Καταστρέφει διακοπές και δυστυχώς, έχει ακόμη τη δύναμη να οδηγεί στον θάνατο ευάλωτους συνανθρώπους μας, των οποίων η ανοσία έχει αρχίσει να φθίνει. Ο λόγος για τον κορονοϊό που μετρά και πάλι εκατοντάδες σοβαρές νοσηλείες, χιλιάδες κρούσματα και δυστυχώς και αρκετούς θανάτους.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής για την έγκριση χορήγησης των αντιιικών φαρμάκων που σταματούν την σοβαρή έκβαση των συμπτωμάτων της λοίμωξης Covid-19, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr, πως βιώνουμε μια ακόμη έξαρση του κορονοϊού, για πέμπτο κατά σειρά καλοκαίρι.
“Έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες σε ένα σημαντικό ποσοστό, αλλά θεωρώ -με βάση την κατανάλωση των αντιιικών που είναι πιο αντικειμενικός δείκτης- ότι η πραγματική αύξηση είναι μεγαλύτερη. Εκεί που συνταγογραφούσαμε τον Μάιο μια κατανάλωση αντιικών περίπου 40 με 50 σκευάσματα την ημέρα, τώρα γράφουμε 300 συνταγές. Είναι μια σημαντική αύξηση και αποτυπώνει με πολύ πιο αντικειμενικό τρόπο την εικόνα. Γιατί στις νοσηλείες κάποιες φορές υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, γιατί κάποιος μπορεί να φοβάται ή να μην θέλει να πάει στο νοσοκομείο. Δεν είναι πάντα αντικειμενικός δείκτης αν και στις νοσηλείες έχει αύξηση”, αναφέρει ο γιατρός μιλώντας στο iatropedia.gr.
Στο διάγραμμα φαίνεται η αύξηση των νέων εισαγωγών, αλλά και ο ραγδαίος ρυθμός ανόδου σε σύγκριση με πέρυσι:
COVID-19: 487 εισαγωγές με COVID-19 στα νοσοκομεία της Επικράτειας
Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ήταν 487, ενώ την αντίστοιχη εβδομάδα, το καλοκαίρι του 2023, ήταν 211.
Καταγράφηκε δηλαδή, αύξηση 123% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες, που ήταν 218 εισαγωγές.
Νοσηλευόμενοι παραμένουν στα νοσοκομεία σχεδόν 400 ασθενείς, ενώ οι 65 εξ αυτών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και οι 7 είναι διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.
Δεκαοκτώ (18) θάνατοι σημειώθηκαν μέσα στην τελευταία εβδομάδα, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν έξι (6).
Σύμφωνα με τον Στέλιο Λουκίδη, παρά την νέα παραλλαγή FliRT που εντοπίζεται πλέον συχνά και στη χώρα μας, η κλινική εικόνα όσων νοσούν και εισάγονται σε νοσοκομείο, δεν διαφέρει από αυτή των ασθενών των προηγούμενων μηνών.
“Διαφοροποίηση δεν υπάρχει στην κλινική εικόνα των ασθενών. Παραμένουν υψηλού κινδύνου οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και όσοι έχει μειωθεί η ανοσία τους από τον εμβολιασμό ή την φυσική νόσηση. Σημασία έχει ο κόσμος που έχει υψηλό ρίσκο να το καταλαβαίνει και να λαμβάνει έγκαιρα τα αντιιικά. Αν το κάνει αυτό όλα τα υπόλοιπα θα έχουν θετική έκβαση. Η διαδικασία έχει εξομαλυνθεί πλέον με τα αντιιικά και τα λαμβάνουν έγκαιρα οι ασθενείς”, σημειώνει ο Καθηγητής.
Οι ηλικιωμένοι και υπερήλικες κινδυνεύουν περισσότερο, όπως αποδεικνύει και το διάγραμμα του ΕΟΔΥ:
Ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού
Εργαστηριακές αναλύσεις από τα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, με στόχο τον προσδιορισμό της θετικότητας ανά αναπνευστικό παθογόνο στο νοσοκομειακό περιβάλλον, απέδειξαν πως από 57 δείγματα ασθενών με σοβαρή λοίμωξη που νοσηλεύονται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία όλης της χώρας, τα 7 (12%) ήταν θετικά για SARS-CoV-2, ένα (2%) ήταν θετικό για γρίπη, ενώ δεν εντοπίστηκε κανένα θετικό για RSV.
Το ποσοστό θετικότητας των δειγμάτων SARI ανά εβδομάδα παρουσιάζεται στο παρακάτω διάγραμμα:
“Περιμέναμε τώρα ότι θα υπάρχει έξαρση”, σχολιάζει ο Καθηγητής Λουκίδης και εξηγεί:
“Η περίοδος Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου ήταν μια περίοδος που νόσησε πολύς κόσμος. Και είχε κάνει κάποιο πικ τότε. Μετά έκανε κάμψη περίπου για 4 μήνες μέχρι της αρχές Ιουνίου που άρχισε τώρα να “τσιμπάει” πάλι. Με τις κοινωνικές συναναστροφές, τα ταξίδια, όλα αυτά που πάντα παίζουν ρόλο”, καταλήγει.
Τέλος αναμένεται πιθανότατα περαιτέρω έξαρση τις επόμενες εβδομάδες, καθώς επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 και στις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.