ΕΚΑΒ: Διαψεύδει την είδηση για θάνατο ασθενούς στην Πρέβεζα λόγω καθυστέρησης του ασθενοφόρου

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΚΑΒ
Τι αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον θάνατο 55χρονου σε καρότσα αγροτικού.

Ανακριβές είναι το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα kanalakinews.gr για έναν 55χρονο ασθενή,  ο οποίος «πέθανε σε καρότσα αγροτικού πηγαίνοντας στο νοσοκομείο, επειδή άργησε το ασθενοφόρο», αναφέρει το ΕΚΑΒ σε μακροσκελή ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει, την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023 το ΕΚΑΒ Πρέβεζας δέχθηκε κλήση στις 20:24′ από την Άμεση Δράση (100)  για περιστατικό από τη περιοχή του Σταυροχωρίου Πρέβεζας, έναν άνδρα με απώλεια αισθήσεων.

Ο συντονιστής του ΕΚΑΒ Πρέβεζας διαβίβασε αμέσως τη κλήση (20:25′) στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου για την αποστολή ασθενοφόρου προς το συμβάν. Το ασθενοφόρο του ΚΥ, στελεχωμένο με διασώστη και ιατρό, ξεκίνησε αμέσως (20:27′) για το σημείο του συμβάντος.

Στις 20:30′ και σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από το ΚΥ Καναλακίου, συνάντησαν αγροτικό όχημα το οποίο μετέφερε τον συγκεκριμένο ασθενή.

Το ασθενοφόρο του ΚΥ Καναλακίου σταμάτησε στο σημείο. Αμέσως ο γιατρός άρχισε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) στον ασθενή, με χρήση αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή (AED).

Δεδομένου ότι η απόσταση από το ΚΥ ήταν κοντινή και για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο γιατρός ζήτησε από τον οδηγό του αγροτικού οχήματος να ξεκινήσει και να κατευθυνθεί (με τη συνοδεία του ασθενοφόρου) προς το Κέντρο Υγείας. Ο ίδιος συνέχισε αδιάκοπα την ΚΑΡΠΑ στον ασθενή.

Στις 20:35 το αγροτικό όχημα αφίχθη στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου. Εκεί συνεχίστηκε η ΚΑΡΠΑ για περισσότερο από μία ώρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Κατόπιν των παραπάνω, είναι εμφανές ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα βάλλουν ευθέως τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση όλου του υγειονομικού προσωπικού, που με υπεράνθρωπες προσπάθειες προασπίζονται 24 ώρες το 24ωρο το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας υγείας», επισημαίνει το ΕΚΑΒ στην ανακοίνωσή του.

Και καταλήγει: «Παρακαλούμε για τη δημοσίευση των πραγματικών στοιχείων του περιστατικού προς αποκατάσταση της πλήρους αλήθειας».