Iatropedia

Έκκληση για αίμα από τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο

blood donation

Στο Λαϊκό αναβάλλονται οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις των ασθενών. Σε άλλα νοσοκομεία υπομεταγγίζονται.

Επικίνδυνες ελλείψεις σε αίμα παρατηρούνται στα νοσοκομεία της Αττικής, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών που χρειάζονται μετάγγιση για οποιονδήποτε ιατρικό λόγο, αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία & Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι στο Λαϊκό Νοσοκομείο αναβάλλονται οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις ασθενών με μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο. Στην πλειονότητα των υπολοίπων νοσοκομείων, χορηγείται στους ασθενείς λιγότερο αίμα απ’ όσο χρειάζονται.

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ εξηγεί πως οι ελλείψεις οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

Το αίμα διαρκεί 35 έως 42 ημέρες. Γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να υπάρχουν αιμοδότες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προσθέτει.

«Παρακαλούμε όλους τους εθελοντές αιμοδότες και κάθε συμπολίτη μας που μπορεί να αιμοδοτήσει να ανταποκριθούν στις ανάγκες της δύσκολης αυτής περιόδου και να προσέλθουν στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων», ζητά ο ΠΑΣΠΑΜΑ.

Που μπορείτε να δώσετε αίμα

Αιμοδοσία γίνεται και στην Σταθερή Αίθουσα Αιμοληψιών του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στο Αιγάλεω (Θηβών 314). Το ωράριο λειτουργίας είναι καθημερινές 14.00-19.00 (κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 210-5697986)

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ υπενθυμίζει ότι κάθε αιμοδότης μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές, διότι από κάθε μονάδα αίματος μπορούν να ληφθούν ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα και αιμοπετάλια.

Φωτογραφία: iStock