ΕΚΠΑ: Επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής αναγορεύθηκε ο Παναγιώτης Πικραμμένος
Επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), αναγορεύθηκε ο π. Πρωθυπουργός, τ. Αντιπροέδρος της Κυβέρνησης και Προέδρος ε.τ. του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, παρουσία της Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).
Στην προσφώνησή του, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος ανέφερε ανάμεσα στα άλλα για τον τιμώμενο, ότι: «Ο Παναγιώτης Πικραμένος, διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της τα τελευταία είκοσι χρόνια. Γεννημένος στην Αθήνα το 1945, αποφοίτησε το 1963 από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και ακολούθησε το μονοπάτι της νομικής επιστήμης, αποφοιτώντας από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ακαδημαϊκή του πορεία επεκτάθηκε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Υπηρέτησε με ζέση και αφοσίωση τη δικαιοσύνη, έναν από του κύριους πυλώνες της δημοκρατίας μας, ακολουθώντας μια λαμπρή σταδιοδρομία στο δικαστικό σώμα από τον διορισμό του το 1976 που διορίστηκε έως και το 2010 που επελέγη για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2012, οπότε και έλαβε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής Κυβέρνησης ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η αφοσίωσή του στις αρχές της δημοκρατίας και της συνταγματικής τάξης επιβεβαιώθηκε και κατά την θητεία του ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (2019-2023), επιδεικνύοντας σύνεση και διορατικότητα.
Το νομικό του έργο είναι ιδιαίτερα πλούσιο αφού έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ενώ ως δικαστικός έχει εκδώσει σημαντικές αποφάσεις. Μεταξύ αυτών η αντισυνταγματικότητα για την προσωποκράτηση για χρέη, ενώ ήταν εισηγητής στην υπόθεση του δασικού νόμου και στην υπόθεση του Μουσείου της Ακρόπολης.
Ο κ. Πικραμμένος δεν περιορίστηκε μόνο στο νομικό του έργο, αλλά συνεισέφερε και στην εκπαίδευση, ως γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Η ακτινοβολία και το κύρος του έχουν τύχει ευρείας αναγνώρισης και αποτυπώνονται στις πολλές τιμητικές διακρίσεις που του απονεμήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της επιστημονικής του πορείας. Μια πορεία που παρέμεινε κορυφαία και αδιαμφισβήτητη. Το δάκρυ του στη Βουλή των Ελλήνων έχει καταγραφεί ανεξίτηλα στη μνήμη όλων όσοι πιστεύουμε στη δημοκρατία και στη δικαιοσύνη.
Η χαρακτηριστική του ρήση, ‘Ο δικαστικός λειτουργός πρέπει με τις αποφάσεις του να υποδεικνύει το ορθό, να διαμορφώνει το μέλλον και να υπερασπίζεται σθεναρά και ανεπηρέαστα αρχές και αξίες’, συνοψίζει την αφοσίωσή του στην άσκηση του Δικαίου, ακολουθώντας πιστά όσα διδάχτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου μας».