Ερευνητές δημιούργησαν ένα νέο απολυμαντικό για τοπική αντιμικροβιακή θεραπεία, βασισμένο σε έλαιο μέντας και κανέλλα, το οποίο όχι μόνο επιφέρει… αντιβακτηριακό Αρμαγεδδώνα στις αποικίες των παθογόνων μικροοργανισμών που διαβιούν σε χρόνιες πληγές αλλά συμβάλλει ενεργά και στην επούλωσή τους. Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση ACS Nano, βρήκαν έναν τρόπο να «φορτώσουν» ενώσεις με αντιμικροβιακές ιδιότητες από τα δύο αυτά φυτά σε μικροκάψουλες, χτυπώντας το πρόβλημα στην ρίζα του.
Χρησιμοποιώντας την νανοτεχνολογία, ο Vincent M. Rotello και οι συνάδελφοί του «όπλισαν» νανοσωματίδια πυριτίας με έλαιο μέντας και κινναμαλδεΰδη –την ένωση που δίνει στην κανέλλα την γεύση και το άρωμά της– και τα εξαπέλυσαν εναντίον των βακτηριακών αποικιών. Η θεραπεία με τις μικροκάψουλες απεδείχθη αποτελεσματική εναντίον τεσσάρων τύπων μικροβίων, συμπεριλαμβανομένου και ενός στελέχους ανθεκτικού στα αντιβιοτικά. Επίσης συνέβαλλε στην ανάπτυξη των ινοβλαστών, ενός τύπου κυττάρων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επούλωση τραυμάτων.
Τα αιθέρια έλαια και άλλα φυσικά συστατικά κερδίζουν τελευταία όλο και περισσότερο έδαφος ως εναλλακτικά φάρμακα κατά των παθογόνων βακτηρίων –αν και η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες είναι πώς να προσαρμόσουν τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες σε θεραπείες. Μόλις τον περασμένο μήνα, έρευνα που παρουσιάσθηκε στην ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Μικροβιολογικής Εταιρίας απέδειξε ότι δύο ποικιλίες κανέλλας που φύονται στην Νότιο Ασία, η κανέλλα της Κεϋλάνης (σήμερα Σρι Λάνκα) και αυτή της Σαϊγκόν, μπορούν να «απενεργοποιούν ιούς σε επιλεγμένους οργανισμούς».