Εξωσωματική γονιμοποίηση: 25 άδειες χορηγήθηκαν σε γυναίκες ηλικίας από 52 έως 54 ετών
Είκοσι πέντε (25) άδειες για εφαρμογή της μεθόδου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε γυναίκες ηλικίας 52-54 ετών, χορήγησε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, σε χρονικό διάστημα ενός μηνός από την εφαρμογή του νέου νόμου.
Οι 25 γυναίκες άσκησαν το δικαίωμα που τους δίνει ο νέος νόμος να επιχειρήσουν μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να αποκτήσουν παιδί, ακόμη κι αν είναι 54 ετών.
Τα 54 έτη είναι πλέον και το ανώτερο ηλικιακό όριο για τις γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, υπό την προϋπόθεση ότι οι υποψήφιες γυναίκες ηλικίας 50-54 ετών θα πάρουν ειδική άδεια από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για να προχωρήσουν στη διαδικασία, αφού έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Νικόλαος Βραχνής.
Ο κ. Βραχνής τόνισε ότι όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, «ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα από γυναίκες άνω των 50 ετών δεν μπορεί να παραβλεφθεί και να θεωρηθεί αμελητέος, καθώς το έτος 2020 πραγματοποιήθηκαν 136 γεννήσεις τέκνων από γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία των κυήσεων, αν όχι όλες, προήλθαν από εφαρμογή μεθόδων ΙΥΑ που έγιναν στην αλλοδαπή όπου κατέφυγαν τα υποβοηθούμενα ζευγάρια», αφού στην Ελλάδα, όπως είπε, το νομικό πλαίσιο ήταν απαγορευτικό.
«Διασφαλίζονται τα δικαιώματα της γυναίκας μετά από αδικίες ετών»
Οι προοδευτικές και εξαιρετικά ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου, με τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή προσαρμόζουν την νομοθεσία της χώρας μας στα άλματα που έχει επιτύχει η ιατρική επιστήμη τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο κ. Βραχνής.
Συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τα δικαιώματα της γυναίκας και αποκαθιστά αδικίες ετών.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αναφέρθηκε επίσης στις νομοθετικές διατάξεις περί κρυοσυντήρησης, όπου με το νέο νόμο παρέχεται η δυνατότητα κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού, ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους.
Σημείωσε επίσης, ότι με τον νέο νόμο θεσμοθετείται «το δικαίωμα κρυοσυντήρησης αγονιμοποίητου γεννητικού υλικού (ωαρίων ή σπέρματος), αλλά όχι γονιμοποιημένων ωαρίων (δηλαδή εμβρύων), χωρίς τη συναίνεση του/της συζύγου ή του προσώπου µε το οποίο έχει συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης ή του/της συντρόφου».
Σε περίπτωση διαζυγίου, εξήγησε ο κ. Βραχνής, το μη γονιμοποιημένο γεννητικό υλικό (γαμέτες) δεν καταστρέφεται, αλλά διατηρείται και χρησιμοποιείται από αυτόν στον οποίο ανήκει.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βραχνής στην ίδρυση της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για χρήση αποκλειστικά από οροθετικά HIV άτομα στο Αττικό Νοσοκομείο. Όπως είπε, οι διαδικασίες πρόκειται να εκκινήσουν άμεσα για την αναδιαμόρφωση του χώρου, τον εξοπλισμό της μονάδας και την τοποθέτηση του προσωπικού.