθιζήσεις, καταβυθίσεις ακτογραμμών, Θαλάσσια Γεωδυναμικά Κύματα-Tsunamis κλπ).
Τα παραπάνω φαινόμενα είχαν ως συνέπεια, το Τηλεφωνικό Κέντρο του ΕΚΑΒ Κρήτης να λάβει πληθώρα κλήσεων για εγκλωβισμένους τραυματίες από το Φαράγγι της Σαμαριάς, τη σήραγγα Τοπολιών, την πόλη των Χανίων (εγκαταστάσεις του πρώην Στρατοπέδου Μαρκοπούλου), την πόλη του Ρεθύμνου (εγκαταστάσεις του παλιού αγροτικού συνεταιρισμού), το φαράγγι Κοτσυφού, την περιοχή Λινοπεράματα Ηρακλείου, την περιοχή Σφενδύλι, την περιοχή του Αγίου Νικολάου καθώς και στην περιοχή του Σπήλαιου Δικταίου Άντρου.
Άμεσα το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), αφού διασφάλισε την λειτουργικότητα των Υγειονομικών Σχηματισμών του νησιού, έθεσε σε πλήρη ετοιμότητα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών τους (ΤΕΠ) για την υποδοχή των τραυματιών εξαιτίας των γεωδυναμικών φαινομένων που καταγράφηκαν κατόπιν των σεισμών (κατολισθήσεων, καταπτώσεων, καθιζήσεων κλπ).
ΕΚΑΒ: Σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες
Την ίδια στιγμή, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ Αθήνας (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το Συντονιστικό Κέντρο του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ στο Ηράκλειο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη επιχειρησιακή κάλυψη της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας προς τα αναφερόμενα θύματα στις πληγείσες περιοχές.
Σε αυτό πλαίσιο και με γνώμονα την διασφάλιση αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, (όπως προβλέπεται σε μαζικές καταστροφές) ενεργοποίησε το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) σε πανελλαδικό επίπεδο, δίνοντας εντολή να μεταβούν άμεσα στην Κρήτη μεικτές ομάδες διασωστών και ιατρών αποτελούμενες από στελέχη του ΕΤΙΚ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Καβάλας, έτσι ώστε να ενισχύσουν την υπάρχουσα ομάδα του ΕΤΙΚ Κρήτης.
Συνολικά 64 διασώστες, 3 νοσηλευτές & 6 ιατροί του ΕΚΑΒ έχοντας στη διάθεση τους 30 ασθενοφόρα, 4 μοτοσυκλέτες της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης και 5 οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), επί 2 ημέρες επιχείρησαν σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα σε συνολικά 95 περιστατικά τραυματισμών εξαιτίας των γεωδυναμικών φαινομένων που καταγράφηκαν κατόπιν των σεισμών.
Από το σύνολο των περιστατικών, για τα 61 εξ αυτών κρίθηκε αναγκαία η επείγουσα διακομιδή τους προς τους κατάλληλους κοντινότερους Υγειονομικούς Σχηματισμούς για περαιτέρω νοσηλεία.
Λόγω των ειδικών απαιτήσεων της διενέργειας αλλά και της «εν θερμώ» αποτίμησης της άσκησης «ΜΙΝΩΑΣ 2024», στην Κρήτη παραβρέθηκε ομάδα αξιολογητών του ΕΚΑΒ, απαρτιζόμενη από στελέχη του γραφείου Ασκήσεων Ετοιμότητας του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τους Αντιπροέδρους Παναγιώτη Κουτσουμπέλη & Μιχάλη Αγρανιώτη.
Διευκρινίζεται ότι όλες οι προαναφερόμενες δυνάμεις του ΕΚΑΒ που συμμετείχαν στην άσκηση στις 22 και 23 Απριλίου 2024, ήταν εκτός υπηρεσίας και κατά συνέπεια δεν επηρεάστηκε η εύρυθμη επιχειρησιακή λειτουργία των πραγματικών (εν υπηρεσία) ημερήσιων δυνάμεων του ΕΚΑΒ Κρήτης.