Εξαδάκτυλος στο iatropedia.gr: “Το ΕΣΥ ούτε θα καταστραφεί, ούτε θα ανακάμψει με τα απογευματινά χειρουργεία”

  • Γιάννα Σουλάκη
Εξαδάκτυλος
Με σκεπτικισμό και επιφύλαξη αντιμετωπίζει την αναγγελία της δημιουργίας συστήματος απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Παρά το γεγονός πως η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) έχει ταχθεί κατά του εγχειρήματος, ο κ. Εξαδάκτυλος επισημαίνει σε συνέντευξή του στο iatropedia.gr, πως το ΕΣΥ σίγουρα δεν θα καταστραφεί από τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, αλλά από την άλλη, ούτε και θα ανακάμψει.

Ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού και επιστημονικού φορέα των γιατρών υποστηρίζει πως το ΕΣΥ έχει διαφορετικές προτεραιότητες και απαιτεί άλλες μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει στη δύσκολη φάση που βρίσκεται, ενώ επισημαίνει επίσης, πως δεν είναι σίγουρος ότι οι γιατροί θα ανταποκριθούν.

Να σημειωθεί, πως η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όποιον ασθενή το επιθυμεί να χειρουργηθεί στα απογευματινά χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Από την ημέρα της έκδοσής της και με βάση το χρονοδιάγραμμα, η απόφαση του Υπουργείου Υγείας θα υλοποιηθεί σταδιακά.

Η πρώτη φάση προβλέπει νοσοκομεία και χειρουργικές κλινικές που διαθέτουν τις υποδομές και το απαραίτητο προσωπικό να ενταχθούν στο σύστημα. Η δεύτερη είναι μια πιλοτική φάση για να “τρέξει” ο θεσμός, ενώ προς το τέλος του έτους και κατά την τρίτη φάση, θα γίνει η αξιολόγηση του συστήματος και θα εφαρμοστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, όπως π.χ. η ένταξη στο σύστημα και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Δείτε επίσης: Μάριος Θεμιστοκλέους για απογευματινά χειρουργεία: «Μέχρι αύριο θα υπογραφούν περίπου 700 προσλήψεις»

Με τα απογευματινά χειρουργεία η κυβέρνηση προσδοκά να μειώσει τη λίστα αναμονής που σήμερα αριθμεί 102.000 επεμβάσεις και με αναμονή που να ξεπερνά τους 4 ή ακόμα και τους 12 μήνες.

Το υπουργείο Υγείας έχει υποσχεθεί ότι οι 50.000 από τις 100.000 επεμβάσεις, θα είναι δωρεάν για τους ασθενείς και θα καλυφθούν με πόρους που θα εκταμιευθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τέλος, σύμφωνα με την μελέτη του υπουργείου Υγείας, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%.

Η αμοιβή που θα πληρώνει ο ασθενής στα απογευματινά χειρουργεία κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης.

Δείτε επίσης: Απογευματινά χειρουργεία: Οι περιοχές της Ελλάδας και οι επεμβάσεις με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: “Πιο κρίσιμο είναι το ΕΣΥ να γίνει ξανά ελκυστικό για τους γιατρούς”

ΕΡ: Κύριε Πρόεδρε, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει πρόθεση να ιδιωτικοποιηθεί το ΕΣΥ, αλλά αντίθετα να ενδυναμωθεί με τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων και να αυξηθεί η δυναμικότητά του κατά 20%. Ποια είναι η γνώμη σας;

Α.Ε: Ούτε θα καταστραφεί το ΕΣΥ, όπως δεν καταστράφηκε με τα απογευματινά ιατρεία, αλλά ούτε και θα ανακάμψει. Αν με ρωτούσε κανείς, θα έλεγα ότι τα απογευματινά χειρουργεία απλώς δεν είναι προτεραιότητα, διότι δεν είναι πολλά τα νοσοκομεία και οι κλινικές που έχουν τη δυνατότητα να έχουν απογευματινά χειρουργεία.

ΕΡ: Αναφέρεστε φαντάζομαι στην δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού…

Α.Ε: Αναφέρομαι στην επάρκεια προσωπικού, στην επάρκεια χώρων, αλλά και στην ποιότητα των χώρων. Γιατί ο πολίτης όταν θα πληρώσει, θα θέλει να έχει και αντίστοιχους χώρους. Κι αυτά τα χρήματα δεν απέχουν πολύ από τα χρήματα του ιδιωτικού τομέα έξω. Από κει και μετά, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η γενική μας συνέλευση έχει ταχθεί εναντίον αυτής της δραστηριότητας.

ΕΡ: Για ποιο λόγο ο ΠΙΣ τάσσεται κατά των απογευματινών χειρουργείων;

Α.Ε: Διότι πολύ απλά αυτό δεν είναι το κυρίαρχο θέμα σήμερα. Το κυρίαρχο είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Έχουμε ένα σύστημα Υγείας το οποίο βρίσκεται σε ανάγκη εκσυγχρονισμού. Τα απογευματινά χειρουργεία πράγματι υπάρχουν και σε άλλα συστήματα Υγείας. Δεν είναι κάτι πρωτοφανές και ούτε είναι κάτι που θα φέρει την καταστροφή του ΕΣΥ. Αλλά δεν είναι αυτό, το αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού.

ΕΡ: Ποια ζητήματα θα βλέπατε εσείς ως πιο κρίσιμα και σημαντικά για τη στήριξη του ΕΣΥ, όπως αναφέρετε;

Α.Ε: Το πρώτο είναι πως πρέπει να γίνει πιο ελκυστικό στους γιατρούς για να στελεχωθεί. Δηλαδή αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κάνει κανείς. Και το δεύτερο είναι το διοικητικό μέρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας και βεβαίως και οι υποδομές.

ΕΡ: Αυτά τα τρία θέματα που αναφέρετε, δεν είναι και τα τρία σε τροχιά υλοποίησης και επίλυσης; Και το διοικητικό με το νέο νόμο που ψηφίστηκε για τους νέους διοικητές στο ΕΣΥ και τα κίνητρα στους γιατρούς με τις υψηλές αμοιβές στα απογευματινά χειρουργεία και η βελτίωση των υποδομών, που δρομολογείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης;

Α.Ε: Κατά την άποψή μας όχι. Διότι θα αλλάξουν οι διοικητές, αλλά όχι το διοικητικό μοντέλο. Το διοικητικό μοντέλο στο ΕΣΥ άλλαξε το 2001 και κανείς δεν θυμάται το παλαιότερο σύστημα που ήταν πιο παραγωγικό και πιο καλό σαν μοντέλο διοίκησης. Το παλιό μοντέλο είχε Διοικητικά Συμβούλια με πρόεδρο και διοικητικό διευθυντή, μέσα από την ιεραρχία του νοσοκομείου. Σήμερα είναι λίγο περίεργος ο τρόπος που διοικούνται τα νοσοκομεία.

Ως προς τις αμοιβές που έχουν αναφερθεί για τα απογευματινά χειρουργεία, δεν ξέρω π.χ. αν θα έχουν και τα περιφερειακά νοσοκομεία αυτές τις δυνατότητες. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ωθούνται οι ασθενείς από το πρωινό χειρουργείο, στο απογευματινό. Θα πρέπει να δούμε πως θα επιτηρηθεί το μέτρο, ώστε να μην συμβεί αυτό. Είναι ένα εγχείρημα που θα πρέπει να το δούμε στην πράξη πως θα γίνει και τι επιπτώσεις θα έχει.

ΕΡ: Βλέπετε κοινά ανάμεσα στους δύο θεσμούς, των απογευματινών ιατρείων και των απογευματινών χειρουργείων; Πιστεύετε ότι και τα απογευματινά χειρουργεία θα αποδειχθούν το ίδιο επιτυχημένα, όπως έχει αναφερθεί;

Α.Ε: Τα απογευματινά ιατρεία ούτε αλλοίωσαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ούτε κατέρρευσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και ούτε το “απογείωσαν”. Αναρωτηθείτε, γιατί δεν πάνε οι γιατροί στα απογευματινά ιατρεία … Το ίδιο λοιπόν θα γίνει και με τα απογευματινά χειρουργεία. Δεν είναι κάτι που μετά από 6 μήνες ή ένα χρόνο θα απασχολεί κανέναν.