Έξυπνο πουκάμισο μπορεί να προβλέπει καρδιακά προβλήματα

  • Iatropedia newsroom
Έξυπνο πουκάμισο μπορεί να προβλέψει καρδιακά προβλήματα
Ένα «έξυπνο πουκάμισο» εξοπλισμένο με ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το πουκάμισο παρακολουθεί την αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού των ανθρώπων μετά την άσκηση, παρακολουθώντας τον χρόνο που χρειάζεται η καρδιά τους για να επανέλθει σε φυσιολογικό ρυθμό.

«Η ανταπόκριση της καρδιάς στην άσκηση μας παρέχει έναν πρώιμο δείκτη των αλλαγών στην υγεία, ιδίως σε ό,τι αφορά την καρδιαγγειακή λειτουργία και τη θνησιμότητα», αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής ερευνητής Manuel Hernandez, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Urbana-Champaign του Ιλινόις.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα έξυπνο πουκάμισο που αναπτύχθηκε από μια εταιρεία με έδρα το Κεμπέκ, την Carré Technologies. Το πουκάμισο είναι συνδεδεμένο με αισθητήρες που καταγράφουν συνεχείς μετρήσεις της καρδιακής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένων της ηλεκτρικής δραστηριότητας και του καρδιακού ρυθμού.

Η ομάδα επιστράτευσε 38 άτομα ηλικίας από 20 έως 76 ετών και τους έβαλε να περπατήσουν σε διάδρομο. Από αυτά τα άτομα, επτά είχαν διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από αυτές τις δοκιμές βοήθησαν τους ερευνητές να σχεδιάσουν ένα σύστημα για την πρόβλεψη των ατόμων που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα.

Η μελέτη είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση να βοηθηθούν οι άνθρωποι να κατανοήσουν καλύτερα τον προσωπικό τους κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να μας δώσει κάποια μεγαλύτερη εικόνα όσον αφορά την υποκείμενη καρδιαγγειακή λειτουργία μας», δήλωσε ο Hernandez. «Και θέλουμε να κάνουμε κάτι που να μπορεί να εφαρμοστεί κλινικά».

Ιδανικά, τα wearables θα παρείχαν στους γιατρούς άφθονες και χρήσιμες πληροφορίες, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς.

«Θα θέλαμε να έχουμε ένα σωρό δεδομένα από τα wearables και στη συνέχεια τα δεδομένα αυτά να μεταδίδονται στο γραφείο του γιατρού και ο γιατρός να μπορεί να τα ερμηνεύσει», δήλωσε ο ερευνητής Richard Sowers, καθηγητής βιομηχανικής μηχανικής και μηχανικής επιχειρησιακών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign.

Αυτού του είδους τα wearables θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα για ανθρώπους σε αγροτικές περιοχές ή σε περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Η έρευνα θα συνεχιστεί με περισσότερους συμμετέχοντες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο IEEE Journal of Health Informatics.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΔΥ: Τι να προσέξουμε το Πάσχα με τα αυγά και το αιγοπρόβειο κρέας

Δημήτρης Σταρόβας: Το εγκεφαλικό μου κράτησε 27 λεπτά, ήταν ισχαιμικό