Καλπάζει στην Ελλάδα ο αριθμός των ημερήσιων λοιμώξεων που προέρχονται από τους ιούς Όμικρον 4 και 5, με σχεδόν 24.000 κρούσματα να καταγράφονται χθες Τρίτη (28/6) και τις επιπτώσεις να περιορίζονται μόνο στην αύξηση σε απλές νοσηλείες Covid-19 στα νοσοκομεία.
Προς το παρόν, δηλαδή, δεν καταγράφεται πίεση στις ΜΕΘ Covid-19.
Συγκεκριμένα, οι νέες εισαγωγές σε ένα 24ωρο (28/6), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έφτασαν τις 231, ενώ ο επταήμερος μέσος όρος του ίδιου δείκτη σκαρφάλωσε στους 208 ασθενείς. (+71 κατά την τελευταία εβδομάδα).
“Ηδη παρατηρούμε αύξηση των νοσηλειών”, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος:
“Αυτό σημαίνει πως στη συνέχεια θα δούμε αύξηση των νοσηλειών στην εντατική και θα δούμε και αύξηση των απωλειών. Αν δείτε στην Πορτογαλία για παράδειγμα, θα διαπιστώσετε ότι έχουν αρκετές δεκάδες απώλειες ημερησίως. Έφτασαν και τους 100 θανάτους την ημέρα κάποια στιγμή μέσα στον τελευταίο μήνα”, σημειώνει ο ίδιος.
Στις αρχές Ιουλίου, αναμένεται και στη χώρα μας αύξηση των θανάτων, δήλωσε πρόσφατα στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Δείτε περισσότερα…
Εξαδάκτυλος: “Χρειάζεται κόπος, χρόνος και μέτρα για να αναστραφούν τα κύματα του κορονοϊού”
Προς το παρόν δεν έχει επηρεαστεί σχεδόν καθόλου ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά και των ανθρώπινων απωλειών, κι αυτό προσμετράται στα θετικά της εποχής.
Οι σκληροί δείκτες άλλωστε, είναι αυτοί που καθορίζουν τις αποφάσεις για τη λήψη μέτρων.
“Η άποψή μου είναι πως το κύμα εάν το αφήσουμε στην τύχη του, θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Τώρα το που θα φτάσει, κανείς δεν μπορεί να το ξέρει”, αναφέρει ο επιστήμονας και συνεχίζει εκφράζοντας την ανησυχία του κυρίως για τους πολίτες που έχουν καταργήσει πλήρως τη χρήση μάσκας, ακόμη και εκεί όπου απαιτείται για την προστασία τους:
“Είναι βέβαιο, ότι κάθε φορά που είχαμε κύματα, για να αναστραφούν χρειάστηκε και χρόνος και κόπος και εφαρμογή μέτρων. Βεβαίως αν όλοι χρησιμοποιούμε τη μάσκα, όπου αυτή συστήνεται -ανεξαρτήτως προστίμου- θα δούμε να τιθασεύεται το κύμα αρχικά και να αναστρέφεται στη συνέχεια. Αλλά αν αυτό δεν το κάνουμε, και μέχρι στιγμής παρά το γεγονός ότι το παρατηρούμε το φαινόμενο εδώ και μια εβδομάδα, δεν φαίνεται να το κάνουμε, δεν θα δούμε ούτε τιθάσευση ούτε αναστροφή”, λέει.
Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Θωρακίζεται προληπτικά το σύστημα Υγείας
Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: “Εισηγήσεις μερίδας επιστημόνων για επιστροφή της μάσκας”
Η αναγκαιότητα της λήψης μέτρων μέσα στο καλοκαίρι με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς, απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών, η οποία είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο την εκτίμηση των νέων δεδομένων του 6ου κατά σειρά κύματος του κορονοϊού στη χώρα.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η απόφαση της Γαλλίας να επαναφέρει τις μάσκες, μετά τις 17.600 ημερήσιες λοιμώξεις που κατέγραψε η χώρα. Συγκεκριμένα, οι υγειονομικές αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να φορούν τη μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς (στη χώρα μας ισχύει εν μέρει το μέτρο), σε ανοιχτούς χώρους με συνωστισμό, αλλά και σε κλειστούς (καταστήματα και γραφεία). Το μέτρο, ωστόσο, δεν συνοδεύεται από διοικητικό πρόστιμο και άρα δεν είναι υποχρεωτικό.
Οι επιστήμονες της Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το εάν και πότε θα πρέπει (;) να επανέλθει η χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και εάν θα πρέπει να γενικευτεί σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς σήμερα δεν ισχύει π.χ. στα αεροπλάνα.
“Εάν ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάσει τους 250 (αυτή τη στιγμή είναι κάτω από 100), τότε ενδεχομένως να χρειαστούμε μέτρα”, όμως, είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο, τόνισε μιλώντας στο Live News του Mega, ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στη συνεδρίαση, ωστόσο, οι επιστήμονες δεν κατέληξαν σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής δήλωσαν πως ακόμη κι αν επανερχόταν η υποχρεωτικότητα στη χρήση της μάσκας, το πιθανότερο θα ήταν, να μην εφαρμόζεται από τους πολίτες.
Άλλωστε, όπως κατέληξαν, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και συνεδριάζουν κάθε εβδομάδα, ώστε να παρέμβουν έγκαιρα εάν απαιτηθεί.
“Είμαστε άλλη χώρα δεν είμαστε Γαλλία, είναι σαφές”, σχολιάζει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και εξηγεί:
“Εγώ νομίζω πως, εάν εμείς δούμε ότι οι συστάσεις δεν εφαρμόζονται από τους συνανθρώπους μας -όπως το βλέπουμε μέχρι στιγμής- θα πρέπει να μπούμε σε διαδικασία επαναφοράς των πιο ήπιων μέτρων. Τα πιο ήπια μέτρα πρέπει να τα επαναφέρουμε. Αυτά τα μέτρα είναι η μάσκα”, λέει.
Εξαδάκτυλος: “Η πλατφόρμα άνοιξε για να κάνουν το εμβόλιο όσοι το συστήνει ο γιατρός τους”
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ και των ιδιωτών γιατρών, τοποθετήθηκε και πάνω το πρόσφατο ντιμπέιτ ανάμεσα σε επιστήμονες για την 4η δόση εμβολίου και αν θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτήν ο ευρύς πληθυσμός και οι πολίτες άνω των 30 ετών για τους οποίους άνοιξε η πλατφόρμα τη Δευτέρα.
Ο Καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος, δήλωσε πρόσφατα στο iatropedia.gr, πως η 4η δόση δεν αποφέρει μεγάλα οφέλη. Δείτε περισσότερα…
Πρέπει να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση στο ποιος μπορεί να ωφεληθεί από αυτήν, λέει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος:
“Αυτό σημαίνει, επιστημονική συμβουλή. Δεν είναι δηλαδή κίνητρο το: “φοβάμαι, και κάνω 4η δόση”, ή “δεν φοβάμαι, δεν την κάνω”. Και να θυμόμαστε πάντα, ότι το εμβόλιο μας προστατεύει όλους μόνο από βαριά νόσο και μειώνει την πιθανότητα θανάτου. Δεν προστατεύει από μόλυνση, ούτε από τη διασπορά”.
Ωστόσο, ορθώς άνοιξε η πλατφόρμα, όπως λέει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, καθώς υπήρχαν πολίτες λίγο μικρότεροι των 60 ετών που δεν είχαν πρόσβαση στο εμβόλιο, ενώ η υγεία τους το απαιτούσε.
“Δεν είμαστε στη φάση που ήμασταν, όλοι ανεμβολίαστοι και έπρεπε όλοι να εμβολιαστούμε. Εδώ άλλος χρειάζεται στην τέταρτη δόση -όπως την χρειάζονται οι άνω των 60- και άλλος δεν τη χρειάζεται. Στη χώρα μας, πριν την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αν ήσουν κάτω από 60 ετών -έστω και μία ημέρα- και την χρειαζόσουν, δεν μπορούσες να την έχεις”, λέει συγκεκριμένα.
Η απόφαση για την 4η δόση εμβολίου θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη, προσθέτει ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος συμβουλεύει τους πολίτες να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν καταλήξουν:
“Θα πρέπει ο καθένας να μιλήσει με τον γιατρό του και ο γιατρός του να τον συμβουλέψει τι πρέπει να κάνει. Να πει το ιστορικό του, δηλαδή πότε εμβολιάστηκε, πότε νόσησε, πως νόσησε, ποια είναι η κατάσταση της υγείας τους και αναλόγως να του πει ο γιατρός αν πρέπει να προχωρήσει ή δεν πρέπει να προχωρήσει για την τέταρτη δόση”, καταλήγει ο επιστήμονας.