ΕΚΕΑ: Ρεκόρ πενταετίας σε εθελοντές αιμοδότες – Νέα πλατφόρμα για on line δήλωση αποθεμάτων
Ένα μεγάλο βήμα για τη χώρα μας έγινε στις 23 Οκτωβρίου 2023. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) έθεσε σε λειτουργία το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα, μέσω του οποίου οι αρμόδιοι θα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη ροή των αποθεμάτων αίματος σε όλη τη χώρα.
Την ίδια στιγμή, το αίμα που παραχωρείται από εθελοντές αιμοδότες παρουσίασε ρεκόρ πενταετίας στις αρχές του 2023.
Ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Παναγιώτης Κατσίβελας, μιλώντας στο iatropedia.gr αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της εγκατάστασης της νέας πλατφόρμας. Το έργο -το οποίο έχει κόστος 2,9 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ- θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους:
“Είναι ένα σημαντικό έργο γιατί μέχρι και σήμερα δεν είχαμε τη δυνατότητα να ξέρουμε τα ακριβή αποθέματα σε αίμα της χώρας μας και σε πραγματικό χρόνο. Πλέον με την εφαρμογή του Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος θα την έχουμε. Επίσης, θα έχουμε και την ακριβή πορεία του αίματος από τον αιμοδότη μέχρι την χορήγησή του στον ασθενή με πλήρη στοιχεία και με απόλυτη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων. Η λειτουργία του ΕΚΕΑ με το νέο πληροφοριακό σύστημα σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί το δυσκολότερο και το μεγαλύτερο τμήμα του έργου”, σημειώνει ο πρόεδρος.
Σε δεύτερο στάδιο, αναμένεται η διασύνδεση όλων των νοσοκομείων της Επικράτειας με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους υπεύθυνους των αιμοδοσιών να επικοινωνούν πιο άμεσα και να καλύπτουν τάχιστα τις ανάγκες, με την άμεση μεταφορά αίματος.
“Θα ακολουθήσει σε συντομότατο χρόνο η ένταξη των νοσοκομείων και η πλήρης εφαρμογή του Συστήματος”, σημειώνει ο κ. Κατσίβελος, ο οποίος εξηγεί πως η αρχή θα γίνει από τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας (Ν.Υ.Α) των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ιδρυση ΕΚΕΑ στη Βόρεια Ελλάδα.
Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον ορολογικό έλεγχο στην Αιμοδοσία για τις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω μετάγγισης, με ετήσιο όφελος 3,3 εκατ. ευρώ.
Αυξήθηκαν σχεδόν 70% οι εθελοντές δότες αίματος
Εντωμεταξύ, μία σημαντική “στροφή” παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην προσφορά αίματος μέσω εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα.
Όπως λέει ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ κ. Κατσίβελος, μετά την πανδημία η εθελοντική αιμοδοσία έχει αυξηθεί σημαντικά.
Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2023 το ποσοστό συμμετοχής των εθελοντών στις συνολικές ανάγκες της χώρας σε αίμα έφτασε το 69,90%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του 2022 ήταν 64,9%.
“Πράγματι έχουμε αύξηση του εθελοντικού αίματος κοντά στο 70%. Είναι το “ψυχολογικό όριο” της ανοδικής πορείας του εθελοντισμού στην Ελλάδα . Πριν την πανδημία είχαμε 61%. Και με την προσπάθεια όλων το να φτάσουμε στην επόμενη δεκάδα είναι σημαντικό. Αναμένεται το 2023 να προκληθεί ένα νέο ρεκόρ στην συλλογή εθελοντικού αίματος”, επισημαίνει στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ.
Δείτε το σχετικό γράφημα:
ΕΚΕΑ: Οι πρώτοι των πρώτων στην εθελοντική αιμοδοσία
Το 2022 η Ελλάδα χρειάστηκε για την φροντίδα και τη θεραπεία ασθενών 554.494 μονάδες αίματος, ενώ οι 534.494 μονάδες συλλέχθηκαν από την κοινωνία.
Από αυτές, οι περίπου 349.000 συλλέχθηκαν από εθελοντές αιμοδότες, και το υπόλοιπο αίμα συλλέχθηκε από φίλους και συγγενείς ασθενών.
Επιπλέον 20.000 μονάδες παραλάβαμε από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία .
Το 2022 προστέθηκαν 90 νέοι αιμοδότες στο σύστημα.
Ως προς το ποια ήταν τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη προσφορά σε μονάδες αίματος εντός του 2022;
Πρώτο έρχεται το Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ. Γεννηματάς” (24.159 μονάδες), δεύτερο το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, (21.662), τρίτο το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης (21.049) και τέταρτο το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας (16.254)
Δείτε τον σχετικό πίνακα με τα 10 πρώτα νοσοκομεία σε προσφορά μονάδων αίματος:
Όσο για τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη προσέλευση εθελοντών – αιμοδοτών;
Πρώτο σε ποσοστά εθελοντικού αίματος είναι το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας (96,74%), δεύτερο το Γενικό Νοσοκομείο «Η Ελπίς» (91,76%), τρίτο το Γενικό Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμιγκ» (86,37%) και τέταρτο το Παίδων «Η Αγία Σοφία», (85,4%).
Δείτε τα 10 πρώτα νοσοκομεία σε προσφορά εθελοντικού αίματος:
Τα μεγαλύτερα ποσοστά συλλογής εθελοντικού αίματος ανά Περιφερειακή Ενότητα, με τον μέσο όρο της Ελλάδας στο 32,98% (μονάδες εθελοντικού αίματος ανά 1.000 κατοίκους) είναι τα εξής:
Πρώτη στον κατάλογο της συλλογής αίματος είναι η Κρήτη (37,6%), ακολουθεί η Ήπειρος (37,21%), η Κεντρική Μακεδονία (35,46%) και η Αν. Μακεδονία – Θράκη (33,49%).
Δείτε τις Περιφερειακές Ενότητες με τη μεγαλύτερη προσφορά εθελοντικού αίματος ανά 1.000 κατοίκους:
Να σημειωθεί πως μετά την εγκατάσταση του νέου εργαστηρίου ορολογικού ελέγχου του ΕΚΕΑ, σε περίπου 2 μήνες από σήμερα, η χώρα μας θα διαθέτει ακόμη πιο ασφαλές αίμα απέναντι στις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω μετάγγισης.
Πρόκειται για ένα πλήρως αυτοματοποιημένο και με ηλεκτρονικό τρόπο σύστημα, που δεν θα απαιτεί ανθρώπινη παρέμβαση.