Εξαδάκτυλος: «Προσομοίωση των υπό ψήφιση μέτρων, η αποχή μας από τη συνταγογράφηση» – Επιμένουν οι γιατροί
«Με την εντολή της επιστράτευσης δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ιατρικός κόσμος», επιμένουν οι ιδιώτες γιατροί, μέσω των εκπροσώπων τους, μελών του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα Πέμπτη (25/7), οι γιατροί του ΠΙΣ, ζητούν την άμεση απόσυρση της επίμαχης διάταξης που έχει καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το Υπουργείο Υγείας και η οποία προβλέπει, καταγγελία των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και στέρηση της συνταγογράφησης στους γιατρούς που θα αρνηθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ.
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μάλιστα δήλωσε πως οι γιατροί δεν υποχωρούν και θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους για αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στην ερχόμενη Παρασκευή (26/7) και Δευτέρα (29/7) με δική τους πλέον πρωτοβουλία, ως μια «προσομοίωση» της έκρυθμης κατάστασης που θα προκληθεί στο σύστημα Υγείας, εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει την απειλή της.
«Μας τρομάζουν οι επιπτώσεις του σχετικού άρθρου στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία. Θα είναι πολύ κακές έναντι όσων προσπαθεί να προβλέψει», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε πως η απειλή της στέρησης της συνταγογράφησης θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για τους νέους γιατρούς να επιλέξουν την ειδικότητα της παθολογίας, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιδεινωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
«Δεν λαϊκίζω καθόλου, αλλά σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε κανέναν παθολόγο και θα αναγκαστούμε να δώσουμε την εξάσκηση της ειδικότητας αυτής σε άλλες ειδικότητες, με ο,τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς», σημείωσε.
Η απόφαση για τις κινητοποιήσεις ελήφθη, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Δημήτρης Βαρνάβας, όταν από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας άρχισαν να εκτοξεύονται απειλές και προσβλητικές εκφράσεις για τους γιατρούς και επικράτησε ακραία απαξιωτική συμπεριφορά του υπουργού Υγείας. Τότε ήταν που υποχώρησε το ενδιαφέρον που είχε αρχίσει να αναζωπυρώνεται με τα επιπλέον οικονομικά κίνητρα που πρότεινε η κυβέρνηση, αλλά και ο ΠΙΣ.
«Το σύστημα υγείας χρειάζεται θεσμικά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα προς τους γιατρούς για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά», πρόσθεσε.
ΠΙΣ: Ποια κίνητρα θα μπορούσαν να προσελκύσουν γιατρούς στο σύστημα
Τα κενά, όπως τόνισαν οι γιατροί, δεν προέκυψαν αιφνιδιαστικά. Προέκυψαν εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του Υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους.
Επίσης, η πολιτεία αρνήθηκε κατ’ επανάληψη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ) και του Αρείου Πάγου που αποφάσισαν την αποκατάσταση των μισθολογίων των γιατρών του ΕΣΥ στα προ μνημονίων επίπεδα.
«Προέκυψαν από τις μηδαμινές προκηρύξεις θέσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κενά ξεπερνούν τις 6000 και οι κρίσεις γίνονται με τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις», σημείωσαν οι γιατροί του ΠΙΣ.